5. kesäkuuta 2011

Saarioisten Grilliwursti raaka-makkarat testissä


Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin on minulla jo jonkin aikaa ollut suunnitteilla testata Saarioisten raaka-makkarat, joita kutsutaan grilliwursteiksi ja nyt sitten vihoinkin pääsin niitä maistamaan, ja minulla oli myös mahdollisuus saada toinen mielipide samasta asiasta ammattilaiselta ja tässä makkaroiden tulokset. Niitä voit verrata viime vuoden testeihin, kabanosseista ja  kolmen makkaran testi. Jollet innostu ostamaan mitään näistä makkaroista, voit itse valmistaa omat grillimakkarat. Kokeile vaikkapa raakaa Chorizmakkaraa tai Yrttistä lammasmakkaraa.

Nämä tämän vuoden uudet tuttavuudet testattiin aivan samalla tavalla kuten viime vuotuiset makkaratkin, valmistin samaa perunasalaattia aivan samalla perinteisellä reseptillä jotta makkarat ovat verrattavissa samalla skaalalla toisiinsa, siis arvosanoin 1-5 jossa 5 on parhain. Tällä kertaa emme kuitenkaan keittäneet mitään makkaraa, joten sekin jää vielä myöhempään ajankohtaan, jos nyt se meitä vielä tämän jälkeen enää kiinnostaa. Kivaa oli että makkarat ovat gluteenittomia ja laktoosittomia ja niitä mainostettiinkin pakkauksen päällä tekstillä ”lihaisa raakamakkarana luonnonsuolessa”. Sekä Chorizossa että Thüringenin makkarassa oli 88 % lihaa kun taas Yrttisessä bratwurstissa taas oli vain 85 % lihaa. Makkaroiden sanotaan olevan Suomalaista lihaa, sekä naudan että häränliha, ja voisi ehkä päätellä että porsaanlihaa on enemmän suhteessa häränlihaan, jos ne ovat tähän ilmoitettu raaka-aineiden suuruusmäärässä, eniten ensimmäisenä. Minua kiinnostaisi paljon tietää mikä suhde lihoissa oli. Suurin pettymys oli tietenkin että makkarat valitettavasti sisältävät säilöntäainetta, E250. Totesin että pakkaukset olivat hyvin tiukkoja, ja koin ne vaikeiksi avata reunassa olevasta läpästä ja jollekin toiselle jolla on vaikeuksia sormien tai käsien käytön suhteen voi nämä pakkaukset olla liian vaikeita avata. Itsekin joudin leikkaamaan ne saksilla auki väärällä tavalla.

Grilliwursti Yrtti-Bratwurst
”Saksalaisittain yrteillä, tomaatilla ja pippurilla maustettu lihaisa raaka-makkara luonnonsuolessa”. Makkara siis sisältää sekä naudan että häränlihaa, makkarassa on suolaa 1,3 % ja 20 % rasvaa joista 8 % ovat tyydyttyneitä rasvoja jos tämä nyt ketään kiinnostaa, ja tässä makkarassa on luontaista aromia, mitä se tässä tapauksessa sitten onkaan. Makkara ei kuitenkaan antanut mitään yrttistä vaikutelmaa, eikä se pahemmin tuntunut sen maussa. Mietin mitä makkarassa oli saksalaista muuta kuin sen nimi, Bratwurst ja mitä tämä tomaattikastike tekee makkarassa oleva sehän on enemmän italialaista , tai mahdollisesti Espanjalaista, ja espanjalaiset käyttävät paprikaa ja valkosipulia juuri Chorizoonsa. Makkara oli yllättävän kuivaa, se oli tylsää syötävää ja se ei oikein maistunut millekään vaikka valkosipulin kyllä sieltä jostain maistoi. Makkara on alkujaan hyvin punaista mutta muuttui kypsennyksen aikana hyvin samanväriseksi kuin Chorizo ja Thüringenin makkara. Tätä Yrtti-bratwurstia en valitettavasti voi suositella, ja tätä makkaraa minä en osta toista kertaa.
Arvosana: 2

Grilliwursti Chorizo
”Espanjalaiseen tapaan lempeästi chilillä maustettu lihaisa raakamakkara luonnonsuolessa.”
Lihapitoisuus 88 % ja makkarassa on suolaa 1,3 % ja 21 % rasvaa joista 8,2 % ovat tyydyttyneitä rasvoja. Paprika ja chili menevät ihan Chorizon mausteista, kuten myös valkosipuli joka melkein on pakollista raaka-Chorizossa, siis siinä ei ilmakuivatussa muodossa. Tässä onkin asian jota moni ei välttämättä tiedä, että Chorizoa on kahta lajia, sitä ilmakuivattua raaka-kypsytettyä jota täältä meillä suomessa saa ostettua herkkukaupoista ja kauppahalleista, sekä tällaista raaka-makkaraa joka on tarkoitettu kypsennettäväksi, siis keitettäväksi, paistettavaksi tai grillattavaksi. Espanjalaisessa Chorizossa on savustettua paprikaa mausteena, ja paprikan maku tulikin hyvin vahvana esiin tässä makkarassa, vaikkei se ollut savustettua. Oli makkarassa chiliäkin, mutta vaikutti kuin sitä olisi ollut vähemmän kuin saksalaisessa yrtti-bratwurstissa joten väkisin minulle tuli mieleen että voisiko olla tämä olla yrtti-bratwurst mutta chilillä maustettuna? Makkara oli kuivaa vaikka jotenkin tuli mieleen että tämä makkara on maustettu grillimarinadilla, sillä punaisella samalla litkulla johon kaikki grillattava liha ja broileri suomessa maustetaan ja tätä punaista nestettä pursui ulos makkarasta sitä grillatessa. Tätäkään makkaraa en valitettavasti voi suositella ja Saarioisten grilliwursti Chorizoakaan minä en osta uudestaan.
Arvosana: 2

Grilliwursti Thüringenin tapaan
”Keski-Saksan Thüringenin tapaan yrtein maustettu raakamakkara luonnonsuolessa”.
Jäin miettimään mitä yrttejä makkaran maustamiseen on käytetty, vai onko nämä yrtit vain meiramia ja korianteria joka mahdollisesti voisi olla sekä siemeninä että kuivattuna yrttinä lisättyä, vai onko tämä se salainen ja mystinen kohta joka ilmoitettu luontaista aromia” vai ”mausteita mm” kohdassa. Kuten jo aikaisemmin totesin, kaikki makkarat muuttivat grillauksen aikana väriä ja niitä oli vaikea erottaa toisistaan vain ulkonäön perusteella. Makkara sisältää 1,3 % suolaa ja rasvaa vain 21 % joista 8,3 % on tyydyttyneitä rasvoja ja tämä makkara jo maistuikin sinnepäin mihin Thüringenin makkaran suhteen olen tottunut, makkara ie ollut yhtä kuivaa kuin kaksi edellistä, siitä jäi kiva rasvainen tuntuma suuhun, asia joka mielestäni on tärkeä grillimakkarassa, että se on tarpeeksi rasvaista. Tätä makkaraa voin vaikka ostaa uudelleen, ja syön mielelläni jos sitä minulle tarjoillaan tässä suuresti eroten kahteen sisarukseensa, näihin kahteen toiseen grilliwurstiin. Tämä oli maukas makkara jota voisin ostaa udelleen
Arvosana: 4+
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...