27. kesäkuuta 2011

Vadelmainen suklaamousseGluteenitonta vadelmalla maustettu suklaamoussea. Suklaamoussea jossa valtaisa osa vadelmaa toffeenmakuista Muscovadosokeria ja jossa tavallisesta suklaamoussesta eroten ei ollenkaan ole kanan munaa eikä myöskään gluteenia.

Viime aikoina on tullut mietittyä näit vaihtoehtoisia ruokavalioita ja joskus vähän vahingossakin on tullut tehtyä jotain, kuten tämä vadelmasuklaamousse, yömyöhään valmistui vadelmakeiton lopusta. Tässä ihanan pehmeässä vadelmalle maistuvassa suklaamoussessa ei ole kananmunaa eikä liivatetta, ei edes agar-agaria käytettynä ja se sopii täten vegaanille, ja kananmunalla allergisille. Ainoa on että maitoa, tai pikemminkin kerma, mutta sen voi halutessaan korvata laktoosittomalla tai vaahtoutuvalla soija- tai kaurakermalla.

Mouseen tarvittavan keiton voit valmistaa joko pakastemarjoista, tuoreistakin käy mutta niiden kauniin punainen väri menee tässä vähän hukkaan, joten voisin melkein sanoa että pakastemarjoista tulee parempi tulos. Koko jälkiruoan juju on perunajauhoilla sakeutettu marjakeitto, jonka sekaan käännetään vispattua kermaa ja kaakaojauhoja. Vadelma ja suklaa ovat hyväksi todettu liitto, mutta voit yhtä hyvin valmistaa keittoa jostain muustakin marjasta josta pidät, esimerkiksi mansikoilla on nyt satokausi ja se sopisi myös tähän hyvin, kuten myös mustikka. Keitto kiehautetaan samalla tavalla kuten Veskunavelli riisipuurolle tai Raparperi ja mansikkakeitto.

Tässä käytin tummaa Muscovadosokeria, joten keiton värin on hieman tummempaa kuin tavallisella sokerilla valmistettuna, mutta Muscovadosokeri sopii aivan taivaallisen hyvin vadelmien ja tumman suklaan kera, joten älä korvaa sitä tavallisella valkoisella sokerilla, sen voi korkeintaan korvata vaahterasiirapilla, kanervahunajalla tai tummalla ruokosokerilla.

Voit tässä käyttää joko raakaa kaakaota vegaaneille tai tavallisia 100 % kaakaojauhetta ja joka sopii muna-allergisille sitä saa periaatteessa jokaisesta ruokakaupasta. Myös kaakaojauheen määrä määrittää miten tummaa tästä moussesta tulee joten voit käyttää kaakaota oman makutottumuksiesi mukaan. Moussea varten tarvitset suunnilleen saman verran vispattua kermaa kuin kylmää keittoa mutta tämä vähän vaihtelee sen mukaan miten paksua keittoa olet valmistanut, joten sekoita ja katso miten paksua siitä tulee. Mousse ei tule sen paksummaksi sekoituksen jälkeen, joten varo lisäämässä liikaa kermaa suhteessa keittoon. Jättämällä kaakaojauheen kokonaan pois saat samalla reseptillä valmistettua vadelmamoussea. Tästä saat jälkiruokaa noin neljälle ruokailijalle.

Vadelmasuklaamousse
½ l vadelmia
½ l vettä
2-3 rkl perunajauhoja
1-3 dl Muscovadosokeria
½-1 dl tummaa kaakaojauhoa
vispikermaa
1 vaniljatanko

Pane marjat kattilaan. Lisää vettä puoleen väliin marjoja ja anna sulaa jos käytät pakasteita. Kun marjat ovat sulaneet, lisää sokeria ja kiehauta ylös. Siivilöi pinnalta siihen muodostunut vaahto ja anna keiton kiehua kymmenisen minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja kaada keitto siivilän läpi mittakulhoon ja pane muistiin keiton määrä. Kaada se takaisin joko puhdistettuun tai uuteen kattilaan ja tarkista sen maku. Lisää keittoon sokeria jos se mielestäsi ei ole tarpeeksi makea. Mittaa oikea määrä perunajauhoja suhteessa keittomäärään ja pane se pieneen kulhoon. Lisää tilkka vettä ja sekoita jauhot veteen lusikalla. Pane kattila takaisin miedolle lämmölle levylle ja kaada jauhoseos keiton sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta keitto ylös koko ajan sekoittaen jolloin se koko ajan saostuu kiehuessaan. Kuin keitto on kiehahtanut ylös ota se lämmöltä ja anna sen jäähtyä. Voit nyt syödä vadelmakeittoa tai valmistaa siitä vadelmasuklaamoussea. Vadelmasuklaa moussea varten sen pitää olla yhtä kylmää kuin siihen lisättävä vispattu kerma, joten pane keitto jääkaappiin jäähtymään. Voit nopeuttaa keiton jäähtymistä vispaamalla sitä kymmenisen minuuttia sähkövispilällä. Samalla keittoon menee ilmaa ja se tulee kuohkeammaksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa pienellä veitsellä sen sisustasta kaikki siemenet ulos. Lisää vaniljansiemenet kerman sekaan ja vispaa se. Pane vispattu kerma kulhossa muovilla pietettynä jäähtymään jääkaappiin. Lisää keiton sekaan kaakao ja vispaa sähkövispilällä sekaan kermaa. Kaada mousse kulhoon josta se tarjoilet tai annostele mousse valmiiksi laseihin joista sen tarjoilet. Moussen voit valmistaa vähän etukäteen ja säilyttää jääkaapissa tarjoiluun asti. Koska moussessa jo on kermaa, ei se tarvitse sitä lisää, joten koristele se vain mantelilastuilla, jollet sitten ole mantelille allerginen jolloin voit viimeistellä annokset tomuttamalla kaakaojauhetta moussen pinnalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...