19. toukokuuta 2011

Peuraraguu omenasiiderillä


Omenasiiderissä pitkään haudutettua peuranlihaa, sipulia ja nauriita, mehevä ruoka joka perinteisesti sopii paremmin syksyyn, vaikka kyllä se näin kylmänä ja sateisena kevätpäivänäkin lämmittää.

Peuranlihasta saa varsin erinomaista peura-raguuta, siis haudutettua pataa tai muhennosta, varsinkin juuresten kanssa yhdistettynä, joten kiitos sinulle Laura ihanasta peuran lihasta. Omenasiideri taas on hyväksi todettu neste peuranlihan hauduttamiseen joten hankin pari pulloa hyvää omenasiideriä ja yhdistin sipulin ja nauriitten kanssa. Tässä tarkoitan nyt kuivaa omenasiideriä, en mitään makeutusaineella makeutettua kevytomenajuomaa, jota Suomessa kutsutaan siideriksi, vaan oikeata omenasta käymällä valmistettua alkoholipitoista siideriä. Ja suosittelen tähän joko Englantilaista tai Ranskalaista siideriä ja näitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, jo jollei paikkakunnallasi ole siideriä kaupassa kannattaa sinun asioida Alkossa josta sitä varmasti löytyy. Yksi iso pullo, tai kaksi pientä on tarpeeksi tämän lihamäärään haudutukseen.

Useimmiten pataa hauduttaessa käytän iso äitini pataa jonka pelastin roskista 1980-luvun lopussa. Äitini sai jossain siivousvimmassa päähänsä heittä isäni äidin vanhan ja hyvin käytetyn valurautapadan roskiin. Pelastin padan roskien seasta koska näin miten siinä oli vielä monta hitaasti haudutettua pataruokaa jäljellä. Piilotin padan vaatekaappiini perukoille, jossa se oli vuosia piilossa kunnes muutin pois kotoa ja otin sen päivittäiseen käyttöön, ja kuinkas ollakaan, tätä samaa isän äidin roskista pelastettua perintöpataa käytän vieläkin tänä päivänä. Tämän padan pelastamisen selittää vieläkin paremmin se seikka että suosin lusikkaruokaa, ja tätä olen harrastanut aivan pienestä tytöstä asti. Tämä tarkoittaa sitä että valmistan ruokaa jossa hieman liikaa nestettä jotta itse voi syödä sitä lusikalla, ja muu perhe saa syödä sitä haarukalla. Minulle ruoka on joko keittoa tai pataa, muut syövät sen vähemmällä nesteellä joko kastikkeena tai patana. Tämä onnistuu parhaiten kun käyttää reikäkauhaa muulle perheelle ja itse käyttää tavallista keittolusikkaa ottaessa ruokaa. Hyvä vinkki sinulle, jos sinäkin pidät lusikkaruoasta.

Mutta takaisin tähän peura-raguuseen, puolisoni joka on tässä nyt jo reilun vuosikymmenen totutellut ruokiini, ja tätä ruokaa hän otti lisää. Tämä ei sinänsä sano mitään täsät ruoasta, hän ottaa ruokaa useinkin uudestaan, mutta tällä kertaa hän haki itselleen lusikan keittiöstä ja mainitsi että ”kaikista periaatteistaan poiketen syön tällä kertaa ruoan lusikalla, koska se oli niin hyvää”. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Tässä on taas kerran hyvä ruoka joka periaatteessa hoituu itsestään padassa. Padan voi myös panna uuniin kypsymään, jollei uskalla sen hautua itsekseen hellalla vaikkapa kissojen tai pikkulasten takia. Tämän raguun kanssa sopii hyvin tarjoilla pastaa italialaiseen tapaan perunamuusia tai vähän arkisemmin kuorineen keitettyjä perunoita.

Omenasiideri peura-raguu
1 ½ kg peuranlihaa
voita
suolaa
mustaa pippuria
12-16 pientä sipulia
pari oksaa tuoretta timjamia
½ kg nauriita
lihalientä
1 rkl katajanmarjoja
5 maustepippuria
1-2 pulloa omenasiideriä
3-4 dl smetanaa
4-6 rkl vehnäjauhoja

Poista lihasta kalvot ja paloittelen se sopivan kokoisiksi, noin suupaloiksi. Ota luut ja kalvot talteen ja keitä tästä lientä, ohjeen riistaliemi. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja kierittele lihanpalat jauhoissa. Ruskista lihapalat pienissä osissa voinokareessa kuumassa pannussa. Siirrä ruskistettu liha pataan kunnes kaikki liha on ruskistettu. Kuori sipulit ja ruskista myös niitä pannussa ja lisää ne lihan sekaan pataan. Kuori nauriita ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi kuin liha. Murskaa kokonaisia mausteita vähän morttelissa ja lisää nauriit pataan mausteiden kanssa. Kaada paistinpannuun vähän vettä ja anna sen liottaa maut irti pannusta. Kaada tämä neste pataan ja lisää sinne myös siideriä ja lihalientä kunnes kaikki padan ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta pataa kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia, tai kunnes liha on niin mureaa että se hajoaa kun sitä syö. Lisää padan sekaan smetana ja tarkista sen maku. Lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoile lämmin pataruoka koleana sadeiltana pottumuusin ja maustepäärynöiden kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...