13. toukokuuta 2011

Yrttinen lammasmakkara


Lampaan raakamakkaraa tuoreilla yrteillä. Grillattua tuoreilla yrteillä ryyditettyä lammas raaka-makkaraa jonka olet itse tehnyt. Täysin lisäaineeton, ei sisällä säilöntäaineita, kamaraa, eikä lisättyä sokeria. Täyttä lihaa paitsi mitä nyt vähän mausteita seassa. Voisiko olla sen parempaa makkaraa kesän grillikaudelle?

Yleensä saan häärätä yksin keittiössä kun se näin on parhaimmaksi todettu mutta toisinaan keittiössä valmistetaan joitain herkkuja joille puolisoni on erittäin perso ja meille on muodostunut jokavuotinen perinne makkaran suhteen, valmistamme puolison kanssa lammas raaka-makkaraa joka kesä grillikauden alussa ja tämä on se resepti jota olemme useimmin käyttänyt, joten kaikki te, jotka joskus olette saanut herkkua maistaa, tässä on mahdollisuutenne valmistaa sitä itse tänä kesänä Chorizo raaka-makkaran lisäksi.

Makkaran maku perustuu pitkälle sen rasvaisuudessa, joten älä nirsoile rasvan suhteen. Jos grillimakkarassa on liian vähän rasvaa, se ei pysy koossa eikä se oikein maistu millekään.
Ja kokemuksella totean että noin kolmas osa rasvaa on hyvä suhde lihaan ja tästä syystä tässä lammasmakkarassa on enemmän rasvaisempaa porsaanlihaa. Jauha lihasi makkaraan itse jos sinulla on lihamylly, muuten pyydä lihakauppiasta tekemään se niin tiedät mitä makkarassasi on. Tarkista myös suolen saatavuus etukäteen kauppiaalta. Suolta voi säilyttää pakastettuna vuoden ja se sulatetaan jääkaapissa yön yli hitaasti mutta pakastettuna ollut makkarankuori on vähän hauraampaa kuin tuore.

Makkaranteko helpottuu kun on kotona lihamylly, mutta yhtä Voit hyvin jauhaa lihan myös monitoimi-koneessa, muista vain leikata kaikki lihat pienemmiksi. Varsinkin rasvaiset palat voivat muuten juuttua koneeseen kiinni. Suolen voit joko täyttää käsin tai lihamyllyllä jossa makkaratorvi, käsinhän se ennen vanhaan tehtiin se vaatii vain oman tekniikkansa joka voi alkajalle olla vähän tuskastuttavaa, joten aloita pienestä satsista makkaraa, jos aiot täyttää suolen käsin. Siitä tulee muuten tuskallisia pitkänperjantain touhuja.

Mausteet ovat kaikki kokonaisia joten hienonna ne morttelissa juuri ennen niiden käyttöä jotta maut ovat tuoreimmillaan vaikka inkiväärin käytän tässä tapauksessa laiskuudestani johtuen jauhettuna. Raaka-makkaran huono puoli on että se kestää kauemmin kypsentää kuin esikypsennetyt grillimakkarat. Makkaraa on kypsennettävä antaumuksella grillin hiilloksella. Tämän makkaran voit joko grillata, ja paistaa raakana mutta sen voit myös halutessa keittää, tai oikeastaan hiljalleen hauduttaa kunnes se on kypsää ja sen jälkeen pakastaa sen ja grillata sen myöhemmin. Makkara kylläkin säilyy yhtä hyvin pakkasessa samat kolme kuukautta raakanakin, tämä keittäminen on maku asia joten kokeile kumpaakin tapaa valmistaa makkaraa ja syödä sitä. Mutta jos olet hätäinen grillaaja etkä välttämättä jaksa antaa makkaran kypsyä grillissä tarpeeksi kauan, kannatta sinun esikypsyttää se keittämällä koska raakamakkara kestää noin vartista pariin kymmeneen minuuttiin kypsyä grillissä (tai pannulla). Anna makkaramassan maustua yön yli jääkaapissa tiivisti peitettynä muovikelmulla jottei sen hajut tartu toisiin ruokiin. Täytä lihamassa suoleen jonka jälkeen makkara on valmista suoraan grilliin, vaihtoehtoisesti pakkaseen säilöön sopivan kokoisissa osissa. Makkara kannattaa sulattaa jääkaapissa yön yli ennen sen kypsentämistä. Valmista itse sinappi makkaran seuraksi, ja kokeile myös tulista Chorizo raakamakkaraa kesän grillikaudella.

Yrttinen lammas raakamakkara
1 kg lampaan lihaa
2 kg porsaan lapaa
3 rkl suolaa
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
½ nippua tuoretta basilikaa
½ nippua tuoretta timjamia
2 rkl inkivääriä
1 rkl maustepippuria
1 rkl mustaa pippuria
2-3 dl punaviiniä

Pese yrtit huolella ja anna niiden kuivua hieman ennen niiden käyttöä. Jauha liha kahteen kertaan lihamyllyssä, lihakauppiaan jauhamaa lihaa ei tarvitse jauhaa toista kertaa. Kuori sipuli ja valkosipuli ja silppua ne hienosti. Voit myös jauhaa sipulin ja valkosipulin myllyssä tai monitoimikoneessa. Rouhi kokonaiset mausteet hienoiksi, riivi timjamin ja basilikan lehdet oksistaan hienonna ne vetisellä ja lisää mausteet ja sekoita makkarataikinaan. Lisää sekaan viini ja vaivaa makkarataikinaa kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Kokeile makkaran maku paistamalla siitä pieni kokkare samalla tavalla kuten Chorizo reseptissäni ja korjaa maku oman makusi mukaan jos se sitä tarvitsee. Täytä suolet taikinalla mutta varo visusti saamasta makkaraan ilmakuplia, ilma makkaran kuoressa voi saada makkarat räjähtämään niitä kypsyttäessä. Makkaroihin voi haarukalla pistellä pieniä reikiä ennen niiden kypsentämistä grillillä, varsinkin jos niissä on ilmakuplia. Kypsennä raaka-makkaroita grillillä noin 15–20 minuuttia. Makkara pätee sama kuin pihviin, se on kypsää kun se ei enää jousta vaan on napakkaa kun painat sitä kevyesti. Tässä tapauksessa makkarassa on porsaanlihaa, joten sen pitää olla läpikotaisesti kypsennettyä ennen sen syömistä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...