15. toukokuuta 2011

Voisilmäpullat speltillä


Uunilämpimiä, pehmeitä kardemummalla maustettuja voisilmäpullia ja tässä voit itse valita miten terveeliisiä niistä haluat, tässä reseptissä on jokaiselle kotileipurille valinnan varaa.

Mamma leipoi aivan ihania voisilmäpullia, ja minä pidin niistä aivan erittäin paljon, tämä oli kivaa vaihtelua kaikkien muitten leipomiin korvapuusteihin ja kanelikierteisiin, minä kun en kanelista niin paljon edelleenkään välitä. Mamman voisilmäpullat olivat pieniä ja makeita, ja maistuivat ihanasti kardemummalle. Pahimmalla terveysintokaudella sisareni naureskeli että jos vain lisää kaikkeen oliiviöljyä ja leseitä niin se on minun makuun, ja tavallaan tämä olikin totta. Reilut kaksi vuosikymmentä sitten kehittelin tämän, ainakin siiloisten ruokasuositusten mukaan hieman terveellisemmän version, joka sopii myös vegaaneilla.

Pullien taikinassa on auringonkukkaöljyä voin sijaan, enemmän kuitua Grahamjauhoista ja leseistä johtuen, ja siinä on jopa käytetty hedelmäsokeria tavallisen sokerin sijaan. Tämä ei sinänsä ole mikään matalahiilihydraattinen versio pullista, mutta koska se sisältää enemmän kuitua kuin tavallisista vehnäjauhoista leivotut pullat, on se kuitenkin parempi vaihtoehto. Voit itse päättää mitä maitoa käytät reseptissä, hätätapauksessa pullat voi leipoa vain vedestä, mutta voit yhtä hyvin käyttää tavallista maitoa, laktoositonta maitoa tai jotain korvaavaa tuotetta kuten soija- tai kauramaitoa, jos ne vain soveltuvat leipomiseen. Tämä on mainittuna maidon pakkaukseen. Voisilmän voi myös korvata tilkalla öljyä, mutta maku ei ole aivan yhtä hyvä, joten tämän saa jokainen päättää itse, miten menettelet sen kanssa. Voisilmäpullat eivät kyllä ole voisilmiä jos käytät öljyä sen von sijaan, mutta kukin oman makunsa, aatteensa ja allergioittensa rajoittamana tekevät valintansa. Älä kuitenkaan käytä tähän voisilmään voilevitettä, se ei sovellu leivontaa ja paistamiseen eikä uuniin. Auringonkukkaöljy on kuitenkin rypsiin verrattuna todettu maultaan paremmin sopivaksi tähän. Ja jollet välitä ”terveellisemmästä vegaani versiosta” voisilmäpullia, käytä tavallista voita mainitsemani öljyn sijaan ja korvaa hedelmäsokeri tavallisella sokerilla, jollet mieluummin halua käyttää ruskeaa ruokosokeria tai Muscovadosokeria sen sijaan. Sama määrä sokeria, vaikka hedelmäsokeri on hieman makeampaa kuin tavallisen sokeri, ja sulatettua voita yhtä paljon kuin reseptissä mainittua öljyä. Jauhojen suhteen voit korvata monivilja-jauhot vaikka Speltillä niin saat maukkaamman, vähän pähkinäisen makuisia pullia. Hedelmäsokerin voi vaihtaa ruokosokeriin jos niin haluaa, mutta tällöin voisilmän voi kannattaa sekoitta etukäteen sokerin kanssa, muuten tuloksena on kovia sokerirakeita pullan pinnalla.

Voisilmäpullat ovat mielestäni parhaimmillaan ja syötäviä vain samana päivänä kun ne ovat leivottu, joten leivo mieluummin uusi pieni satsi niiden pakastamisen sijaan. Pullat voi kyllä hyvin pakastaa, maku vain kärsii ja ne kuivuvat turhaan jos sulatat ne, varsinkin mikrossa tai uunissa. Toinen vaihtoehto jos haluat nopeasti leivottuja pullia on valmistaa pullat valmiiksi siihen asti kun ne ovat menossa uuniin, ja pakastaa ne. Tällöin voit joko sulattaa pullat kun niitä haluat syödä suoraan uunissa ne paistamalla, tai vaihtoehtoisesti antaa niiden sulaa ennen uunissa paistamista. Tässä reseptillä saat leivottua noin parisen kymmentä pullaa, tietysti koosta riippuen.

Vehnäiset voisilmäpullat
3/4 dl auringonkukkaöljyä
2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
½ dl hedelmäsokeria
1 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
1 dl kauraleseitä
1 ½ dl grahamjauhoja
3-4 dl moniviljajauhoja

Sivelyyn: kananmuna

Voisilmään:
vaniljasokeria
hedelmäsokeria
voita (tai öljyä)

Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää maito. Anna maidon lämmitä sormenlämpöiseksi. Kaada neste kulhoon ja silppua hiiva sekaan. Sekoita kunnolla kaikki hiivan voi-maidon sekaan. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Sekoita kunnolla ennen kuin lisäät jauhot osissa koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaksi kunnes siinä on sitkoa ja se irtoaa kulhosta. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi puhtaan keittiöpyyhkeen alla, noin 30–40 minuuttia. Jaa taikina osiin joista käsin pyörität sileitä pullia. Pane valmiit pullat voipaperilla peitetylle uunipellille. Anna pullien nousta toisen kerran pellillä pyyhkeen alla reilun puoli tuntia. Sivele pullat rikki vispatulla munalla. Paina jokaiseen pullaan kuoppa ja täytä se voilla (tai pienellä tilkalla öljyä) ja ripottele päälle sokeria. Paista pullat 225 asteen lämmössä uunissa kunnes ne ovat saaneet kauniin värin, noin kymmenestä minuutista korkeintaan varttiin pitäisi riittää. Anna pullien jäähtyä hieman ritilällä liinan alla ennen niiden tarjoilua, mutta tarjoile ne kuitenkin uunista tuoreina maitolasin kera tai kahvinisuna vieraille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...