3. toukokuuta 2011

Tumman tummaa suklaamoussea jälkiruoaksi

Suklaamoussea mustikalla ja kurpitsalla. Tumman tummaa kuohkeaa suklaavaahtoa, mustikkahilloa ja sokerilla makeutettua kurpitsasosetta.

Pidän hyvin tummasta suklaasta joten en lisää tähän ollenkaan sokeria, ja käytin tähän suklaamousseen suklaata jossa 80 % kaakaota mutta jos et pidä näin tummasta ja kitkerästä suklaasta ja haluat suklaamoussestasi vähän makeamman, voit joko käyttää suklaata jossa on vähemmän kaakaota, jopa 40 % kaakaota käy, tai lisää ruokalusikallinen sokeria munan keltuaisiin. Tällöin niitä kannattaa vähän vispata sokerin kanssa, ja lisätä suklaan sekaan parissa kolmessa osassa välillä sekoittaen. Suklaa voi olla Luomutuotantoa jos niin haluat, tai aivan tavallista tummaa suklaata jota yleisesti nykyään saa kaikista ruokakaupoista.

Mutta totean vain, että mitä enemmän kaakaota suklaassa, sitä terveellisempää se on ja sen on todettu vaikuttavan suotuisasti mm verenpaineeseen, kuten myös mustikan joten voit hyvin yhdistää tämän tumman suklaamoussen mustikkahilloon. Se voi kuulostaa erikoiselle mutta on herkulliseksi todettu yhdistelmä. Tämä tumman tummasuklaamousse muuten sitten ei pahemmin sisällä hiilihydraatteja, joten sekin joka niitä välttelee voi hyvin syödä tätä, mutta sitä ei silloin kannata yhdistää aikaisemmin mainitsemaani mustikkahilloon, joka osaltansa sisältää hiilihydraatteja sokerin muodossa. Ja tätä suklaamoussea voi valmistaa pieneksi piristykseksi silloin kun maailmanmeno masentaa.

Suklaamoussea tehdessä on pari asiaa jotka ovat hyvät pitää mielessä. Ensimmäiseksi, suklaaseen ei sen sulatuksen aikana saa joutua yhtään vettä, ja suklaa ei kestä liina korkeita lämpötiloja joten se pitää aina sulattaa hellävaraisesti. Ja suosittelenkin tähän vesihaudetta jolloin vesikattilan päälle asetetaan suklaa kulhoon sulamaan. Toinen tärkeä asia taas on että valkuainen sekoitetaan aina ensimmäiseksi sulatettuun suklaaseen, ja sen jälkeen vasta vispikerma. Ei toisinpäin, mutta jos vahingossa erehdyt tekemään tämän väärinpäin, suklaastasi ei välttämättä tule moussea. Tällöin valkuaisvaahto lässähtää ja aikaansaannos on vain ohutta suklaatyyppistä kastiketta. Kolmanneksi, vispatun valkuaisvaahdon ja vispatun kerma ”kovuus” määrää miten paksua tästä moussesta tulee, joten kummankin pitää olla paksuksi vispattua, mutta kerma ei kuitenkaan saa olla ylivispattua rakeista juoksettunutta ”voita”. Olen tähän valinnut vahvaa Espresso kahvia, mutta sen voi korvata aivan tavallisella kahvilla, kunhan se vain on hyvin vahvaa jotta siitä saa tarpeeksi makua mousseen. Konjakki taas on mielestäni tässä tärkeä aines, mutta halutessasi voisin sen jättää kokonaan pois, tai korvata sen vaikkapa kahviliköörillä.

Suklaamousse on siitä kivaa että sen voi tehdä valmiiksi jo päivän etukäteen ja antaa jähmettyä jääkaapissa. Ainoa haitta vain on että jollei ole tarpeeksi monta kulhoa missä eri ainekset vispaa, on tiskattava kulhoja koko ajan. Suklaamoussen voi joko tarjoilla isosta kulhosta josta jokainen voi itse ottaa, tai sen voi lusikoida annoslaseihin tai kulhoihin valmiiksi. Moussen voi myös isossa kulhossa jähmettymisen jälkeen kahdella muotoilla lusikalla ”kvenellien” muotoisiksi ja asetella lasiin tai lautaselle sen lisukkeiden kera, kuten tässä olen käyttänyt soseutettua kurpitsaa johon olen lisännyt tomusokeria, sekä mustikkahilloa. Reseptistä riittää hyvin joko neljä reilua annosta moussea, tai kuutisen pienempää ja hienostuneempaa annosta lisukkeineen.

Tumman tummasuklaamousse
150 g suklaata
2 dl kermaa
3 munaa
2 rkl vahvaa kahvia
2 rkl konjakkia

Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä kokonaan. Riko suklaa pienemmiksi paloiksi ja sulata se vesihauteessa. Pane suklaa kulhoon jonka panet kattilan päälle jossa lämmintä vettä. Suklaa ei saa koskaan olla suorassa kosketuksessa lämmön kanssa, eikä siihen saa lisätä vettä, silloin se juoksettuu. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, mitä pienempiä paloja, sitä nopeammin se sulaa. Erottele muna keltuaiset ja valkuaiset pieniin kulhoihin. Ota kulho pois lämmöltä ja sekoita siihen keltuaiset yksi kerrallaan kunnolla sekoittaen niiden välissä. Suklaa tulee nyt paksuksi ja vaikeasti sekoitettavaksi, se sakenee joka keltuaiselta mutta näin sen pitääkin. Lisää koko ajan sekoittaen kylmä kahvi ja sekoita se kunnolla suklaan sekaan, tee sama myös konjakille. Vispaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista kun valkuaisvaahtoon jää siihen muotoon mihin sn muotoilet eikä lässähdä tai valu takaisin kasaan. Vispaa kolmannessa kulhossa vispikerma paksuksi. Voit käyttää samoja vispilöitä jos teen sen mainitussa järjestyksessä. Ota noin kolmasosa valkuaisvaahtoa ja sekoita se varovasti suklaan sekaan kääntäen sitä pohjasta nuolijalla. Kun seos on melko tasainen voit kaataa sen valkuaisten sekaan ja sekoittaa ne varovasti pohjasta vaahtoa nostaen kunnes se on tasaisesti sekaisin. Lisää nyt kermavaahto sekaan samalla tavalla pohjasta kääntäen. Kaada mousse siihen astiaan josta sen aito tarjoilla, peitä se tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin kovettumaan vähintään pariksi tunniksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...