4. toukokuuta 2011

Paahdettua myskikurpitsaa ja kanaa


Kanaa ja myskikurpitsaa vaivattomasti uunista. Makeaa uunissa paahdettua myskikurpitsaaja kanankoipea maukkaassa omassa mehussaan.

Kanan koipireisipalat ovat parhainta linnun kohtaa, vaikka usein toisin lullaan. Jos asiaa ajattelee näin että koivilla on kävelty, ne ovat siis saaneet liikuntaa ja ovat mureat. Niissä on myös enemmän rasvakudosta, kuin esimerkiksi rinnassa, joten ne ovat maukkaampiakin unohtamatta nyt niiden edullisuutta.  Pidän paljon kurpitsasta, ja varsinkin myskikurpitsa on helppokäyttöistä koska sitä ei välttämättä tarvitse kuoria ennen sen kypsentämistä. Sen voi syödä kuorineen kaikkineen, jos se vain on huolella huuhdottu. Vain sen tyvi, ja sen alla oleva kohta on puinen, joten tämän voi halutessaan kokonaan poistaa, tai jättää ruokailijoille jotain tekemistä syödessään. Tai sitten voit kuoria kurpitsan, itse laiskana tyttönä en sitä välttämättä joka kerta tee.

Myskikurpitsan kanssa sopii hyvin sekä kaneli että neilikka, joten valitsin ne tähän mausteiksi mutta jollet pidä niistä voit ne hyvin jättää pois. Kuivattu chili taas antaa koko ruoalle vähän tulisuutta, ja sitä voi nyt viileinä tuulen tuivertamina kevätpäivinä tarvita. Paahdettu kurpitsa on kuitenkin aika makeata, joten sen makua pitää tasapainottaa jollakin happamalla, joko viinietikalla tai viinillä. Kummankin kannatta kuitenkin olla valkoista tai vaaleata, jottei kurpitsan kauniin kellertävä väri sotkeennu ja tummu turhaan. Maun suhteenhan sillä ei ole väliä. Tässä ruoassa ei oikeastaan ole olennaista se mitä lihaa valitset pellille kurpitsan kera, valitsin tähän kanaa mutta tämän voisi aivan yhtä hyvin tehdä porsaangrillikyljestä, tietenkin maustamattomasta sellaisesta, tai lampaanpaistin kera. Huomaa vain että kanasta irtoaa suhteessa paljon rasvaa joten häränliha tai lammas tarvitsee enemmän öljyä vuokaan.

Jos yhtään uunissa paahdettua kurpitsaa jää yli, kannatta sinun ottaa se talteen ja valmista siitä sahramilla maustettua kurpitsarisottoa. Risotosta voi tehdä joko kasvisversion tai lisätä siihen Pancettaa. Jos huomaat että kurpitsaa jää, liota uunivuoastasi, tai pelliltäsi kaikki maut ja ota ne talteen. Kaada vuokaan kuumaa, mielellään kiehuvaa vettä ja anna sen liottaa irti kaikki maut. Voit edesauttaa makujen irtoamista puulusikalla (puisella ettei vuoka vioittuisi ja naarmuttuisi) ja säästä tämä vuoasta irronnut liemi risottosi valmistukseen. Sekä tämän liemen, että ylijääneet kurpitsan voi kylläkin pakastaa jos haluat hyödyntää niitä myöhemmin, mutta suosittelisin sinua tekemään tätä risottoa seuraavana päivänä.

Uunissa paahdettua myskikurpitsaa ja kanaa
kanan koipireisipaloja
myskikurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
mustaa pippuria
2-3 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
4 neilikkaa
3 kuivattua chiliä
1 kanelitanko
valkoista Balsamietikkaa

Ota kana ulos jääkaapista puolisen tuntia ennen sen kypsennystä. Pese kurpitsa hyvin ja anna sen vähän kuivahtaa. Leikkaa kurpitsa kahteen osaan ja kaiva lusikalla siemenet ja kaikki limaiset säikeet se sisustasta. Paloittelen kurpitsa suurpiirteisesti paksuisiksi viipaleiksi jotka leikkaat isohkoiksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Lorauta vuokaan ihan vähän öljyä (kanasta irtoa paljon rasvaa) ja lisää vihannekset. Lisää valkosipulin kynnet kuorineen kaikkineen. Tällä tavalla ne paahtuvat hellävaraisesti, ne makeutuvat ja niiden maku pehmenee. Sekoita vihannekset vuoassa hyvin jotta öljyä on kaikkialla. Leikkaa koipi-reisipalat nivelen kohdalta kahtia. Suolaa ja pippuroi kananpalat ja lisää ne vuokaan vihannesten sekaan. Lisää pellille jokunen oksa tuoretta timjamia ja basilikaa sekä neilikat, chilit ja kanelitanko. Pane vuoka uuniin ja anna sen paahtua 200 asteen lämmössä puolisen tuntia. Nyt kanasta on alkanut valua nestettä ja se kannattaa ottaa käyttöön. Lisää sekaan aimo loraus vaaleata balsamietikkaa ja valele vihanneksia ja kanaa sillä noin kymmenen minuutin välein loppuajan. Sekä mausteiden, kanan että vihannesten maut sekoittuvat nyt ja saat aikaiseksi ihanan paistinliemen joka kannatta hyödyntää kastikkeena. Sekä kana että vihannekset ovat kypsiä noin 40–45 minuutin kuluttua. Älä unohda mustaa vihanneksia suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua. Voit tarjoilla tämän ruoan joko suoraan vuoasta jossa sen valmistit, tai annostella jokaiselle omalle lautaselleen ja viimeistele annos paistinliemellä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...