8. toukokuuta 2011

Keväinen katkarapucocktail


Kevään tuoretta parsaa, ihania suolaisia katkarapuja, tomaattia, retiisejä sekä Rucolaa sitruunalla maustetussa majoneesissa.  Tämä on taas kerran retrohenkinen alkuruoka, hyvin helppo valmistaa kokoaa vain kaikki ainekset ja sekoittaa kastikkeen kanssa ja lusikoituna kauniisiin laseihin joista annokset tarjoillaan.

Tuoreita katkarapuja on vaikea saada ainakin täällä Tampereella, joten tyydymme pakastettuihin katkarapuihin. Katkarapujen pakkauksissa mainitaan eri numeroita, ja nämä tarkoittavat sitä montako katkarapua mahtuu niiden paina kohti, joten mitä pienempi määrä sitä suurempia katkarapuja. Niissä vain on oma niksinsä jotta niistä saa hyviä. Pakastetut katkaravut kannattaa sulattaa jääkaapissa, ja se kestää noin vuorokauden. Kun katkaravut ovat sulanee, ne kuoritaan, jolleivät ne ole valmiiksi kuorittuja. Itse suosin kuorineen pakastettuja koska ne ovat vähemmän käsiteltyjä ja tästä syystä parempilaatuisia. Otan aina kaikki rapujen kuoret talteen ja keitän niistä lientä, ja josta myöhemmin valmistan valehummerikeittoa. Kuorittujen katkarapujen kannattaa antaa valua siivilässä, jotta niistäkin valuu niin paljon nestettä kuin mahdollista. Pane katkaravut siivilässä jääkaappiin kulhon päälle valumaan. Kulhon voi peittää kelmulla jottei niiden haju tartu muihin ruokiin.

Tästä pääsenkin asiaan, kaikki salaatin ainesten kosteus sekoittuu salaattikastikkeen kanssa, joten mitä enemmän nestettä vihanneksista valuu sitä vetelämpää kastikkeesta tulee. Tämä on hyvä pitää mielessä kun pesee vihanneksia, että en saavat rauhassa valuttaa kaiken ylimääräisen veden lävikössä ja kuivua ennen niiden pilkkomista. Samasta syystä tomaatti fileoidaan, se leikataan lohkoiksi joista poistetaan sen sisusta ja siemenet ja jäljelle jää vain kaltatun tomaatin hedelmäliha. Tästä samasta nesteen minimoimisesta koverran kurkustakin pois sen nestemäisen sisustan ennen sen käyttämistä, ja kuorin myös kurkun jotta cocktailista tulee hienostuneempi. Koko ruoan juju on tuoreet hennot parsannuput, joita ei tarvitse keväällä tarvitse keittää, ja talvellahan tätä ei des saa valmistettua, säilötty tai pakastettu parsa kun ei ole samanveroista tähän. Tämä on vain ja ainoastaan keväinen alkuruoka. Jos parsa ei enää ole hentoa vaan alkaa olla vähän suurempaa nuppua voi sen nopeasti ryöpätä, tai blanseerata, mutta muista nostaa nuput reikäkauhalla kylmään veteen jossa jääpaloja jotta parsan väri ei tummu, vaan se säilyttää kauniin vihreän värinsä. Tätä ei sinänsä ole mikään salaatti, mutta se sisältää kuitenkin vähän vihreätä ja valitsin tällä kertaa Rucolalla, joka sopii hyvin retiisien makuun. Sitruunan viipale kuuluu olennaisena osana annosta, ja käytän sitä aina sen koristelemiseen, samalla siitä voi halutessaan puristaa sitruunamehua cocktailin päälle.

Huomaa taas kerran että tämä ruoka sisältää majoneesia joten sitä ei saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, joten jos valmistat alkuruoan teet itse salaatti valmiiksi kulhoon jonka säilytät muovikelmulla peitettynä jääkaapissa kunnes on tarjoilla se, jolloin vain lusikoit sen tarjoilulaseihin ja viimeistelet annokset ne koristelemalla. Muista vain, mitä pidempi säilytyt kulhossa jääkaapissa, sitä enemmän nestettä aineksista irtoaa, ja sitä vetelämpi tulos joten lisää kastike vasta viimehetkellä ennen annoksien tarjoilua. Annoksien kokoa on vähän vaikea arvioida, se riippuu tietenkin miten isosta lasista aiot tarjoilla annokset, mutta peruskooltaan tämä on noin neljälle ruokailijalle mutta pienemmistä laseista tästä riittää isommallekin seurueelle. Tämä keväinen katkarapu-cocktail sopii hyvin alkuruoaksi rapean patongin kera, tai patongin puutteessa paahtoleivän kera. Ja on saanut nimensä tuoreista hennoista parsan nupuista ja pikku retiiseistä joita vain saa keväällä ja jollei tämän keväinen katkarapu-cocktail jossa parsan nuppuja säväytä voit kokeilla Toast Skagenia jotka ovat yhtä hyvä vaihtoehto alkuruoaksi jos pidät katkaravuista.

Katkarapusalaatticocktail

500 g katkarapuja
5 cm purjosipulia
10 cm kurkkua
1 iso tomaattia
10-12 parsanvartta
kourallinen retiisejä
Rucolaa
Sitruunaa koristeluun

Raikas sitruunakastike

1 dl majoneesia
2-4 rkl sitruunanmehua
½ tl rouhittua mustaa pippuria

Kastike:
Sekoita kaikki ainekset hyvin pienessä kulhossa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa jos se mielestäsi sitä vaatii. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen kuin yhdistät sen itse katkarapujen kanssa.

Katkarapusalaatti

Kuori katkaravut ja anna niiden valua lävikössä. Leikkaa tomaatin kantakohtaan risti terävällä veitsellä. Pane tomaatti kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, janosta se sitten reikäkauhalla kylmään veteen pariksi minuutiksi. Tällöin kuori irtoaa helposti. Leikataan tomaatti noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Kuutioi tomaatin suikaleet, leikkaa retiisit neljään osaan pituussuuntaan ja pane ne kulhoon. Taivuta parsaa tyvestä jotta se napsahtaa poikki ja puinen kohta irrottaa siitä Tästä voi keittää vaikka vihanneslientä porkkanan ja sipulin kera. Ota talteen nuput ja säästä ne koristeluun. Leikkaa parsa sentin paksuisiksi paloiksi ja pane ne kulhoon. Leikkaa purjon valkoisesta päästä sopivan kokoinen pala, halkaise ja huuhtele se kunnolla vedellä sisältäkin. Pese myös kaikki muut vihannekset hyvin ja anna niiden kuivua kunnolla. Leikkaa purjosta ohuita puolirenkaita ja pane ne kulhoon. Kuori kurkku ja leikkaa se halki pituussuunnassa ja koverra pienellä lusikalla sen siemenet ulos. Leikkaa kurkku taas pituussuunnassa jotta saat kurkun neljään yhtä suureen osaan ja viipaloi nämä ohuelti ja pane kulhoon. Revi Rucola pienemmäksi ja lisää myös se kulhoon. Sekoita kunnolla ja lisää kastiketta. Kastiketta ei saa olla liian paljon, ja se pitää olla suhteessa muihin aineksiin. Vähän kosteutta muttei liikaa. Lusikoin laseihin ja viimeistelen annokset ne koristelemalla sitruunalla ja parsan nupuilla, tarjoile oitis hyvän leivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...