29. toukokuuta 2011

Tattarivuohenputkitagliatellia lohella


Tattarijauhoista valmistettua nauhapastaa jossa kuivattua vuohenputkea, rapeaksi paistettua merilohta ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Olen tässä nyt parisen viikkoa ahertanut näiden villien yrttien parissa, ja otan niistä talteen niin paljon kuin vain ehdin. Meillä kotona kuivatetaan, ryöpätään ja mehustetaan ja syntyy jos mitäkän herkkuja joita saa talteen vain nyt, kun on niiden sesonki. Näin on myös vuohenputken kohdalla, ja sekä kuivaan että pakastatn sitä ryöppäuksen jälkeen. Tätä kyseenomaista vuohenputkitagliatellia  voi valmistaa kuten tässä kuivatusta vuohenputkesta jopa talvella, kunhan sitä on kuivana varastossa. Joten kannatta hyödyntää myös tätä rikkaruohoa syömällä se kuriin puutarhasta.

Vuohenputki, kuten muutkin villit sekö viljellyt yrtit, kannattaa kuivata ohuena kerroksena joko ilmavassa korissa tai tarjottimella. Sitä voi myös halutessa sekoitella välillä kuivumisen aikana. Vuohenputki kuivuu parissa kolmessa päivässä huoneenlämmössä. Kuivata pääsääntöisesti kaikki yrtit ja kasvit auringonvalolta suojattuna ja säilytä ne tiiviissä purkissa suojassa valolta ja liialta lämmöltä, tai muuten kuivassa paikassa paperipussissa mutta näin kuivatun yrtin säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin ilmatiiviissä purkissa. Kuivattua kasvia käytettäessä on hyvä tietää että yrtti pitää murentaa hienoksi ennen se lisäämistä taikinaan, ja se korvaa kuivattuna osan jauhoista joita aina on suunnilleen 100 grammaa jokaista kananmunaa kohden, vähän riippuen munien koosta.

Kosteana ja ryöpättynä taas pasta valmistetaan tavallisen pasta reseptin mukaan, kuten Capellini reseptissäni ja siihen lisätään pari kolme ruokalusikallista kosteata ja ryöpättyä jäähtynyttä ja kunnolla valutettua hienoksi leikattua yrttiä joten jauhoja on lisättävä enemmän kuin alkuperäisessä reseptissä on mainittuna. Jollet halua käyttää vuohenputkea voit korvata sen vaikkapa nokkosella, tai tavanomaisemmalla pinaatilla. Tattarijauhoilla ei ole samaa sitkoa kuten vehnäjauhoilla joten sitä ei voi lisätä pastaan liikaa. Jos tattarin osuus on liian korkea, ei pasta pysy samalla tavalla kasassa ja se on paljon työläämpää valmistaa. Vehnäjauhojen on oltava hyvin hienoksi jauhettuja, samoin kuten tattarinjauhojen. Kuten jo mainitsin reseptissäni Capellini pastaa ja nokkosta Gorgonzola-kastikkeessa pastaa voi hyvin valmistaa käsin, ja ilman pastakonetta, vain terävä veitsi ja kaulin riittävät niin saat nauhapastaa aikaiseksi. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca.

 Tuorepastalla on nopean kypsennysaika, joka on 2-3 minuuttia, siis kiehuvaan suolattuun veteen vain ja kiehautetaan. Pastan kypsennysaika kylläkin on hieman pidempi jos pasta otetaan suoraan pakkasesta. Tästä riittää noin neljälle syöjällä jos se on lämpimäksi ruoaksi tarkoitettu, alkuruokana siitä on isommallekin seurueelle. Vuohenputkea voit myös kokeilla tuoreena Suolaheinä ja punajuurisalaatissa tai Voikukkasalaatissa. Voit lukea lisää villiyrteistä ja niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen.

Vuohenputki tagliatelli

4 kananmunaa
200-250g Durumvehnäjauhoja
100 g tattarijauhoja
50 g kuivattua vuohenputkea
2 tl suolaa

Rapea merilohi pinjansiemenillä

300 g lohta pyrstöpäästä
iso kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
merisuolaa
mustaa pippuria

Tagliatellin valmistua

Hienonna kuivattu vuohenputki ja sekoita se jauhoihin. Sekoita kananmuna, suola ja suurin osa jauhoista (joissa vuohenputkea) valitsemallasi tavalla. Sekoita kunnes taikina on sopivan paksua ja se on saanut kivan sitkon ja taikina on taipuisaa ja kosteata. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia suojattuna kuivumiselta, kääri se muovikelmuun tai keittiöpyyhkeeseen. Ota pala taikinaa ja kauli se käsin tai veivaa se koneen läpi. Lisää vähän jauhoja joka kerta taikinan pinnalle kun se tulee koneesta ulos, näin taikina pysyy irtonaisena eikä se liimaannu kiinni mihinkään. Jatka koneella veivaamista kunnes levy on saavuttanut halutun paksuuden, jos koneessa on asteikko 1-7 noin 5 tai 6 on hyvä. Veivaa pastalevy tagliatelli veitsen läpi ja muista aika ajoin jauhotta pastaa jotta se pysyy irtonaisena. Erittele valmiiksi leikattu pasta jauhoilla ja anna pastan kuivahtaa vähän aikaa. Kiehauta ylös vei, ja suolaa se reilusti, keitinveden pitää maistua suolaiselle merelle. Pane tagliatelli siihen kiehumaan 4-5 minuutiksi. Fileoi lohi ja leikkaa se puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta lohi suolalla ja pippurilla ja paista se rapeaksi kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä. Lisää pinjansiemenetkin paahtumaan pariksi minuutiksi juuri ennen kuin lohi on kypsää. Valuta Tagliatellista suurin osa keitinvettä pois, mutta säästä siitä ihan pieni tilkka. Kaada valutettu pasta pannulle lohen päälle ja sekoita. Tarkista ruoan maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan ja tarjoile annos oitis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...