20. toukokuuta 2011

Suolaheinä ja punajuurisalaatti


Voikukanlehtiä, suolaheinää, vuohenputkea. Ovatko ne villiyrttejä, vai rikkaruohoa miten sen nyt kukin ottaa. Syötäviä ne kaikki ovat kuitenkin ja herkullisia sellaisia ja tässä yhdistin ne erittäin kauniiseen salaattiin retiisien, paahdettujen punajuurien ja Fetajuuston kera.

Ranskassa syödään keväällä hyvin usein suolaheinää, varsinkin keiton muodossa näin keväällä, ja meilläpäin sama alkukesästä. Suolaheinä sisältää oksaalihappoa, samoin kuten raparperi, joten sitä ei kannata syödä suuria määriä niitä ryöppäämättä. Tässä salaatissa kuitenkin käytetään vain pieni määrä suolaheinää tuoreena, joten sen voi syödä riskittä, jollei sitten satu olemaan allerginen suolaheinälle.

Suolaheinä on parhaimmillaan ennen sen kukinnan alkamista, jonka jälkeen sitä ei enää kannata kerätä, ainakaan syötäväksi. Suolaheinä sisältää kuten jo mainitsinkin oksaalihappoa, ja siksi suositellaan että samalla syödään myös jotain maitotuotetta, ja tästä syystä salaatissa on myös Fetajuustoa. Juusto myös värjääntyy kivasti vaaleapunaiseksi paahdetuista punajuurista.Tähän voi myös fetan sijaan käyttää tuorechevreä jonka voit helposti itse valmistaa kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto.

Voikukasta ja vuohenputkesta voit lukea enemmän tietoa reseptistäni voikukkasalaattia ja vadelma-akaasiankukkahunajavinagrettea. Voikukasta voit lukea lisää tekstistäni Voikukka jossa olen kertonut vähän lisää siitä. Ja lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea blogistani yrtit ja mausteet, jossa tekstissäni luonnon yrtit ja sienet talteen käsittelen asiaa.


Mitä pienempi punajuuri on sitä maukkaampi, ja punajuuria paahtamalla saat niiden maut tiivistymään entistään. Punajuuret, varsinkin nämä tällä tavalla paahdetut punajuuret ovat hyvin makeita, joten salaatti ei tarvitse mitään makeata lisäystä kastikkeen muodossa, vaikka salaatissa on kirpeää ja vähän happamaan taittuvaa suolaheinää.

Tässä tämä salaatti eroaa voikukkasalaatista jossa oli makea akasiankukkahunajalla maustettu vinaigrette kastikkeena. Punajuuret paahdat helpoiten uunissa 225 asteen lämmössä alumiinifolioon käärittynä noin 45 minuuttia. Kun punajuuret ovat pehmeitä kun niitä koittaa tikulla ne ovat kypsiä. Poista punajuurista folio niiden hieman jäähdyttyä ja kuori ne käsin heti kun niiden lämmöltä voit. Kuori lähtee helposti irti kun niiden pintaa hieroo sormilla tai kämmenien välissä.

Punajuurisalaatti suolaheinällä

uunissa paahdettuja punajuuria
kevätsipulia
suolaheinää
voikukkaa
vuohenputkea
Fetajuustoa
retiisejä
kesäkurpitsaa
suolaa
mustaa pippuria

Salaattikastike:
oliiviöljyä
punaviinietikkaa

Aloita paahtamalla punajuuret. Katso reseptistäni paahdetut valkosipuliset punajuuret miten se parhaiten saa paahdettua uunissa. Huuhtele voikukanlehdet, vuohenputki ja suolaheinä huolellisesti ja anna niiden valua lävikössä. Pese myös sipuli, retiisit ja kesäkurpitsa ja anna niidenkin kuivahtaa. Tee salaattikulhoon tavallinen vinaigrette. Kuori lämpimät punajuuret ja leikkaa ne puolentoista sentin kokoisiksi paloiksi ja sekoita kulhoon kastikkeen sekaan. Murenna sekaan Fetajuustoa, sekoita kaikki hyvin ja anna juuston ja punajuurien maustua vinaigretessa. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja viipaloi retiisit. Leikkaa kesäkurpitsa neljään osaa pituussuunnassa ja leikkaa siitä ohuita viipaleita. Lisää kulhoon kuivahtaneet yrtit retiisin, sipulin ja kesäkurpitsan kera ja sekoita. Viimeistelen salaatti suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla. Tarjoile suolaheinä- ja punajuurisalaatti grillatun lihan lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...