22. tammikuuta 2013

Quesadillakolmiot joulukinkusta



Omenaisia juustoisia pannulla paahdettuja quesadilloja joulukinkusta, vai kokoon käärittyjä fajitaksia samalla täytteellä. Kinkkuquesadilloja sormisyötävää kolmioiksi leikattuna vai isompaan nälkää pääruokana sopivina lämpiminä fajitaksina.

Kinkusta puhuminen taitaa juuri nyt olla vähän myöhäistä, harvemmalla sitä enää on syömäkelpoista jääkaapissa, jollei sitä sitten ole valmistanut joulun jälkeen tarjouskinkusta. Mutta lupasin keskittyä ruoantähteiden uusiokäyttöön nyt tammikuussa samalla tavalla kuten viime vuonnakin joten tämä joulukinkku nyt vain sopii kuukauden hävikistä herkuksi teemaan. Toiset viettävät tipatonta tammikuuta minä taas kirjoitan ruoantähteistä tammikuussa.

Joulukinkkua

Meillä on vielä joulukinkkua tammikuussa koska otan osa joulun kinkkua otetaan talteen hernekeittoa varten. Tätä keittoa keitetään vasta laskiaiseksi joten se odottaa vuoroaan pakastimessa joskus jopa helmikuuhun asti, mutta rakas puolisoni on perso hernekeitolla joten sitä tulee valmistettua vähän aikaisemminkin. Otan sivuun tämän osan kinkusta jo heti joulupäivänä ja pakastan sitä mm hernekeittoa varten. Vuosien mittaan täällä on jo esiintynyt perinteinen vihreä hernekeitto, hernekeitto keltaisista herneistä sekä vihreähernekeitto vihreillä linsseillä sen juokavuotisen joulun jälkeisen kinkkupyttipannun lisäksi.

Suikaloitua joulukinkkua

Quesadilla vai fajitas

Tortillat ovat jo pitkään hyväksi todettu tapa saada uusiokäytettyä ruoantähteitä helpolla tavalla, tähteet vain lämmitetään ja sijoitetaan tortillaan tavalla tai toisella, joko fajitas tyyliin tai juustoiseen Quesadillaan. Tällä kertaa täytin tortillan joulukinkulla ja omenalla ja tulos oli aina loistava. Quesadillat taas on kätevää pikku naposteltavaa illanistujaisissa tai tapaksina drinkin kanssa, kun fajitas sen sijaan sopii isompaan nälkään ja näitä herkullisia joulukinkkufajitaksia voin syödä jopa kaks vaikkei pitäisi.

Kinkun voi paistaa rapeaksi tai jättää pehmeämmäksi kunhan sen vain lämmittää kunnolla yli 60 asteiseksi. Pakastettua joulukinkku kannatta sulattaa ja sitten vasta paistaa pannulla sipulin, omenasuikaleiden ja mausteiden kanssa. Ja jollei sinulla ole juuri joulukinkkua käyttää tähän voit samalla tavalla hyödyntää tähteeksi jäänyttä muuta lihaa ja voit tällä samalla tavalla myös hyödyntää sitä tähteeksi jäänyttä uunissa paahdettua kalkkunaa.

Tortillat paistettu rapeaksi quesadillaksi
Tässä ruoassa tosiaankin on taas kaksisvaihtoehtoa, joka sitä paistaa juustoisen Quesadilln pannulla tai kääriä tortillan rullalle ja syö sen fajitaksena samalla tavalla kuten kanafajitaksia. Fajitas tarkoittaa nauhaa ja kinkkuhan on suikaloitu samoin kuten omena ja sipulin. Lisää vain juustoraastetta tai juustoviipaleita täytteen päälle ja ei vain syömään.

Fajitakset voi syödä lämpimänä ruokana mutta Quesadillat sopivat mielestäni paremmin tapaksina tai huikopalana yömyöhään sormin naposteluun pienemmiksi paloiksi leikattuna.
Jätin tahallani pois tomaatin koska kaikki ruokailijat eivät voineet syödä tomaattia allergian takia, mutta tomaattiviipaleita voi lisätä halutessaan quesadillaan väliin sen paistamisvaiheessa jos niin haluaa. Suolaa tähän tuskin paljoa tarvitsee, se riippuu tietenkin kinkun suolaisuudesta. 

Meksikolaisia mausteita

Muuten mausteina käytin tähän itsestään selvien sipulin ja valkosipulin lisäksi juustokuminaa ja tortillat aivan vaatien vaativat sitä chiliä joka tähän käytin Pop’s pimen chilitahnan muodossa.
Paprika on savustettua ja se voi olla joko ns. makeaa mietoa paprikaa, tai tulisempaa paprikaa kunhan se vain on savustettua. Savun maku sopii hyvin tähän chilin, kinkun ja omenan kanssa. Hapankerma kuitenkin vaimentaa tulisuuden raivoisampia liekkejä. 

Omenasuikaleet mehevöittävät
Hapankerma on asia johon olen fajitasten, tacojen ja quesadillojen kanssa olen Guacamolen lisäksi tottunut syömään, ja siitä en mielelläni luovu vaikkei se välttämättä olekaan meksikolaista ollenkaan vaan enemmän Amerikanisoitua meksikolaisruokaa. Hapankermana käytän joko ranskan kermaa, creme fraichea tai smetanaa. Kermaviili se sijaan ei mielestäni tähän oikein sovellu, se on liian löysää ja juoksevaa varsinkin jos sitä vähän sekoittaa.

Kahdesta kolmeen Quesadillaa riittää hyvin noin neljälle naposteluun joten tarvitset niihin kuusi tortillaa, kun taas pääruokana tortilloja menee noin kaksi per nuppi joka tarkoittaa kahdeksaa tortillaa neljälle ruokailijalle. Muuten reseptin määrät ovat samat.

Quesadillat joulukinkusta
300 g joulukinkkua
6 tortillaa
1 iso sipuli
2 omenaa
2 sellerin vartta
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1-2 tl chilitahnaa
1 tl korianteria
½ tl kanelia
½-1 tl savupaprikajauhetta
1 valkosipulinkynttä
(suolaa)
(2 tomaattia)
1 prk hapankermaa
2-3 dl juustoraastetta
öljyä paistamiseen

Huuhtele selleri ja anna sen kuivahtaa. Kuori sipuli ja suikaloi se. Tee samoin sellerinvarsille. Lämmitä pannu ja lisää sille tilkka öljyä ja chili. Jauha kokonaiset mausteet morttelissa jauheeksi ja lisää pannulle. Leikkaa kinkku suikaleiksi ja ruskista se pannulla sipulin kanssa. Sekoita kinkkua aika ajoin sitä ruskistaessasi. Suikaloi omenat ja lisää ne sellerin kanssa kinkun sekaan pannulle kun sipuli ja kinkku ovat saaneet halutun kauniin värin pintaan. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää valkosipuli pannulle ja sekoita kinkkua pannulla kunnes valkosipulin tuoksu levittäytyy keittiössä. Ota pannu lämmöltä. Levitä tortillalle kinkkua ja lusikoin sinne tänne nokareita hapankermasta. Lisää päälle juusto raastetta ja lisää kanneksi toinen tortilla. Paista tortillaa miedolla lämmöllä puhtaalla paistinpannulla öljytilkassa, käännä Quesadilla ja paista tortilla kauniin ruskeaksi toiseltakin puolelta. Nosta Quesadilla leikkuulaudalle ja leikkaa se kuuteen osaan. Asettele Quesadillakolmiot kauniisti lautasille tai tarjoiluvadille ja tarjoile sormisyötävinä tapaksina raikkaan vihreän Guacamolen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...