9. tammikuuta 2013

Vegaani kasvisliemi



Kotitekoinen kasvisliemi ilman lisäaineita, kotitekoinen kirkastamaton vegaanillekin sopiva perusvihannesliemi.

Joulun aikoihin minulla tuppaa aina unohtua se perinteinen vegaanikeskiviikko mutta nyt tammikuussa onkin jo syy palata siiten ja huomasin ettei minulla taida ollakaan mitään selvää vegaania kasvis tai vihannesliemen reseptiä blogissani vaikka ja mainitsin sen tekstissäni papuja ja maissia talteen viittaan liemiasioissa koko ajan kalaliemeen, tekstiin johon olen koonnut kaikki liemireseptien linkit joten tässä se nyt on, vegaani kasvisliemi jota ei kirkasteta munanvalkuaisella tai liivatteella joka muuten olisi tapana kuten reseptissäni vaaleaa lihalientä

Tapa jolla liemi on kirkastettu on asia joka sinun kannattaa huomioida, varsinkin jos itse olet vegaani tai valmistat ruokaa vegaaneille vieraille, kun käytät kaupasta ostettuja fondeja, kasvisliemiä tai vihannesliemikuutioita. Tarkista mistä ja miten liemi on valmistettu. 

Itsestään kirkastunut kasvisliemi
Tämä vegaani vihannesliemi saa itse kirkastua ajan kanssa kun liemipohja tai fondi jäähtyy ja sen hiukkaset vajoavat fondin pohjalle. Tämä tarkoittaa sitä että jos haluat kirkkaan liemen et sitä vielä saa samana päivänä vaan vasta aikaisintaan, ainakin kotioloissa, seuraavana päivänä jolloin vihannesliemi on saanut tarpeeksi aikaa jäähtyä.

Kasvisliemeen, tai vihannesliemeen, voit käyttää kasvisten kuoria, ja niiden tulee tietenkin olla hyvin huuhdeltuja ja pestyjä eikä multaisia. En kuitenkaan suosittele että käytät suuria määriä sipulin kuoria. Ne tekevät vihannesliemestä kitkerän koska niillä on hyvin on hyvin kitkerä maku, ja tämän sanon kokemuksesta, olen sen itse todennut. Kaiken taidon mukaan mahtavan kauniin värinen kokoon keitetty ja ajan kanssa kirkastettu liemi oli heitettävä pois. Sipulin kuorista liemestä tulee karmean kitkerää ja syömäkelvotonta. Joten sanon sen taas kerran koska sitä en voi olla sanomatta tai kertaamatta liian monesti, maista aina ruokaa sitä valmistaessasi. Maista sitä koko ajan uudestaan ja uudestaan kun se kehittyy, jottet teet työtä turhaan.

Perusliemi keitetään sipulista, porkkanasta, selleristä ja se maustetaan pippurilla ja laakerinlehdillä. Sipuli voi olla tavallista keltaista sipulia, punasipulia tai purjosipulia ja mausteena käytän satunnaisesti myös kokonaisia valkosipulin kynsiä joita lisään vihannesten sekaan kiehumaan kokonaisina kuorineen kaikkineen.
Kuorittua porkkanaa, selleriä ja palsternakkaa liemeen

Itse käytän liemeen satunnaisesti mitä milloinkin sattuu olemaan kotona ja kun jotain liemeen sopivaa jää yli kuten esimerkiksi maissin tähkiä kun maissinjyvät on niistä poistettu, sieniä kuten suppilovahveroita tai siitakesieniä. Liemeen voi myös käyttää niitä joka vähän nahistuneita juureksia ja vihanneksia, vaikkevät ne enään näytä nnin herkullisilta on niissä sentään vielä makua josta ottaa kunhan eivät vain ole homehtuneet. 

Mistä tulikin mieleeni että myös kuivattuja juureksia ja vihanneksia voi käyttää liemeen, ne vain lisätään kuivina veteen ja annetaan nesteytyä. ne voi keittää samassa vedessä kun ne on liotettu. sekä kuivattuina että tuoreina, yrttejä, oli ne sitten kuivattuja tai tuoreita. Parhaita yrttejä mausteeksi liemeen ovat muun muassa laakerinlehti, lehtipersilja, kirveli ja liperi joka toiselta nimeltään on lipstikka, timjami sekä basilika. 

Mutta myös kukkakaalin ja parsakaalin lehtiä ja tyviä, palsternakkaa, persiljajuurta sekä punajuurta voi käyttää kasvisliemeen. Josta pääsemmekin hyvin asiaan, punajuuren käyttö on hyvä tapa saada liemellä ja kastikkeelle kaunis tumman punainen sävy, mutta jos punajuurta keittää liian pitkään haalistuu sen väri tylsän vaalean ruskeaksi.
Uskollinen laakeripuu ruukussaan viettää kesät parvekkeella

Lihalientä voi keittää paljon pidempään kuin vihanneslientä johon riittää lyhyempi keittoaika. Vihannesten ja juuresten ei ole tarkoitus soseutua keittämisen aikana, varsinkaan jos haluat kirkasta lientä. Tämä liemi siivilöidään jonka jälkeen se tuttuun tapaan keitetään kokoon, annetaan jäähtyä ja kaadetaan jääpaloiksi pakastimeen jäätyään josta sitä on helppoa ottaa esiin kuutio tai pari kun sitä tarvitset. Muista vain merkata liemet jotta tiedät milloin mikäkin on keitetty. 

Kasvisliemi ei sisällä rasvaa nimeksikään joten se säilyy kaikista liemistä pisimpään, jopa vuoden pakastettuna. En käytä pakastettuihin liemiin suolaa koska halun itse määrät suolan määrän ruoissani ja joissain kohdissa käytän enemmän tiivistettyä ja kokoon keitettyä lientä jolloin suolan määrä voi tulla liian suureksi verrattuna ruoan makuun nähden. Tämä on pelkistetty perusversio vihannesliemestä johon voit itse oman makusi mukaan lisätä vihanneksia ja juureksia sekö mausteita kattilan täydeltä ja liemeksi.

Vegaani vihannesliemi
1 sipuli
 3 porkkanaa
1 pala selleriä
1 pala palsternakkaa
2 laakerinlehteä
pari oksaa persiljaa
½ tl kokonaista mustaa pippuria

kuori vihnnekset ja paloittele ne pienemmäksi suoraan kattilaan. Lisää kattilaan mausteet ja vettä kunnes vihannekset peittyvät kokonaan. Kiehauta vesi ylös ja anna vihannesten kiehua noin tunnin verran. Siivilöi vihannekset vihannesfondista harsokankaan läpi ja anna fondin jäähtyä läpinäkyvässä kulhossa tai kannussa jos haluat kirkasta lientä. Peitä liemi muovilla ja siirrä liemi kylmään kun se on huoneenlämpöistä ja anna sen seisoa seuraavaan päivään. Kaada fondi varovasti puhtaaseen kattilaan varoen sakan valumasta liemen kanssa kattilaan. Kiehuta liemi ylös ja anna sen kiehua kokoon kunnes noin kolmasosa on jäljellä. Anna liemen jäähtyä kokonaan ja kaada sen jääpalamuotteihin ja pakasta. Irrota jäätyneet palat muotista liemen jäädyttyä ja säilytä niitä tiiviissä rasiassa tai muovipusseissa kunnes sinulla on niille tarvetta keittoihin tai kastikkeisiin.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...