8. tammikuuta 2013

Maissinen kalkkunapiirasKalkkunapiirakkaa jossa mehevää sokerimaissia. Mehevää basilikalla sekä paistetulla sipulilla maustettua kalkkunapiirakkaa maissilla. 

Tänä kalkkunapiiras juontaa juurensa suoraan viime itsenäisyyspäivän aprikoosikalkkunasta jota tarjoilin keitetyn maissin kanssa mutta tähän sopii uusiokäyttöön yhtä hyvin mikä vain tähteeksi jäänyt valmiiksi kypsennetty kalkkuna. Kalkkunana voit hyödyntää sekä tummaa kalkkunanlihaa että sitä vaaleaa rintalihaa jota sinulla on. Itse pakastan kalkkunaa sopivan kokoisissa erissä jotta sitten voin myöhemmin ottaa niitä esiin ja hyödyntää ruokaan. 

Kypsentämättömät maissintähkät
Kaikki piirakan täytteet paitsi kanan munat ovat jo kerran valmiiksi kypsennettyjä ja näin tulee olla maissinkin laita. Maissia oli sitä samaa ylijäänyttä kalkkunaillallisesta mutta tähän voi hyvin käyttää myös joko säilykemaissia tai pakastettua maissia, noin pari, kolme desiä on hyvä määrä tähän. 

Piirakkataikinaksi suosittelen sinun käyttävän joko kana ja fenkolipiirakkaa tai tervaoluella maustettu kalkkunapiirakkaa käyttämääni reseptiä piirakkataikinalle. Mutta voit myös hyvin laiskalla tuulella oikaista ostamalla valmiin pakastepiirakkataikina kaupasta.

Valmist piirakka jäähtymässä
Idea on saada hyytelöä piiraaseen kalkkunaliemen muodossa täyttämään piirakan reikiä, ja liemen keitin itse omana ohjeen mukaan ja tässä liemessä oli sattuneesta syystä myös omenasiideriä ja sen rasvat kuorittiin pois ennen liemen käyttöä piirakkaan. Kootun tiedon liemien keittämisestä sen kaikissa muodoissa olen kerännyt tekstiini kalaliemi joka sinun kannatta lukea jos haluat itse valmistaa omat liemesi mutta jos sinulla ei ole kalkkunalientä voit tähän käyttää kanalientä joko fondina tai kuutiona ja lisätä sen sekaan liivatetta ennen sen piirakkaan kaatamista. 

Käytin tähän tuoretta basilikaa yrttinä mutta voit myös käyttää tähän kuivattua jollei sinulla ole tuoretta basilikaa. Noin teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa reseptissä mainittua määrää basilikaa talvella, kesällä sekä yrttiniput tai ruukut ovat kookkaampia kuin talvella.

Sopivan suupalan kokoisiksi pilkottua kalkkunaa
Laktoosia tässä piirakassa on ainoastaan juuston sekä piirakkataikina muodossa, sipulit ja maissi sen sijaan kuullotin ja ruskistin öljyssä mutta voit myös käyttää tähän voita jollei rasvalla ja sen laadulla ole väliä. Jooston kannatta kuitenkin olla jotain kypsennettyä juusto tuorejuuston sijaan (jossa on laktoosia) jotta sen antaa piirakalle lisäsyvyyttä ja aromia jota piirkasta muuten voi puuttua. Itse halusin hieman kevyemmän version ruoasta vain salaatin kanssa kun kalkkuna aikaisemmin tarjoiltiin smetanaisen karpalokastikkeen ja rasvassa paahdettujen perunoiden kera. Hyvänä vaihtoehtona tähteeksi jääneelle kalkkunalla ja tälle piirakalle on hedelmäinen kalkkunasalaatti jossa on sekä päärynää että granaattiomenaa sekä arkeen hyvin sopiva juustoinen kalkkunavuoka.

Resepti on sopiva läpimitaltaan noin 24-sentin irtorengasvuoalle jolla saat riittävästi ruokaa noin kuudesta kahdeksaan hengelle kun tarjoilet sitä raikkaan salaatin kera. Se sopii myös brunssille tarjottavana tai piknikille eväänä, piirakka tarjoillaan kylmänä ja kokonaan jäähtyneenä koska se sisältää kalkkunaliemihyytelöä. Osana seisovan pöydän muita herkkuja siitä riittää perille kolmelle hengelle näiden lisäksi.

Maissinen kalkkunapiiras
7-8 dl kalkkunaa
4 sipulia
6 oksaa tuoretta basilikaa
3 dl keitettyä maissia
200 g juustoraastetta
2 kananmunaa
1-2 tl suolaa
öljyä ruskistamiseen

Valmista piirakkataikina ohjeen mukaan. Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.  Kuori sipuli ja suokaloin se ohuelti ja ruskista sen öljyssä. Perkaa kalkkuna luista, rustoista ja jänteistä ja paloittele sen noin suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää kalkkuna sipulin sekaan pannulle saamaan vähän paahtunutta väriä reunoihin. Ota pannu lämmöltä ja anna sipulin kalkkunan kanssa jäähtyä kokonaan. Pane piirakkataikina rengasvuokaan sen pohjalle ja reunoille. Riivi basilikan lehdet irti varsista. Pinoa basilika lehdet pinoon käteesi ja kääri ne rullalle. Leikkaa basilikakäärö hienon hienoiksi suikaleiksi, chiffonade. Riko munat pieneen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki. Raasta juusto hienoksi. Kaada kalkkuna isoon kulhoon ja sekaan maissia, juustoraaste sekä kanan munat ja sekoita kunnolla. Kaada täyte piirakkakuoreen ja paista piirakkaan uunissa noin 45–55 minuuttia 200 asteen uunissa kunnes piirakantäyte on hyytynyt keskeltä ja reunat ovat saaneet kauniin paahtuneen värin. Ota piirakka ulos uunista mutta anna sen jäähtyä vartin ajan. Lämmitä liemi juoksevaksi ja tarkista sen maku, mausta lientä suolalla ja pippurilla jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Kaada liemi piirakkaan tasaisesti joka puolelle ja anna piirakan jäähtyä kokonaan vuoassaan. Peitä jäähtynyt kalkkunapiirakka muovilla ja säilytä se jääkaapissa kunnes on aika. Tarjoile kylmää kalkkunapiirasta raikkaan vihreän salaatin kera joko lounaana, huikopalana tai evään piknikillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...