24. tammikuuta 2013

Tortilla espanola


Espanjalainen perunamunakas tomaatilla ja sipulilla. Aamiaiseksi, brunssille tai piknikille evääksi sopiva tomaattinen sipulilla höystetty perunaomeletti espanjasta.

Sana tortilla tarkoittaa tässä tapauksessa perunamunakasta, eikä meksikolaista maissilettua kuten quesadillassa. Espanjalainen tortilla on hyvä tapa hyödyntää tähteeksi jääneet keitetyt perunat herkulliseen perunamunakkaaseen Tortilla à la Provencalen lisäksi. Olen toisinaan keittänyt liian paljon perunoita jotta saisin tehdä niistä liioista ylijääneistä perunoista ruokaa. Viime aikoina se ei vain ole onnistunut, olen joko mitoittanut ruoan juuri sopivaksi nälkäiselle läsnä olevalle joukolle, tai seurueeseen on yllättäen ilmestynyt lisää nälkäisiä ruokailijoita joten olen viime aikoina keittänyt enemmän perunoita kuin koskaan saamatta niitä jäämään yli. 

Espanjalainen perunamunakas
Peruna onneksi on halpaa raaka-ainetta joten konkurssi ei nyt ainakaan johdu perunoiden hinnasta, vaikka osa viime kesän perunasadosta jäikin nostamatta. Jää nähtäväksi aiheuttaako se perunoiden hinnan nousua pääsiäisen aikoihin, vasta sen jälkeen vain ollenkaan. 

Minulla taitaa olla jonkin lukkarinrakkaus kananmunia kohtaan, olen ihmeissäni miten moneen se tuki tavallinen kanan muna taipuu ja mitä kaikkea siitä voi tehdä ruoaksi joten tänne blogiin ilmestyy aika monta munareseptiä. Lisäsin tavalliseen perunamunakkaaseen tällä kertaa myös tomaattia ja sipulia ja maustoin sen nyt espanjalaisittain savustetulla paprikalla. Tämä paprika on tulista lajiketta, mutta voit myös käyttää tähän chiliä makean paprikajauheen lisäksi. Perunamunakkaan on tarkoitus olla sopivasti lämmittävä muttei liian tulinen.

Rikottuja muttei vispattuja munia kulhossa
Tortilla on oivallista tarjoiltavaa vuorokauden ajasta riippumatta, se sopii yhtä hyvin aamiaiseksi, yömyöhään tai brunssille tai piknikille, ja mikä parasta perunamunakasta voi tarjoilla myös kylmänä. Tämä perunamunakas on sekä gluteeniton että laktoositon muttei kuitenkaan sovi kasvissyöjille ta vegaaneille koska se sisältää kanamunia. Asia joka kuulostaa itsestään selvältä muttei aina sitä ole, ei edes ammattilaisille, kuten valitettavan monesti vielä kasvissyöjänä ollessani sain huomata.

Reseptissä on mainittu perunan raaka määrä, keitettynä peruna eivät enää paina yhtä paljon ja että tämä reseptissä mainittu määrä vastaa noin kuutta isoa tai kahdeksaa keskikokoista perunaa. Samalla reseptillä saat lämmintä perunamunakasta neljälle hengelle, alkuruoaksi tai naposteltavaksi tästä samasta riittää kuudesta kahdeksalle hengelle. 

Tortilla espanola
700 g perunaa
6 kanan munaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
suolaa
valkopippuria
½ tl savupaprikaa
2-3 dl oliiviöljyä paistamiseen
tuoretta basilikaa koristeluun

Huuhtele basilika ja anna sen kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele tomaatit ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Pese perunat huolellisesti jos käytät ne kuorineen. Keitä perunat kypsiksi suolaamattomassa vedessä. Kaada perunoiden keitinvesi pois ja anna niiden jäähtyä.  Kuori perunat kun ne ovat jäähtyneet tarpeeksi jotta niitä voi käsitellä. Kuori sipuli ja valkosipuli. Leikkaa sipulista ohuen ohuita suikaleita, viipaloi myös tomaatit sekä perunat. Lämmitä paistinpannu kuumaksi. Lisää pannulle öljyä sekä viipaloidut perunat, tomaatit ja suikaloitu sipuli. Paista aika ajoin sekoittaen kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja perunat ovat saaneet hieman värin reunoihin. Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja sekoita. Anna sen paistua mukana parisen minuuttia kunnes tuoksu on leviää keittiöön. Kaada perunat pannulta kuivaan lävikköön jonka olet asettanut kolhon päälle jota liika rasva voi valua pois ja vähän jäähtyä.  Mausta perunat ja tomaatit suolalla ja pippurilla. Riko munat kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki, mausta suolalla, valkopippurilla sekä paprikajauheella ja lisää perunat sekaan ja sekoita. Pane pannu miedolle lämmölle, ja lisää pari kolme ruokalusikallista jo kerran perunoiden paistamiseen käyttämääsi rasvaa takaisin pannulle ja kaada munaseos pannulle. Anna tortillan kypsyä kunnes se alkaa kiinteytyä ja reunat ovat hyytyneet kunnolla. Aseta lautanen paistinpannun päälle ja käännä tortilla ympäri jolloin se on ylösalaisin lautasella. Pane paistinpannu takaisin lämmölle ja valuta varovasti tortilla takaisin lautaselta pannulle. Anna tortillan kypsyä kokonaan, siis kunnes munat ovat hyytyneet ja saaneet vähän väriä. Kaada tortilla varovasti pannua kallistaen isolle lautasella ja anna sen jäähtyä reilut 10 minuuttia ennen sen leikkaamista. Silppua basilikaa ja viimeistele tortillan pinta sillä ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Tarjoile tortillaa lounaaksi salaatin kera, alkuruokana, tapaksina tai muuten myöhäisen illanistujaisissa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...