19. tammikuuta 2013

Chilinen simpukkakeittoChilillä ryyditettyä simpukkakeittoa. Kuohkeaa kookosmaitoon keitettyä thaityyliin maustettua simpukkakeittoa jonka tulisuuden voit itse säädellä. Äyriäiskeitto jossa on aromaattinen kaukoidän makumaailma sekä chilin monta eri ulottuvuutta, tulisesta chilistä aromaattisempaan miedompaan chiliin.

Tämä chilillä maustettu simpukkakeitto on oivallista talvisyötävää, chilillä on verenkiertoa vilkastuttava vaikutus mutta se myös lisää lämpöä joten keitto sopii hyvin vaikkapa hiihtolomalle. Keitto on aivan taivaallisen ihanaa syödä höyryävänä pakkasäässä vietetyn hiihtolenkin jälkeen ja se millä osallistun kuukauden ruokahaasteeseen. Chilisimpukkakeittoani voi käydä äänestämässä Keitiössä, kotona ja puutarhassa blogissa.

Simpukoiden käsittely

Simpukoiden käsittelyyn olen syventynyt reseptissäni Moules Marinièremerimiehen simpukat joka sinun kannatta lukea mutta pääsääntöisesti sen voi ytimekkäästi sanoa, raa’at aukinaiset simpukat heitetään pois. Kun simpukkaa lempeästi kopauttaa tiskipöydän reunaa vasten simpukat sulkeutuvat hitaasti jos ne ovat vielä eläviä. Simpukat aukeavat kypsennyksen aikana, joten myös kypsennyksen jälkeen kiinni olevat simpukat heitetään roskiin. Tällä helpolla säännöllä säästyy ruokamyrkytyksiltä. Jos pidät simpukoista kannatta sinun myös kokeilla reseptejäni Spagetti marinara, uunissa gratinoidut sahramisimpukat tai gratinoidut simpukat karppaajalle

Tämä chilinen simpukkakeitto on parhaimmillaan kun valmistat sen tuoreista kotona keitetyistä simpukoista, pakastetut simpukat myös sopivat tähän. Mutta säilöttyihin simpukoihin käytetään useimmiten säilöntäaineen sitruunahappoa ja niiden maku on erilainen joten ne eivät mielestäni sovellu tähän ollenkaan. Simpukoiden hienovarainen maku hukkuu tällöin sitruunahapon makuun.

Simpukat voi perata ja keittää valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen keiton valmistusta ja vain lämmittää simpukat keiton seassa ennen sen tarjoilua. Joten kyllä tämä keitto sopii ihan hyvin jopa sille hiihtolomalle josta jo mainitsinkin. Jäähtyneet keitetyt simpukat voi jopa pakastaa ja sulattaa keiton seassa samalla kun uuttaa mausteet keittoon.
Monen väristä chiliä ja moneen lähtöön

Tulista vai mietoa chiliä

Chiliä on moneen lähtöön ja niiden maku ja aromaattisuus vaihtelee niiden lajin mukaan. Myös väri vaikuttaa tähän ja suosittelen että käytät tähän jotain miedompaa chiliä pikemminkin kuin erittäin tulista jos haluat keitosta vielä kaikille, jopa lapsillekin, sopivaa syötävää. Värillä ei ole niinkään väliä kunhan vain saat chilien eri sävyt ja maut mukaa keittoon. Vain ja ainoastaan hyvin harjaantuneet chilin syöjät käyttäkööt tätä määrää tulista habaneroa keittoon. Keitto kuitenkin vaatii hieman tulisutta, siinä pitää olla potkua mutta se ei saa olla liian joten käytä pari erilajista chiliä toinen miedompaa jotta saat keittoon vähän syvyyttä ja chilin eri sävyjä keittoon ja lisää vain yksi tulinen chili sen tulisuuden saamiseksi. 

Makuja Thaimaasta

Sipulin valitsin salottisipulin koska nyt ei ole kevätsipulin aikaa. Keitto maustetaan thaimaalaisittain, inkiväärillä, galangaljuurella kalakastikkeella sekä palmusokerilla. Keitto on lämmittävä hapan imelä thaimaalaisittain maustettu simpukkakeitto. Jollet mistään löydä galangalia voit jättää sen keitosta pois ja limetin voi hätätapauksessa korvata sitruunalla.
Korianterin lehtiä ja varsia

Laktoositon kookoskermalla

Keitto on laktoositon koska siihen käytetään kookosmaitoa ja se on myös gluteeniton ja sopii täten keliaakikoille koska keiton kermainen paksuus tulee kookoskermasta. Saat keitosta oikein vaahtoavan ja kuohkean jos annostelet reikäkauhalla keitosta kaikki simpukat ja mausteet kuivina valmiiksi lämpimille lautasille ja vaahdotat keiton sauvasekoittimella ja vasta tämän jälkeen kaadat keiton vaahtoineen lautasille. Tällä reseptillä saat joko lämpimän ruoan neljälle hengelle tai alkuruoaksi sopivan keiton.

Chilinen simpukkakeitto

1 kg simpukoita
1 tulinen chili
2 mietoa chiliä
3 dl kookosmaitoa
½ nippu korianteria
2 salottisipulia
2-3 cm tuoretta galangalia
3-4 cm tuoretta inkivääriä
3-5 tl palmusokeria
3-4 rkl kalakastiketta
½ limetti

Huuhtele korianteri ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöliinalla. Huuhtele ja harjaa simpukat huolellisesti ja heitä pois auki olevat simpukat. Mittaa kalaliemi kattilaan ja kiehauta se ylös. Lisää kattilaan simpukat ja peitä kattila kannella. Anna simpukoiden kypsyä kannen alla noin kuutisen minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja nosta simpukat ylös liemestä lävikköön. Kaada kalaliemi takaisin kattilaan. Lajittele kiinni olevat simpukat pois syötävien seasta ja poista auenneet simpukat kuoristaan. Leikkaa korianterin varret irti lehdistä ja hienonna ne hienon hienoksi. Kuori sipulit sekä valkosipulinkynsi ja hienonna nekin hienon hienoksi. Halkaise myös chilit ja poista niiden sisustasta siemenet ja kalvot jollet halua keitostasi tulista. Ota sivuun osa chilistä ja säästä se keiton viimeistelyyn. Kuori inkivääri ja galangal ja raasta kummatkin hienosti, ota talteen kaikki mehu mutta älä turhaa ota mukaan kaikista isoimpia kuituja. Lisää kattilaan kookosmaito kalaliemen sekaan. Lisää keittoon myös korianterin varret, sipuli, valkosipuli, inkivääri sekä galangal. Kiehut keitto ylös ja peitä taas kannella ja anna keiton hautua miedolla lämmöllä reilun vartin verran jolloin keittoon uuttuu kaikkien mausteiden maku. Raasta palmusokeria ja lisää se kalakastikkeen ja simpukoiden kanssa keittoon. Anna simpukoiden lämmetä keitossa. Ota keitto lämmöltä. Halkaise limetti ja purista noin puolet sen mehusta keiton sekaan. Tarkista keiton maku, keiton tulee olla tasapainottuneesti samalla sekä hapan, imelä että suolainen.  Limetistä saat happamuutta keittoon, palmusokerista makeutta ja kalakastikkeesta lisäsuolaa. Annostele soppakauhalla lämmintä keittoa lämpimiin keittokulhoihin tai syville lautasille ja viimeistele annokset hienonnetulla chilillä sekä korianterinlehdillä. Tarjoile keitto oitis höyryävänä rapean patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...