21. tammikuuta 2013

Perunablinit
Blinejä, perunablinejä perinteisistä blineistä poiketen perunasta valmistettuja blinejä kirjolohen mädin, lumivalkoisen hapatetun smetanan ja kauniin vihreän kevätsipulin kanssa. Lämpimiä paksuja ja vasta paistettuja hapatettuja perunablinejä. Ihanaa paastoruokaa Laskiaisena ja ennen pääsiäistä ja tällä kertaa mädin lisäksi perunablinien päällä oli toisena vaihtoehtona itse kotona savustettua kylmäsavulohta. Ja aina kun on kyse blineistä voi niitä myös herkutella kaviaarin tai taraman kanssa.

Keskustelimme juuri yhden ystävän kanssa imelletystä perunalaatikosta, miten se minulla toissa jouluna meni aivan metsään ja miten imelletty perunalaatikko kuivui uuniin ja hänellä taas jouluna jostain syystä perunat happani. Pohdimme tovin tätä mysteeriä ettei perunalaatikko joka oli valmistettu kaikkine konstien mukaan kuitenkaan ei ollut imeltynyt. Ystäväni kertoi myös että hänen äitinsä oli myös kerran saanut aikaan tällä samalla tavalla pieleen mennyttä hapanta perunalaatikkoa. 

Kuoriperunat
Ongelma oli ettei jouluaattona ei enää ehdi imeltämään perunalaatikkoa samaksi päiväksi, vaikka perunoita olisi, joten hänellä joulu jäi vajaaksi. Joulusta puuttui se oikean makuinen imelletty perunalaatikko. Ymmärrän tämän ”jotain puuttumisen” hyvin hyvänä esimerkkinä se vuosi jolloin vahingossa ostin vadelmia karpaloiden sijaan karpalokastikkeeseen. Sinä vuonna ei ollut itsenäisyyspäivää koska sinä vuonna ei meillä saatu mitään karpalokastiketta kalkkuna lisukkeena joten turhan olin uurastanut sen kalkkunan kimpussa.

Mutta tämä imelletystä perunalaatikosta käyty keskustelu pani päässäni rattaat raksuttamaan ja pyörimään. Ja vaikka nyt ei oikeastaan vielä ole paastonaika, se alkaa vasta laskiaisesta sain kuitenkin tästä pieleen menneestä imelletystä perunalaatikosta idean tehdä perunablinejä. 

Perunasta ja tattarista valmistettuja blinejä jotka saisivat piimän kanssa hapattua yön yli. Nämä blinit ovat gluteenittomia ja ne valmistetaan melkein samalla tavalla kuin perinteiset blinit tai hapatetutkarjalaiset blinit joiden taikina myös saa hapantua ja tekeytyä yön yli. Mutta, nämä perunablinit voi myös valmistaa nopeammin, parin tunnin huoneenlämmössä hapatuksen jälkeen.

Perunablini kylmäsavulohella

Keitä perunat kuorineen

Blineihin käytetin keitettyjä perunoita sekä tattarijauhoja piimän lisäksi. Perunat keitetään vain kuorineen, kuoritaan ja soseutetaan, survotaan soseeksi tai puristetaan perunalumeksi perunapuristimella samalla tavalla kuin imellettyä perunalaatikkoa varten. Siksi näihin perunalinneihin kannatta käyttää jauhoisia perunoita, samoja joita käyttäisit valmistaessasi perunamuusia. Survotun perunan sekaan lisätään hieman jauhoja, joko blineihin perinteisesti käytettyjä tattarijauhoja tai ohrajauhoja. Huomaa vain että ohrajauhot, jos niitä käytät, eivät sovi keliaakikoille.

Hapatettu piimällä

Nämä perunablinit saavat happaman makunsa piimästä, jonka voit itse valmistaa ohjeeni mukaan mutta voit tähän myös hyödyntää hapantunutta maitoa, tai kermaa. Hapanta kermaa ja maitoa voi käyttää huoletta siksi että siksi että se lämmitetään blinejä paistaessa. Piimää lisätään perunasurvokseen kunnes se on kuin paksua perunamuusia, vielä paksua mutta juoksevaa. Tämän jälkeen kulho peitetään puhtaalla liinalla ja sen annetaan hapantua yön yli joko huoneenlämmössä tai vähän viileämmässä. Seuraavana päivänä tarkistetaan taikinan juoksevuus kun sekaan lisätään kaksi vispattua munaa sekä mausteet. Jos taikinasta on tekeytynyt liian kovaksi lisätään piimää sen sekaan ja blinit ovat valmiita paistettaviksi.
Blinejä lettupannussa paistumassa

Paista blinit voissa

Paistamiseen kannatta käyttää voita, mutta sen voin taas korvata joko neutraalin makuisella öljyllä kuten rypsiöljyllä tai laktoosittomalla voilla jos on ongelmia laktoosin suhteen. Blinit paistetaan tähän tarkoitukseen erityisesti valmistetuilla linnipannuilla muttei hätään jollei sinulla vielä ole omaa. 

Voit paistaa blinit tavallisella paistinpannulla johon lusikoit blinit pieniä nokareina paistumaan, tai lettupannulla jossa ne tulevat sopivan kokoisiksi. Nämä blinit ovat valmistettu keitetystä perunasta, ja ne soveltuvat myös keliaakikoille koska ne eivät sisällä ollenkaan gluteenia. Laktoosia ne sen sijaan sisältävät piimän muodossa ja jos paista ne voissa. 

Blinit pussissa valmiina pakastimeen
Blinit ovat aina parhaimmillaan juuri paistettuina ja niin on näidenkin perunablinien suhteen. Mutta, niitä voi lämmittää leivänpaahtimessakin jos olet pakastanut niitä. Tällä reseptillä saat alkupalaa noin neljästä kuudelle hengelle lettupannussa paistettuna, ja pienempiä suupalan kokoisia paistettuja lämpimiä blinejä riittää lisukkeineen isommallekin joukolle esimerkiksi seisovan pöydän antimien jatkeeksi juhliin.

Perunablinit

400g jauhoista perunaa
1 dl tattarijauhoja tai ohrajauhoja
2-3 dl piimää
2 kanan munaa
1 munan keltuainen
1 tl soodaa
½-1 tl suolaa
voita paistamiseen

Lisukkeeksi:
150 g kirjolohen mätiä
2 dl smetanaa
2 kevätsipulia

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Valuta vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä kunnes voit käsitellä niitä. Kuori perunat ja purista tai survo ne muusiksi kulhoon. Lisää sekaan osa piimästä kunnes perunasurvos on paksua mutta jo juoksevaa. Älä tee muusista liian juoksevaa. Anna muusin jäähtyä kokonaan ennen kuin peität sen puhtaalla liinalla. Anna sen hapattua vähintään pari tuntia huoneenlämmössä mutta peitä kulho muovikelmulla jos hapatat taikinan jääkaapissa yön yli. Riko munat pienen kulhoon ja vispaa ne rikki keskenään. Lisää munat perunaseokseen suolan ja ruokasoodan kanssa ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Lusikoi blinitaikinaa pannulle ja paista blinejä keskilämmöllä voinokareessa. Käännä blinit kun ne alkavat saada ruskeaa väriä reunoihin ja paista toinenkin blinin puoli kauniin kullan ruskeiksi. Pidä valmiit blinit lämpiminä kunnes saat kaikki paistettua valmiiksi.

Lisukkeet:
Valmista Tarama ohjeen mukaan. Huutele kevätsipuli ja anna sen kuivahtaa kunnolla. Valuta mädistä liika neste kahvifiltterissä jos se on liian kosteaa. Leikkaa kevätsipuli hienoiksi noin vajaan puolen sentin renkaiksi. Leikkaa kylmäsavulohesta ohuita viipaleita ja asettele kaikki lisukkeet tarjolle kulhoihin ja vadille ottimineen. Tarjoile lämpimät perunablinit heti lisukkeineen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...