23. tammikuuta 2013

MustikkasmoothieBanaaninen mustikkasmoothie mantelilla, herkullinen välipala tai aamiaisjuoma kiireiselle.

Joku jossain viime vuoden puolella syksyllä kysyi banaanittoman Smoothien reseptiä, jolloin tulin ajatelleeksi ensimmäisen kerran ettei minun smoothieissani yleensä ole banaania ja käytän sitä banaania muutenkin hyvin vähän, enkä edes tiedä miksi.

Tämä johti siihen että valmistin jopa kaksi smoothieta joissa banaania. Heti seuraavana päivänä valmistin tyrnimarjasmoothien ja nyt tämän mustikkasmoothien vegaanin keskiviikon merkeissä. 

Mustikka

Meillä täällä Suomessa on ihania luonnonmarjoja joita voi itse kukin kerätä metsästä eikä niitä superfoodeja tarvitse välttämättä hakea ja ostaa luontaistuotekaupasta jonne ne ovat tulleet ulkomailta, meillä on ihan omiakin superfood marjoja.

Banaania smooothiejuomaan
Mustikan syöminen on suositeltavaa koska ne sisältävät paljon antioksidantteja ja niiden sisältämät flavonoidit, kuten antosyaani joka antaa mustikalle sen sinisen värin, alentavat tutkimusten mukaan sydän ja verisuonisairauksien riskiä joten mustikoita kannatta syödä.
Tähän mustikkasmoothieen käytin appelsiinimehua nesteenä ja lisäsin sekaan mantelijauhoja jotta se olisi enemmän välipala ja sopisi aamiaiseksi paremmin.  Juomasta saa paksua vähemmällä nesteellä jolloin sitä voisi lusikalla syödä jälkiruokana.

Mustikkoina tähän käytin pakastemustikoita kun nyt talvella tarjolla on vain niitä ja lisäsin ne suoraan smoothien sekaan. Pakastemustikat ovat kesällä hyvä tapa saada smoothiejuoma kylmäksi nopeasti, nyt talvella siitä voi olla haitta jos palelee. Smoothien on hyvä ja terveellinen paikka johon hukata se viimeinen mustunut banaani ja se kourallinen mustikoita joita on jäänyt pakastimeen.

Mustikat ovat hieman kirpeitä, joten tähän voit lisätä vähän hunajaa makeuttamaan suutasi, jottei mustikoiden kirpeys vedä hymyäsi aivan irveen, varsinkin jos valmistat tätä jälkiruoaksi. Itse pidän kirpeämmistä joten en käytä tähän hunajaa ollenkaan. Vain appelsiinimehu puuttuu pirtelöstä
Tähän voisit myös käyttää soijajauhoja joita käytän usein proteiinipirtelöissä kuten esimerkiksi reseptissäni mansikkasmoothie tai korvata ne joillain muilla pähkinäjauhoilla jos sinulla sellaisia sattusi olemaan. En kuitenkaan lisännyt tähän kaurahiutaleita joten tämä pirtelö on aivan gluteeniton ja laktoositon ja se sopii tällöin vegaanien lisäksi myös laktoosille herkille sekä keliaakikoille.

Smoothien teet helposti joko sauvasekoittimella tai mikserissä ja se kannattaa juoda heti niiden valmistuksen jälkeen, ne väljähtyvät aika lailla heti valmistuksen jälkeen, mutta myös niiden sisältämät vitamiinit ja hivenaineet haituvat ilmaan eikä niistä ole sinulle mitään hyötyä. Tällä saat ison kokoisen mustikkasmoothien yhdelle tai pienemmän juoman kahdelle.

Mustikkasmoothie

1 banaani
1½ dl mustikoita
4-6 dl appelsiinimehua
4 rkl mantelijauhoja
(2-3 tl hunajaa)
viimeistelyyn:
1 rkl mantelilastuja 

Kuori banaani ja paloittele se käsin kulhoon, lisää mustikat ja mantelijauhot sekä kaada päälle appelsiinimehua. Miksaa ainekset juomaksi, kaada se laseihin ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Juo smoothie oitis heti sen valmituksen jälkeen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...