10. tammikuuta 2013

Lipeäkalapaistos tai lipeäkalapihvitLipeäkalaa riisipuuron kanssa rapeaksi paistettuna tai lipeäkalapihvejä makeilla aprikooseilla, rusinoilla ja manteleilla ryyditettynä tai vaihtoehtoisesti pyttipannun tapaan vain kuumalla pannulla voissa paistettuna. 

Joulun perinteinen lipeäkala uudella tavalla joulun jälkeen, uusiokäytettynä ruoantähteitä hyödyntäen ruokahävikkiä vähentäen. Pienen pienet lipeäkalapihvit tai lusikalla muotoillut paistetut kvenellit sopivat myös suupalan kokoiseksi sormiruoaksi loppiaisen rientoihin miksei yhtä hyvin vaikkapa kokkareille tai brunssille.

Valmistan ruokaa laidasta laitaan, juhlaan kuten arkeen ja jos sitä ruokaa tekee on myös hyvää tietää mitä siitä tähteeksi jääneestä ruoasta voi tehdä. Opin pienestä lähtien että ruokaa syödään se määrä kun omalle lautaselleen otetaan, ja ettei ruokaa heitetä pois vasta ennen kuin se ei enää ole syömäkelpoista, asia jonka opin kädestä pitäen kotona vanhemmiltani.

Joulun riisipuuroa
Tämä on asia jota olen harjoittanut niin pitkään kuin olen ruokaa itse valmistanut, jo yli neljä kymmentä vuotta. Mainitsenkin usein reseptin yhteydessä miten pitkään se jääkaapissa, tai pakastimessa säilyy usein myös mitä sen tähteistä voit valmistaa. Myös klikkaamalla tunnistetta uusiokäyttö löydät lisää vinkkejä siitä mitä sille vielä syömäkelpoista ruoasta voit sitä uusiokäyttämällä tehdä.

Vaikka joulu on jo mennyt ja loppiainenkin jo ohi, on minulla edelleen joulusta ylijääneitä reseptejä, ruokia joita en koskaan joulun aikoihin ehdi saada kirjoitettua, asia joka minua vaivasi vuoden ajan, enne kuin viime vuoden tammikuussa keksin että voin koko kuukauden ajan syventyä kaikkeen ruoantähteiden hyödyntämiseen ja uusiokäyttöön.

Kietettyä lipeakalaa kattilassa
Lipeäkala kuuluu jouluun, se on jopa terveellistä vaikkeivät kaikki sen mausta niin pidä. Onneksi on keksitty lipeäkalakohokas jota usein valmistan perinteisen lipeäkalan maitokastikkeella lisäksi ja johon olen ollut erittäin ihastunut jo yli kolme kynnetä vuotta kun siihen ensi kerran tutustuin. Lipeäkalaa jää kuitenkin joskus tähteeksi, tai pikemminkin sanoisin aina ja onko mitä inhempaa kuin uudelleen lämmitettyä tytisevää lipeäkalaa? En voi kehua että olisin sitä edes koskaan syönytkään, mutta kuvittelen että se olisi kamalaa ja tämä on hyvä tapa saada sen viimeinenkin lipeäkala sieltä jääkaapin uumenista pois, ja mikä parasta sen saa jopa syötettyä lapsille koska se ei ole tytisevää tai lipeäkalamaista.

Voit tämän valmistaa joko lipeäkalavanukkaasta tai tähteeksi jääneestä lipeäkalasta sekä keitetystä riisistä jonka keität varta vasten lipeäkalalle tai tähteeksi jääneestä riisipuurosta, ja samalla saat hyödynnettyä ne vihonviimeiset joulusta jääneet kuivahedelmätkin. Lipeäkalakohokkaan voi myös paistaa paloina kuten kuvassa. Kuivahedelminä lipeäkalan kanssa sopii erityisen hyvin aprikoosi, rusinat sekä kuivattu karpalo ja hyvänä lisänä voit tähän myös käyttää pähkinöitä, manteleita tai kurpitsan siemeniä. Kuivahedelmät vain nesteytetään joko tavallisessa vedessä tai valkoviinissä jos sinulla on sitä. Tällä samalla tavalla voit myös hyödyntää muuta keitettyä kalaa kuten esimerkiksi haukea tai siikaa.

Hedelmäistä lipeäkala-pyttipannua
En ole vieläkään kokonaan toipunut joulun aluisesta sairastamisesta ja yritän ottaa asiat vähän rennommin joten valitsin laiskana päivänä lisätä lipeäkalaseoksen vain löysäksi pannulle paistumaan pyttipannun tyyliin. Mutta tällä samalla mureketaikinalla voit valmistaa lipeäkala pihvejä kunhan leivität ne samaa tyylin kuten reseptissäni risottopihvit tai kalapihvit ananassalsalla jossa riisi on korvattu keitetyillä  perunoilla. Tällä reseptillä saat hedelmäisiä lipeäkalapihvejä tai pyttipannua neljälle hengelle, pienempikokoisina kvenelleinä tästä riittää sormiruokaa ja naposteltavaa monelle vähän niiden koosta riippuen.

Hedelmäinen lipeäkalapaistos

7-8 dl riisipuuroa
2 kanan muna
 1 tl suolaa
1-2 dl kuivahedelmiä
1 dl pähkinöitä
mustapippuria
voita paistamiseen
1 dl valkoviiniä tai vettä

Pane kuivahedelmät nesteeseen, joko valkoviiniin tai veteen, likoamaan noin puoleksi tunniksi. Pane lipeäkala isoon kulhoon ja lisää riisipuuro ja kanan muna. Lisää sekaan liotetut kuivahedelmät ja pähkinät. Lisää sekaan myös mausteet ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Tarkista taikina maku paistamalla siitä pieni pala kuumalla pannulla ja tarkista sen maku. Säädä taikinan mausteita jos ne sitä mielestäsi tarvitsee. Paista lipeäkalapaistosta kuumalla pannulla voinokareessa tai uovaile kosteilla käsillä mureketaikinasta pullia, pihvejä tai kahdella lusikalla kvenellejä ja leivitä ne ohjeen mukaan. Paista lipeäkalapihvit voinokareessa miedolla lämmöllä. Tarjoile hedelmäinen lipeäkala heti lämpimiltä lautasilta vihreän lisukesalaatin kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...