29. tammikuuta 2013

Kanapata chorizolla ja kahviherneillä
Espanjalaistyylinen kanapata kahviherneillä ja jossa ilmakuivattua Chorizoa mausteena, Cocido de garbanzos con pollo. Lämmintä ja mausteista pataruokaa espanjalaisittain kahviherneistä, tomaatista ja kanasta.

Olen viime aikoina pitkään pysynyt espanjalaisen keittiön makupiirissä ja valmistanut paljon espanjalaisvaikutteisia ruokia kuten esimerkiksi tämä kanapatan sekä tortilla espanola, espanjalainen perunamunakas. Tämä pataruoka kanasta on hyvin samantyyppinen ruoka kuin Marengon kana, jossa myös pitkään padassa haudutettua kanaa mutta tässä sen savupekonin sijaan pata on espanjalaisella chorizomakkaralla sekä savupaprikalla maustettua. 

Chorizosta makua

Ruoka on muiden pataruokien tapaan hyvä ruoka jota voi tehdä isomman satsin ja lämmittää uudelleen, pataa voi jopa pakastaa jotta sitä on valmiina pakastettuna niille päiville kun ei oikein huvita valmistaa ruokaa tai ei jostain syystä muuten ehdi. Kanapata saa makunsa espanjalaisesta chorizomakkarasta ja sen makua vielä vahvistetaan savupaprikajauheella ja valkosipulilla joita myös on makkarassa. Chorizosta sen verran, osta ilmakuivattua Chorizoa, älä raakamakkara Chorizoa joka on tarkoitettu grillattavaksi kuten voit lukea reseptistäni. Makkaran on tarkoitus luovuttaa oma makunsa pataan ja se Chorizo joka tähän sopii on ilmakuivattua, mausteista ja raakakypsytettyä.

Viipaloitua ilmakuivattua chorizoa
Ruoassa ei ole yhtään gluteenia, eikä myöskään laktoosia mutta tässä kohdassa joudun huomauttamaan että joissain chorizomakkaroissa on voitu lisätä sekaan sekä maitojauhetta tai jauhoja jostain viljasta, joten suosittelen että luet sisältöluettelon. Nämä eivät kuulu oikeaan ja aitoon chorizoon, joka koostuu periaatteessa vain lihasta, makkarankuoresta sekä sen mausteista. 

Kahviherneitä pataan

Lisä proteiinia sekä chorizon että kanan lisäksi pata saa garbanzopavuista, tai kikherneistä, kahviherneistä kuten ne ovat suomeksi. Itse keitän yleensä kaikki pavut joita ruokaa käytän ja kuivia kahviherneitä tarvitset noin 2 desilitraa jotka ensin liotetaan yön yli ja keitetään kypsiksi suolavedessä miedolla lämmöllä. Mutta tässä voit ihan hyvin myös oikaista ostamalla kaupasta jo valmiiksi kypsennettyjä kahviherneitä säilykkeenä.
Suosin patoihin koipireisipaloja koska niissä on enemmän makua kuin rintapaloissa. Paloittele koipi-reisipalat samalla tavalla kuin reseptissäni Marengon kana tai marokkolainen kanatagine.

Kanan koipi-reisipala paloiteltuna kolmeen

Poista liika rasva

Kanasta valuu sen verran rasvaa sitä ruskistaessa että padan pohjalla ruskistamisen jälkeen yleensä aina on aivan liikaa rasvaa pataan, joten poista liika rasva ennen sipulin ja valkosipulin kuullottamista. Tämä rasva koostu siitä oliiviöljystä jota alussa pataan panit, mutta myös siitä mistä kanarasvasta ja chorizosta on ruskistuksen aikana valunut pataan.  Padan pohjalla pitää olla noin pari, kolme ruokalusikallista rasvaa joka
Täällä samalla tavalla voit myös kanan lisäksi valmistaa kaniinia tai jänistä, jos sinulla sattuu niitä olemaan. Huomaa vain että kana on rasvaisempaa kuin jänis tai kani joten ne vaativat enemmän rasvaa kun kana.

Oikaisen tähän ruokaan yleensä käyttämällä tomaattimurskaa kun on kiire mutta tähän voit ihan yhtä hyvin käyttää tuoreita tomaatteja, leikkaat ne vain karkeasti paloiksi ja lisäät pataan kypsymään kanan kanssa.  Jos käytät murskattua säilyketomaattia tarvitset tähän kaksi tölkillistä, ja kikherneitä yhden tölkillisen.
Tällä reseptillä saat lämmintä arkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan kun tarjoilet kanapadan keitetyn riisin tai pastan ja raikkaan vihreän salaatin kera.

Esanjalainen kanapata Chorizolla

3 kanan koipi-reisipalaa
1 iso sipuli
100 g Chorizoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl chilitahnaa
1-2 tl savustettua paprikaa
1 laakerinlehti
3 dl valkoviiniä
500 g tomaattimurskaa
240 g garbanzopapuja
1 tl mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä ruskistamiseen

Huuhtele kuivatut pavut ja liota niitä yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois lävikössä ja kaada pavut kattilaan. Lisää kattilaan vettä kunnes pavut reilusti peittyvät ja keitä pavut kypsiksi miedolla lämmöllä.
Ota kana ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsentämistä. Paloittele koipi-reisi palat. Leikkaa Chorizo joko pieniksi kuutikoiksi tai suikaloi se. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Ruskista makkaranpalat kevyesti öljytilkassa jotta se maustaa öljyn. Nosta ylös chorizopalat ja pane sivuun odottamaan kulhoon. lisää pataan öljyn sekaan chiliä ja ruskista kanapalat erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Nosta ruskistetut palat ylös padasta. Vähennä rasvanmäärää padan pohjalla jottei ruoka ui öljyssä. Pari kolme ruokalusikallista öljyä riittää padan pohjalle. Kuullota sipulisuikaleet ruskeiksi kuumassa mausteöljyssä. Kuori ja hienonna valkosipuli ja lisää se sipulin sekaan chilin kanssa juuri viime tipassa ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Pane makkara ja kana takaisin pataan ja lisää pataan tomaatit, laakerinlehti, savupaprika ja ripaus sekä suolaa että mustapippuria. Kaada papujen keitinvesi pois lävikössä ja lisää valutetut pavut padan sekaan. Kaada pataan myös kanaliemi ja viini sekä vettä jollei kanapalat peity liemeen. Peitä pata kannella ja hauduta kanaa puolituntia kannen alla keskilämmöllä. Tarkista kanapadan maku ja mausta se oman mielesi mukaan suolalla ja pippurilla jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Tarjoile lämmintä kanapataa oitis joko keitetyn riisin tai pastan sekä raikkaan vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...