25. helmikuuta 2011

Croque Monsieur


Lämmin juustoleipä grillistä kinkulla, Croque Monsieur. Lämmin paahdettu kinkkutäytteinen juustoleipä. Meillä täällä Suomessa Croque Monsieur kai suomeksi menisi nimellä grillattu juusto-kinkkuleipä, vai olisiko se kuitenkin lämmin kinkku-juustoleipä?

Nämä nopeat lämpimät, grillatut leivät sopivat varsin hyvin nyt talvella hiihtolomaansa viettäville, sekä meille muille jotka tulemme lenkiltä sisään kylmästä. Se on myös nopea välipala koulun jälkeen tai naposteltava illalla saunan jälkeen. Meillä jälkikasvu oppi varsin varhain itse valmistamaan näitä leipiä ja innostus jatkuu vain edelleen. Meille näitä leipiä tehdään useimmiten kun olemme sairaita, ja ne sopivat sitten vietävän hyvin tomaattikeiton keravaikka muutkin keitot, varsinkin soseutetut sellaiset sopivat hyvin. Leivät ovat älyttömän helppotekoisia, ja sitä tarvitaan varsinkin kun aivot eivät toimi täydellä. Jotain ruokaa jota voi ilman aivojakin saada aikaiseksi joten jollet ole ennen kokkaillut, tämä on hyvä ruoka jolla aloittaa. Sen voin sekä omasta kokemuksesta että jälkikasvua ruoanlaittoa seuranneena vannoa.

Voileipägrilli on ihan oiva kapine, mutta sitä voi vain käyttää siihen yhteen asiaan, valmistaa grillattuja voileipiä ja jos niitä valmistaa usein, sanotaan nyt kerta pari viikossa, anteeksi, kuin kuukaudessa niin kannattaa investoida voileipägrilliin. Minä taas en henkilökohtaisesti ole koskaan ymmärtänyt tätä voileipägrillin hankintaa vaan olen vuosikymmeniä jo tyytynyt vohvelirautaan, sillä on enemmän kuin tämä yksi käyttötarkoitus, sillähän voi myös valmistaa vohveleita, mihin voileipägrillistä ei ole. Oletko koskaan koittanut? No en ole minäkään, ja jo voileipägrilliä katsoessa tulee tulokseen, ettei se taida onnistua, ainakaan hyvin. Vohvelirautoja meillä onkin sitten perheessämme kulunut loppuun monta viimeisen parin kymmenen vuoden aikana. Keittiökaappini pursuavat mitä kummallisimpia laitteita joita käytän kerran pari kun se hankin, ja sitten jäävät kaapin perukoille unholaan ja en halua sinne lisää vempeleitä ottamaan turhaan hyllytilaa. Ja suosittelen siksi vohvelirautaa lämpimien voileipien valmistamiseen, mutta asiaan.

Croque Monsieur, mistähän lie on saanut nimensä kuin että rapea se on, kuten nimestä jo kuulee. Tämä pieni halpa lämmin herkku jota usein söin kahvilassa opiskeluaikoinani. Croque Monsieurissä on aina juustoa, se kiva ja valuva juttu ja kinkkua. Itse suosin savustettua kinkkua, mutta kyllä keitettykin sopii. Juuston suhteen vaan kannattaa olla tarkka. Liian rasvainen juusto valuu pois leivän välistä ja menee hukkaan. Tässä pätee sama idea kuin Uunilenkkimakkaran valmistuksessa. Siksi esimerkiksi tavalliset Gouda ja kerma-juustot eivät sovi tähän, vaan suosin tässäkin Edam juustoa, koska se ei valu liikaa. Voithan tietenkin myös käyttää kevyt-juustoa, jos sitä jostain syystä haluat käyttää. Koska nyt kuitenkin puhumme ranskalaisesta herkusta, siellä on tietenkin Dijon sinappia, vaikkei sitä alkujaan ollut kun kyseinen voileipä keksittiin jossain Pariisin kahvilassa 1900 luvun alussa. Croque Monsieuristä on useita variaatioita joilla kaikilla omat nimensä, tunnetuin Croque Madame joka on sama paitsi että sen päällä on paistettu kananmuna.

Jollei sinulla ole voileipägrilliä, eikä vohvelirautaa ei hätää. Pärjäät hätätapauksessa hyvin paistinpannulla ja uunilla. Kokoa voileipä kuten ohjeessa neuvotaan ja paista se kummaltakin puolelta kauniin kullankeltaiseksi. Tämän paistamisen jälkeen leivän sisällä oleva juusto ei vielä ole sulanut joten leipä pannaan nyt keskikuumaan uuniin, noin 175 astetta on hyvä lämpötila. Anna leivän lämmitä kunnes juusto sen sisällä on sulanut jonka jälkeen se on valmis. Usein näihin leipiin käytetään paahtoleipää mutta mikään ei kiellä käyttämästä tavallista leipää, muoto vain ei ole yhtä sopiva voileipägrilliin joka saattaa olla syy siihen. Tämä resepti on yhdelle leivälle, nälkäinen voi syödä niitä parikin keiton kera. Tässä joitakin keittovaihtoehtoja joita suosittelen lämpimästi: Samettinen tomaattikeitto, Vihreä parsasosekeitto, Pinaattikeitto, Potage jardinière, Keltainen kukkakaalisosekeitto, Parsakaalisosekeitto ja  Kukkakaali sosekeitto,

Croque Monsieur
2 viipaletta paahtoleipää
juustoa
savukinkkua
Dijonsinappia
voita

Asettele leipäviipaleet leikkuulaudalle. Voitele kumpikin viipale kevyesti voilla. Levitä kummankin viipaleen päälle juustoa. Aseta kinkkua toisen leipäviipaleen päälle ja sivele se sinapilla. Aseta toinen leipäviipale kinkun päälle kanneksi juustopuoli alaspäin. Grillaa leipää kunnes se on saanut kauniin ruskean värin pintaan ja juusto on sulanut sen sisustassa. Leivät on helppo syödä sormin kun leikkaat ne pienemmiksi paloiksi joko viistosti kulmista tai keskeltä kahtia. Nauti kuumana keiton kanssa välipalana tai kevyenä lounaana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...