10. helmikuuta 2011

Uunissa paahdetut keltaiset juurekset


Uunissa paahdettuja keltaisia juureksia. Paahdettua porkkanaa, keltajuurta, palsternakkaa ja nauriita inkiväärillä ja vaahterasiirapilla maustettuna. Hyvä lisuke lihalle tai linnulle.

Ajoittain sitä ajautuu samoihin vanhoihin uriin. Joskus tuntuu, ettei perunan, riisin ja pastan lisäksi ole mitään muita lisukkeita ruoalle. Varsinkin meillä täällä pohjoismaissa ollaan jotenkin ajauduttua siihen samaan ja tuttuun, perunaan. En nyt väitä etteikö peruna olisi hyvää, olen kasvanut kodissa jossa suosittiin perunaa monta sukupolvea, ja pidän perunasta mutta minulla on vähän toisia ajatuksia perunan riisin ja pastan lisäksi. Niitä on tylsää syödä päivästä päivään ja vihanneksia ja juureksia on runsain mitoin. Vaihtelua siis on, jos vain vähän miettii ja uskaltaa kokeilla.

Nyt talvella on juureksia runsain mitoin mutta niillä on verrattavan pitkä kypsytys aika, jos nyt esimerkiksi vertaa sitä riisin ja pastan kymmenisen minuuttiin. Ne kypsyvät kuitenkin itsekseen uunissa pienellä esivalmistelulla ja parilla uunissa pellillä vihannesten sekoittelulla ja valelulla. Juurekset voi paahtaa joko vain juuri kypsiksi, tai niitä voi paahtaa pidempään kunnes ne ovat saaneet tummemman värin ja niiden sisältämät sokerit ja maut ovat tiivistyneet entisestään, tämä on makuasia. Paahdetut juurekset ovat kuitenkin aika makeita, ja ne ovat tylsiä jolleivät ne saa makeudelleen mitään vastapainoa kuten tässä pienestä inkiväärin tulisuudesta.

Inkivääri taas on siitä salakavala mauste, ettei sen maku heti kättelyssä tunnu suussa, se hiipii sinne makuaistiin viiveellä, vasta hetken päästä. Paras tapa saada sen tulisuus taitettua on lisätä vähän jotain makeata, kuten tässä tapauksessa vaahterasiirappia vaikka paahdetut juurekset jo ovatkin makeita. Kun paahdat juureksi uunissa, niitä ei välttämättä tarvitse pitää erillään muusta ruoasta omassa vuoassaan vaan voit ihan hyvin panna ne samalle pellille lihan tai kanan kanssa. Tällä tavalla sekä valmistamasi liha että vihannekset saavat makua toisistaan ja tulos on parempi kuin olisit kypsentänyt ne erikseen. Tällä reseptillä saat lisuketta neljälle hengelle.

Keltaiset uunijuurekset

4 keltajuurta
3 porkkanaa
1 pala palsternakkaa
1 keskikokoinen nauris
1 sipuli
1-2 tl inkiväärijauhetta
½- 1 dl vaahterasiirappia
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustaa pippuria

Kuori ja paloittele juurekset samankokoisiksi paloiksi ja asettele uunivuokaan tai pellille. Sipulin voit joko jättää kokonaiseksi tai halkaista sen jos se on iso. Sekoita vaahterasiirappia ja öljyä kulhossa. Lisää siihen inkiväärijauhetta, hieman suolaa ja pippuria ja sekoita. Kaada maustesekoitus juureksien päälle ja sekoita ne hyvin jotta juurekset ovat maustuneet kaikkialta. Paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Sekoita juureksia pellillä ja valele niitä pellille valuneella nesteellä pari kolme kertaa kypsentämisen aikana. (jos pellillä on lihaa sekin saa lisämakua näistä nesteistä, joten valele sitäkin samalla kun avaat uunin luukun). Juurekset ovat kypsiä kun ne ovat pehmeitä. Mausta juurekset lopuksi suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile lämpiminä lihan, kanan tai kalan lisukkeeksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...