8. helmikuuta 2011

Linnanpaistikeitto


Linnanpaisti on ihanaa sunnuntairuokaa. Se niin sanottua slow foodia, ja on aika vaivatonta valmistaa mutta sen kestää pitkään kiehua ja kypsyä padassa. Tästä syystä se ei ole mikään arkiruoka, vaan jotain mitä kannatta valmistaa viikonloppuisin kun on, ainakin toivottavasti, on enemmän aikaa. Linnanpaistia on ihanaa tarjoilla isommallekin seurueelle jos yllätysvieraita sattuu tulemaan. Pienikin lihanpala riittää pitkälle ja jos sillä on tarpeeksi paljon lisukkeita, ja jälkiruokaa kahvin kera.

Mutta, useimmiten kun sitä paistia valmistaa lientä on usein suhteessa liian paljon siihen määrään kuin tarvitsee kastikkeeseen. Tämä liemi on herkullista, ja se kannatta hyödyntää sen sijaan että sen kaataisi viemäriin, mihin se useimmiten joutuu. Itse pakastan aina tätä lientä pienissä osissa, ja soseutan hieman niitä vihanneksia jotka kiehuivat siinä antaen sille makunsa ja valmistan myöhemmin siitä keittoa. Pieni määrä tätä sosetta maustaa jo ison määrän keittoa. Nopeaa ja vaivatonta arkiruokaa koska työ on jo aikaisemmin tehty. Keitto vaatii vain vähän perunaa ja sen keitinvettä jatkeeksi, vähän suolaa ja pippuria, kaikki muut mausteet ovat jo liemessä. Parasta olisi jos pakkasessa myös olisi hieman sitä samaa paistia, mutta sen puutteessa voit käyttää rapeaksi paistettua pekonia jolla keitto koristellaan. Persiljakin sopii tähän mutta itse kaihdan sen liikakäyttöä, vaikka se visuaalisesti olisikin kaunista.

Linnanpaistikeitto
1 l linnanpaistin lientä
100 g pekonia tai linnanpaistin suikaleita
6 perunaa
pippuria
1 dl kermaa
nokare voita

Kuori ja kuutioi perunat. Pane kattilaan johon kaadat kiehuvaa vettä juuri ja juuri perunat peittäen. Lisää linnanpaistin sose kun perunat ovat kypsiä ja anna lämmitä kunnolla. Soseuta perunat, lisää sekaan nokare voita ja loraus kermaa. Annan keiton lämmitä uudestaan ja tarkista sen maut. Annostele keitto lämpimin keittokulhoihin ja koristele keitto paistisuikaleilla tai rapeaksi paistetulla pekonilla. Tarjoile keitto kuumana kylmänä talvi-iltana hyvän hapanleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...