7. helmikuuta 2011

Perinteinen maksalaatikko


Perinteistä maksalaatikkoa. Täällä hämeessä perinteistä Jouluruokaa jossa jauhettua maksaa, sipulia, riisiä, ja rusinoita ja tällä kertaa myös pistaasipähkinöitä.

Maksalaatikko on ruoka jota en käytännön syistä ole kertaakaan tähän asti valmistanut Suomeen palattuani. Täällä sitä saa ostettua kaupasta ja jos vain tietää kenen valmistamaa sen pitää olla ja, puoliso suosii sitä kaupasta ostettua yhden valmistajan tekemää. Mutta, maksalaatikkoa on aivan liian helppo valmistaa itse, jottei sitä ainakin kokeilisi yhden kerran, jos on yhtään ruoanlaitosta kiinnostunut. Minulla itselläni on aina ollut pakkomielle saada tietää miten ruoat valmistetaan, ja ainakin kokeilla niiden valmistusta sen yhden ainoan kerran, jotta olen se tehnyt, jollen sitten innostu jatkamaan kyseisen ruoan valmistusta pitempään.

Ostan aina maksan kokonaisena, en koskaan tiedä mitä muuta herkkua siitä voisi saada aikaiseksi samalla kun on vauhdissa ja maksalaatikkoon käyätän vain ja ainoastaan häränmaksaa. Maksa on helppoa itse jauhaa joko lihamyllyssä, tai monitoimikoneessa mutta jos ostat maksan valmiiksi jauhettuna, ole erittäin tarkka sen päivämäärän suhteen. Vain samana päivänä jauhettua maksaa kannattaa käyttää. Mitä pienemmäksi raaka-aine on jauhettu, ja (tämä sama pätee myös jauhelihaan) sitä nopeammin se pilaantuu. Mitä enemmän raaka-ainetta on käsitelty sitä lyhyempi säilyvyys sillä on ja pahassa tapauksessa sitä suurempi mahdollisuus että se pilaantuu ennen aikojaan.

Maksalaatikossa on rusinoita, ja tässä halusin käyttää vaaleita kullankeltaisia rusinoita tavallisten tummien sijaan, ja lisäsin sekaan myös pistaasipähkinöitä jotta ruoassa olisi vähän puruvastetta. Tavallinen maksalaatikkohan on aika pehmeätä ja tylsää purtavaa. Aprikoosit sopivat myös hyvin maksalaatikkoon ja jos valmistat maksalaatikkoa vähän aikuisempaan makuun rusinat ja pähkinät voi hyvin antaa kostua tilkassa konjakkia vuorokauden ennen maksalaatikon valmistamista. Toinen lisäys on yksi pienen pieneksi silputtu valkosipulinkynsi joka ujutetaan kuullotetun sipulin sekaan juuri ennen sen lämmöltä ottamista. Myös neilikka sopii erittäin hyvin maksan kanssa joten sitä voi lisätä vähän jos kaipaa vähän jännitystä maksalaatikkoon. Kuitenkin minun on nyt tässä mainittava, ettei chili oikein sovi tähän missään muodossa. Olen siis kokeillut ja se ei mielestäni enää ollut maksalaatikkoa vaan siitä tuli jotain muuta, enemmän maksapateeta, mitä se periaatteessa onkin mutta vähän jatkettuna riisipuurolla ja vähemmän rasvaa. Mietin että maksalaatikon voisi yhtä hyvin valmistaa vesihauteessa uunissa, mutta tällöin siitä jää nämä reunasta rapeaksi kypsyneet herkulliset kohdat pois joista niin pidän.

Mausteita lisätessä on aina maistettava ruokaa. Näin on myös maksalaatikon suhteen, mutta jollet jostain syystä halua, tai uskalla maistaa raakaa maksaa tai kananmunaa, ota pieni nokare ja paista se voissa paistinpannulla miedolla lämmöllä. Maksalaatikon pitää olla hieman makeata, joten siirappia voi lisätä tähän määrään noin desilitran verran. Älä täytä vuokia ihan piripintaa, maksalaatikossa on kananmunaa ja se nousee vähän uunissa, (jonka se usein myös lätsähtää kypsentämisen lopussa) joten vähän vajaat vuoat ovat sunnilleen sopivat. Teen osan maksalaatikkoa alumiinivuokiin jossa ne niiden jäähdyttyä voi pakastaa toiseen kertaan sen osan lisäksi joka syödään samana päivänä ja jonka voi tehdä kauniissa esille pantavassa astiassa. Alumiinivuoat ovat puolisolle helppoja ottaa mukaan eväänä töihin. Maksalaatikkoa on vaivatonta ottaa esiin pakkasesta ja lämmittää uunissa, mutta se on tosi vaarallisen herkullista voissa paistettuna puolukkasurvoksen kera.

Perinteinen maksalaatikko
riisipuuroa
1 kg naudan maksaa
siirappia
2 sipulia
suolaa
valkopippuria
½ tl meiramia
1 dl vaaleita rusinoita
(1 dl pistaasipähkinöitä)
2 kanan munaa

Keitä riisipuuro ohjeen mukaan ja anna sen jäähtyä. Kuori ja silppua sipuli hienosti ja kuullota se voinokareessa pannulla miedolla lämmöllä läpikuultavaksi. Anna sipulin jäähtyä kokonaan. Jauha maksa ja sekoita siihen sipuli, rusinat, pähkinät, raaka muna ja riisipuuro. Tarkista maku ja lisää mausteita jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Maksalaatikon pitää tässä vaiheessa olla niin suolaista että suolaisuus maistuu. Maksalaatikosta haihtuu uunissa nestettä sen kypsyessä joten sen maut tiivistyvät. Mutta suolaton maksalaatikko on aika mautonta, jollei sitä sitten paista voissa josta se saa lisää suolaa. Kaada seos voideltuihin vuokiin ja paista uunissa 175 asteen lämmössä noin reilu tunti, jopa puolitoista tuntia ennen kuin se on kypsää. Tämä riippuu miten paljon kosteutta maksalaatikosta on haihduttava, ja se voi vaihdella paljonkin kerrasta toiseen. Kokeile onko maksalaatikko valmista pistämällä sen keskelle veitsi. Pidä veistä vähän aikaa paikallaan ja kokeile vetisen lämpöä huultasi vastaan. Jos veitsi tuntuu kuumalle huultasi vasten ja siitä ei enää tihku mitään nestettä ulos sitä pistäessä, maksalaatikko on kypsää. Nyt voi joko ottaa maksalaatikon ulos uunista, tai antaa sen saada vähän lisäväriä. On taas kyse makutottumuksista. Tarjoile lämmin maksalaatikko puolukkasurvoksen ja rapean kaalisalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...