1. helmikuuta 2011

Paahdettu kukkakaalikeitto


Paahdettua kukkakaalikeittoa. Uunissa paahdettua kukkakaalia joka soseutettu silkkisen pehmeäksi kanaliemen kanssa herkulliseksi paahdetuksi kukkakaalikeitoksi.

Olen aina pitänyt kukkakaalista, ja myös valkosipulista ja paahdan usein kokonaisia valkosipulin kynsiä samalla pellillä uunissa kun valmistan lihaa, tai tässä tapauksessa kanaa. Panin vain tällä kertaa ainekset uuniin hieman liian myöhään ja kanankoivet tietysti kypsyivät ennen lisukettaan enkä saanut niitä tarjoiltua samaan aikaan joten sain yhden ruokalajin lisää ennen jälkiruokaa.

Raakaa paloiteltua kukkakaalia
Kukkakaali saa kivan vivahteen paahtamisesta, ja se kypsyi kanasta valuneessa nesteessä ja valkosipulista tulee ihanan makeata ja hienostuneen makuista kun sen paahtaa, sen normaalin hieman kitkerän ja vahvan maun sijaan. Valkosipulin sisältämät sokerit tiivistyvät uunissa ja sen kitkeryys on paahtunut taivaantuuliin. Lisään yleensä sosekeittoihin niitä valmistaessa hieman kermaa, mutta tässä tapauksessa kukkakaali ei tarvitse lisärasvaa. Se on jo saanut kaiken tarvitsemansa kanaliemestä, joten jollei nestettä ole tarpeeksi lisää kerman sijaan maitoa kunnes saat halutun paksuuden.

Voit vaihtoehtoisesti valmistaa tämän keittämällä kukkakaalin ja valkosipulin maidossa, mutta tällä tavalla et saa siihen sen ihanaa paahdettua makua vaikka keitto kuitenkin on melkein yhtä hyvää. Tällöin noin puolisen tuntia riittää keittoajaksi. Tämä keitto sopii myös kaikille karppaajille ja matala hiilihydraattista ruokavaliota noudattaville, keitossa kun ei ole hiilihydraatteja kuin hyvinnimeksi, siis hyvin vähän. Tällä saat keittoa neljälle arkiruokana tai noin kuudelle alkuruokana.

Paahdettu kukkakaalikeitto
1 kukkakaali
kokonainen valkosipuli
1 l  kana- tai vihanneslientä
savustettua merisuolaa
maitoa
valkopippuria

Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se pieniksi osiksi, puketeiksi, kaikki samankokoisia jotta ne kypsyvät samassa ajassa. Leikkaa valkosipuli kahtia vaakatasossa jolloin saat jaettua kynnet kahtia. Lado kukkakaali tiivisti vieriviereen uunivuokaan valkosipulin kanssa, valkosipulin leikkauspinta alas pohjaa vasten. Kaada lientä puoleen väliin kukkakaalia ja paahda uunissa 200 asteen lämmössä noin puolisen tuntia. Käännä kukkakaalia jos se alkaa saada likaa väriä. Sen pitää saada kaunis ruskea reunus kuitenkaan palamatta mustaksi. Kokeile haarukalla kukkakaalia, se on kypsää kun se on pehmeätä. Ota vuoka uunista ja ota joitakin kukkakaalin puketteja sivuun keiton koristeluun. Kaada muut kukkakaalin palat kattilaan jäljellä olevan liemen kera. Purista valkosipulinkynsistä sisältö niiden kuorista kukkakaalin sekaan ja soseuta ne kukkakaalin kera. Lisää soseen sekaan maitoa jos keitto on liian paksua. Muista maustaa suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Keittoon on lisätty maitoa joten se on kiehautettava ylös ennen tarjoilua. Kaada kauhalla keittoa lämmitetylle laakealle ruokalautaselle ja levitä se siihen tasaiseksi peiliksi jonka koristelet niillä paahdetuilla kukkakaalipuketeilla jotka aikaisemmin otit sivuun. Voit koristella keiton pinnan tryffeliöljyllä, tai tavallisella oliiviöljyllä jos haluat, mutta jos käytät tryffeliöljyä käytä tavallista merisuolaa savustetun sijaan, koska niiden maut ”nollaavat toisensa” ja menevät täten raaka-aineena hukkaan. Tarjoile keitto oitis, se jäähtyy paljon nopeammin tältä isolta lautaselta, kuin tavalliselta syvältä keittolautaselta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...