9. helmikuuta 2011

Mitä lasissasi on?


Eikö ole inhottavaa katsoa jonkun toisen lasia ja ottaa samalla kulaus omasta ja se ei olekaan sitä samaa mitä sillä toisella oli? Oli se sitten jäävettä, Coca Colaa, viiniä, tai olutta. Itse juoma on nyt tässä yhteydessä samantekevää, mutta tämä mielleyhtymä jota nyt haen, ei ole. Tulee aika pettynyt olo, kun ei juokaan sitä mitä luulee, vaikka aivan hyvin itse tiesit koko ajan mitä omassa lasissasi oli.

Olen monta kertaa tilannut katkarapuvoileivän ja punaisen viinin kanssa, koska pidän siitä yhdistelmästä. Voin toki myös juoda sen kanssa valkoviiniä, mutta tämä yhdistelmä suolaisia tuoreita katkarapuja, keitettyjä kananmunia, majoneesia ja punaviiniä on mielestäni aivan taivaallinen. Ja sen pitää tietenkin olla valmistettu tästä yhdestä määrätystä rypäleestä, tämän punaviinin. Vain ja ainoastaan yhden kerran on ravintolassa tarjoilija esittänyt vastalauseensa tästä kyseisestä tilauksesta, ja ilmoittanut ettei punaviiniä juoda kalan kanssa. Voisin tähän listata vaikka mitä tulee mieleeni kuten: ”asiakas on aina oikeassa”.

No joo, periaatteessa asiakas on oikeassa, mutta jotkin ruoat eivät vain sovi yhteen toistensa kanssa, ja määrätyt viinit vaativat itsellensä vastavertaiset kumppanit jotta ne tulisivat oikeuksiinsa. Jotkin viinit ja ruoka-aineet tappavat toisensa ja niistä maksetut, joskus isotkin rahat, menevät tällöin aivan hukkaan. Periaatteessa kalan ja äyriäisten kanssa kannattaa juoda valkoviiniä, ja lihan kanssa taas juoda punaviiniä, silli taas on kalaa ja sen kanssa on parempi juoda olutta ja snapsia. Mutta, meillä on kaikilla erilaiset makutottumukset. Me pidämme eri asioista ja sinun pitää tietää mistä pidät ja mistä et. Ja jollet sitä vielä tiedä, sinun kannattaa ottaa siitä selvää. Esimerkiksi yksi ystäväni ei siedä omenia tai sitrushedelmiä. Hän ei siis ole allerginen niille vaan hänen vatsansa vain menee niistä sekaisin, joten on aivan turhaa tarjoilla hänelle parsaa sitruunavoilla, tai appelsiini-ankkaa tai omenatorttua vaniljakastikkeella. Sama kuin juottaa laktoosi-intolerantille kulutusmaitoa ja itse en paremmin välitä kanelista, vaikka sitä joskus käytänkin.

Joten joo, jollet tiedä mitä ravintolassa tilaat ja mitä juomaa sen kanssa juoda, kuuntele toki tarjoilijan suosituksia, mutta jos olet jo perillä omista mieltymyksistäsi niin tilaa toki mitä mielesi tekee. Mutta jos olet yhtään epävarma ravintolassa (tai Alkossa) ruoan ja juoman yhdistelmästä, kysy. Se ei ole tyhmyyttä vaan älykkyyttä, ja se vaatii rohkeutta, myöntää tämä oma tietämättömyys. Tyhmyyttä on olla tietävinään jotain ja esittää pitävänsä jostain mitä syö irvistellen, maksoi se mitä maksoi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...