21. helmikuuta 2011

Mustaherukka Granita flunssaan


Mustaherukka Granita, timjamilla, inkiväärillä ja mustanseljan kukilla maustettua jäistä granitaa. Kylmää kurkkukipua lieventävää mehujäätä hileinä mustaherukkamehusta.

Monilla meidän kaapeissa olevista ruokatarvikkeista ja mausteista on terveysvaikutuksia ja tässä on mustaherukasta valmistettu Granita, jota voi tarjoilla flunssaa potevalle toipilaalle kuten vieraille illallisella.Me aikuiset voimme saada itsemme juomaan pahan makuisiakin juomia, yrttiteetä kun vain olemme itsellemme selittäneet sen terveysvaikutukset, mutta perheen pienokaiset voivat olla hieman valikoivampia tämän suhteen, joten makea hyvän makuinen Granita on oivallinen tapa ujuttaa lääkettä pienokaisiin, ja samalla kylmä lievittää kipeätä kurkkua. Usein neuvotaan syömään jäätelöä kun kurkku on kipeä, ja tämän onkin ihan hyvä neuvo, jollei siinä ole maitoa. Maidolla on liman eritystä kiihdyttävä vaikutus joten sitä sopii välttää nuhaisena tai flunssaisena joten maidoton (ja kermaton) sorbetti on paljon parempi vaihtoehto, jollet tee itse ja ostat valmista kaupasta.

Tätä Granitaa voi itse jäätelökoneessa, mutta se hoituu ilman konettakin tai tämän voi valmistaa ihan tavallisena mehujäänä. Mehu pannaan pakkaseen, sitä sekoitetaan haarukalla jäätymisen aikana jolloin isot jäähileet rikkoontuu ja muodostuu hienojakoista jääsohjoa, siis Granitaa. Granita käsin tehdessä kannattaa kuitenkin pitää mielessä mehun tilavuuden kasvamisesta kun valitsee astian jossa sen pakastaa. Astian pitää olla tarpeeksi liian iso aloitusvaiheessa jotta pakastettu Granita mahtuu siihen eikä valu yli äyräiden.

Suomesta ei valitettavasti saa mustanseljan marjoja, jotka olivat alkuperäisessä reseptissäni joten tässä tapauksessa on tyydyttävä toiseksi parhaaseen mitä täältä saa, siis mustaherukkaan. Musta herukassa on paljon C- ja B-vitamiineja ja sitä käytetään luonnonlääketieteessä apuna muun muassa yskän lievitykseen ja perinteisesti flunssaan ja nuhaan. Käytä omaa kotitekoista mustaherukkamehua jos sinulla sattuu sitä olemaan, mutta kaupasta ostettukin käy mainiosti. Parasta on lisäaineeton ja sokeroimaton mehu, jolloin voit lisätä mehun sekaan enemmän hunajaa, joka tässä tapauksessa toimii sekä makeutusaineena että sen antiseptisten vaikutuksien takia.

Mitä enemmän hunajaa, sitä parempi. Hunajan määrä tässä reseptissä määräytyy sen mukaan onko mustaherukkamehussa sokeria vai ei, ja miten paljon sitä on. Hunajalla taas on oma vaikutuksensa ja sitä ei saa koskaan keittää jotta vaikuttavat aineet eivät tuhoudu. Ja huomioi ettei hunajaa suositella alle 1-vuotiaille lapsille sen mahdollisesti sisältämien Clostridium botulinum bakteeri itiöiden takia. Kaikki yli 1 vuotiaat voivat, aikuiset mukaan lukien, yleisten suosituksien mukaan käyttää hunajaa päivittäin.

Timjami sisältää tymolia jolla on antiseptinen vaikutus ja lievittää kurkkukipua. Timjami on myös tehokas yskänlääke, ja sitä on vuosisatoja käytetty limaa irrottavana yskänlääkkeenä. Voit tässä käyttää joko kuivattua timjamia suoraan kapista, tai tuoretta yrttiä, teholla ei ole eroa. Tuoretta yrttiä käytetään enemmän, koska kuivattu yrtti on tiivistynyt ja luovuttaa määrältään suhteessa enemmän sekä makua että terveyttä edistäviä aineita.

Mustan seljankukka on sen marjojen kera perinteisesti nuhaan ja kuumeeseen käytetty luonnonrohto. Se edesauttaa hikoilua ja voi auttaa jopa poskiontelon tulehduksiin, varsinkin ennalta ehkäisevänä kuurimaisena ja hoitona. Mustan seljankukat sisältävät myös rutiinia kuten ruusunmarja joten sitä voi käyttää samalla tavalla Couperosan hoitoon. Kuivattua mustan seljankukkia löytyy yleensä luontaistuotekaupoista mutta jollet onnistu löytämään kuivattua seljankukkaa voit sen sijaan käyttää mesiangervoa, kunhan et vain ole sille allerginen. Mesiangervossa on myös hieman asetyylisalisyylihappoa, joten samat varotoimet kuten karpalolla. Mesiangervoa en ole pahemmin tavannut muualla kuin luontaistuotekaupoissa kuivattuna satunnaisesti, joten tässä on hyvä yrtti jota voit ensi kesänä kerätä varastoon ja kuivata talven flunssakauden varalle.

Fenkolin siemenillä on, samoin kuten timjamilla, on hyvä liman irrottava vaikutus ja sitä on keskiajoilta asti käytetty bronkiitin ja yskän hoitamiseen. Fenkoli on myös yleinen leipämauste, ja jota usein käytetään mausteena Italialaisissa makkaroissa. Tuore inkivääri on tässä suositeltavaa kuivatun ja jauhetun inkiväärin sijaan. Kuivattu inkiväärillä ei ole aivan yhtä hyvä vaikutus siihen kuumeiseen oloon ja kurkkukipuun, kuin tuoreella. Inkivääri vauhdittaa myös ääriverenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joka tässä tapauksessa on hyvä asia, paraneminen nopeutuu, eikä välttämättä palele niin paljon kuin muussa tapauksessa. Kanelilla ja sitruunalla, ei tässä ole muuta suurempaa virkaa kuin parantaa makua. Sitruunan mehua ei kuitenkaan saa lämmittää, jottei se kitkeröidy ja sen raikas maku säilyy.

Kuten kaikilla luonnonyrttien kuureilla tätä lääkinnällistä Granitaa ei koskaan saa syödä kahta viikkoa kauemmin, ja jollei flunssasi ole reilun viikko kuluessa vielä mennyt ohi, suosittelen että käyt lääkärin luona. Tavallisen nuhakuumeen ja flunssan pitäisi olla viikossa ohi. Yrteillä ja luonnonlääkkeillä ei koskaan saa korvata lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä, mutta niistä voi hyvä apu flunssan ensioireiden torjumisessa ja myös sen parantamisen nopeuttamisessa. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea blogistani yrtit ja mausteet, jossa tekstissäni luonnon yrtit ja sienet talteen käsittelen asiaa. Noin puolitoista desilitraa kolme kertaa päivässä on hyvä annostus flunsaa vastaan. Mustaherukka Granita ei ole huonompi jälkiruokana muulloinkin kuin flunssakautena, ja silloin sen kanssa voi tarjoilla hieman vispattua kermaa. Nuhakuumeeseen kerma kun taas ei sovi niin hyvin.

Mustaherukka Granita
1 tl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattuja seljankukkia
1 tl fenkolin siemeniä
2-3 cm tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
4 dl vettä
½ sitruunan mehu
1-2 dl hunajaa
4½ dl mustaherukkamehua

Pese inkivääri ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Kuoret voivat jäädä. Rouhi fenkolia ja kanelia hiukan morttelissa. Mittaa puolet vesi kattilaan ja lisää inkivääri, timjami, seljankukat, fenkoli ja kanelitanko sekaan. Kiehauta vesi ylös kannen alla ja ota kattila pois lämmöltä. Anna teen vetäytyä kymmenen minuuttia. Siivilöi teestä yrtit ja anna sen jäähtyä puolisen tuntia, koko ajan kannella peitettynä. Sekoita mustaherukkamehun sekaan hunaja ja sitruunasta puristettu mehu. Kaada mehu siivilöidyn ja hieman jäähtynee teen sekaan. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ja pane se joko pakkaseen jäätymään pariksi tunniksi tai jäätelökoneeseen, joka hoitaa homman itse. Jollei sinulla taas satu olemaan jäätelökonetta, ei hätää. Tällä tavalla se hoituu ilmankin. Kaada Granita laakeaan astiaan, jossa on kansi. Pane astia pakastimeen ja anna sen aluksi olla siellä tuntu. Käy tämän jälkeen sekoittamassa Granitaa haarukalla puolentunnin tunnin välein jotta säähileet särkyvät. Sekoita aivan pohjasta asti. Parfait on valmista 3-4 tunnin pakastamisen jälkeen. Lusikoi Granitaa lasiin ja nauti sen terveysvaikutuksista. Se säilyy hyvin pakkasessa jopa kuukausia, mutta sen koostumus ei pysy kauan yhtä hyvänä joten suosittelen sen syömistä parin kolmen päivän, korkeintaan viikon, sisään. Jos Granita on jäätynyt kovaksi voit antaa sen sulaa kymmenisen minuuttia ennen sen annostelua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...