17. helmikuuta 2011

Taivaallisen kermaiset porsaankyljykset


Porsaankyljyksiä kermakastikkeessa. Paistettuja porsaankyljyksiä ihanan paksussa kermakastikkeessa paahtoleivän kera. Nopeaa ja tehokasta ruoanlaittoa arkeen kuitenkaan sen mausta tinkimättä.

Tässä on ruoka jota söimme usein lapsuuden perheessäni. Maailman herkullisin kermakastike, samalla kun se on varsin helppo ja hyvin nopea arkiruoka valmistaa. Mutta mikään laihdutusruoka se ei ole. En ole varma tämän ruoan alkuperästä mutta siinä voisi olla vaikutteita oopperavoileivästä, kummassakin liha asetetaan leivän päälle mutta tässä ruokalajissa on herkullisin kermakastike ja itse kastike on koko ruoan juju, se ns. piece de resistance. Monesti kuva ei anna ruoalle oikeutta, tässä taas yksi esimerkki siitä, ja totean itsekseni että olen viime aikoina jostain syystä harrastanut ruskeita ruokia jotka ovat aivan mahdottomia saada kuvauksellisesti esille.


Porsaankyljykset paistetaan voissa samassa pannussa kun ne kypsytetään kermassa ja tästä kermasta muodostuu kastike aivan itsestään. No ei nyt ihan itsestään, kerma kiehuu helposti yli, joten jollet ole kokenut kokki sinun on vahdittava kermaa kiehumasta yli. Tässä on kyse sen oikean määrän kermaa ja hellanlevyn lämpötilan löytäminen suhteessa paistinpannuusi, se lämpö missä sinä vaaratta voit keittää sitä kermaa ilman sen ylikiehumiseen riskiä. Pannun tilavuus, kyljyksien määrä ja lieden kuumuus määrää tämän. Voin voi tietysti korvata öljyllä mutta kastikkeesta ei silloin tule sama. Paahtoleivän voi tietysti mausta riippuen paistaa voissa jos näin joku haluaa, kuten Toast Skagenissa mutta alkujaan meillä käytettiin tuoretta vehnästä leivottua paahtoleipää.

Sittemmin olen useimmiten korvannut tämän vehnäisen paahtoleivän hieman rouhevammalla joka sisältää kokojyvää ja ”moniviljaa” tai muuten enemmän kuitua. Paahtoleivän voi miedosti paahtaa jos niin haluaa, ja varsinkin jos se on suoraan pakkasesta otettu ulos sitä yhtään sulattamatta etukäteen. Kyljyksiä ja leipää tarvitset yhden per syöjä joten tällä reseptillä voit valmistaa niin monta annosta kuin vain paistinpannusi antaa periksi, ja tuplan jos sinulla sattuu olemaan kaksi pannua missä paistaa. Leipä on tarkoitettu kastikkeen syömiseen, jo joskus leipää voi mennä enemmän kuin se arvioitu yksi palanen syöjää kohti.

Taivaallisen kermaiset kyljykset
4 porsaan kyljykstä
4 viipaletta paahtoleipää
2 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Kuivaa kyljykset talouspaperilla ja mausta ne sekä suolalla että pippurilla. Paista kyljykset keskilämmöllä kauniin ruskeiksi kummaltakin puolelta. Lorauta pannuun kermaa ja anna kastikkeen tekeytyä. Samalla kun kerma kiehuu kokoon, se myös saa makua kyljyksistä ja kyljykset kypsyvät. Maista kastiketta ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Asete leivänviipale lämpimälle lautaselle ja pane kyljys sen päälle. Lusikoi kastiketta päälle ja tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...