20. elokuuta 2010

Pekoni linssimuhennos


Ranskalainen linssimuhennos. Linssimuhennos vihreistä linsseistä, varsiselleristä, sekä porkkanasta pekonilla höystettynä ja hitaasti valkoviinissä haudutettuna. Perinteinen vihreä ranskalainen linssimuhennos savupekonilla, linssimuhennos ranskalaisittain.

Mirepoix

Ranskalaiset käyttävät hyvin usein yhdistelmää porkkana, sipuli, varsiselleri jota kutsutaan nimellä mirepoix. Tässä olen yhdistänyt sen vihreiden linssien kanssa arkipäivänä sopivaksi linssimuhennokseksi lämmittämään joko sateisina syksypäivinä ja kylminä talvipäivänä. Vaikka sitä ei juuri nyt uskoisi, ne sateiset ja kylmät päivät ovat tulossa.

Linsseissä on kivasti proteiinia, ja ne ovat myös kohtalaisen kuitupitoisia joten ne sopivat myös runsaskuituisen ja matala hiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ja voit myös käyttää punaisia linssejä joilla on hieman lyhyempi keittoaika. Saman ruoan voit myös tehdä ilman pekonia saaden siitä siten kasvisversion jolloin se sopii vegaaneillekin. Ja jollei sinulla satu olemaan ole valkoviiniä voit korvata sen samalla määrällä vettä lisäämällä siihen teelusikallisen valkoviinietikkaa. Pekoni on kohtalaisen suolaista, joten suola kannattaa lisätä viimeiseksi vasta juuri ennen tarjoilua. Toinen aivan vegetaarinen vaihtoehto on Ratatouille Nicoise.

Ranskalainen vihreä linssimuhennos

1 punasipuli
2 varsisellerin vartta
3 dl vihreitä linssejä
2 porkkanaa
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi
2 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
valkopippuria
1 dl valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi, samoin hyvin pesty selleri ja kuorittu porkkana. Porkkana ja selleri kannattaa ensin leikata ohiksi tikuiksi pituus suuntaan ja vasta sen jälkeen kuutioida. Leikkaa pekonia ohuiksi suikaleiksi. Paista pekonia kuumalla pannulla oliiviöljyssä sitä koko ajan sekoittaen, kun pekoni on saanut hieman väriä lisää kuutioidut vihannekset ja jatka paistamista miedolla lämmöllä sitä aika ajoin sekoittaen. Huuhtele linssit huolella kylmässä vedessä ja katso ettei siellä ole yhtään roskia mukana. On ikävää rikkoa hampaat esimerkiksi pienellä kivellä joka vahingossa on jäänyt linssien sekaan. Kun vihannekset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, lisää valkosipulia ja anna sen paistua mukana minuutin verran. Lisää laakerinlehti ja timjami, ja kaada päälle viini. Lisää sekaan vihanneslientä kunnes linssit nipin napin peittyvät ja anna muhennoksen hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta merisuolalla ja vasta rouhitulla pippurilla ja tarjoile rapean ranskan leivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...