4. elokuuta 2010

Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit


Mausteisia kirsikkatomaatteja lisukkeeksi ja mausteeksi ruoalle. Uunissa paahdettuja mausteisia pienen pieniä kirsikkatomaatteja, oivallinen lisuke aikuiseen makuun ja hyvä vaihtoehto ketsupille.

Sain äitienpäivälahjaksi pari kirsikkatomaattia, ja koska en pahemmin pidä kirsikka tomaateista, mietin kauan mitä niillä tekisin. En tiedä varsinaista syytä miksi en kirsikkatomaateista pidä, koska sanotaan että mitä pienempi tomaatti sitä parempi ja enemmän tiivistynyt maku mitä pienempi tomaatti. Jos asia on vain niin etten pidä pienistä tomaateista. 

Tämä resepti kuitenkin syntyi siitä että halusin kokeilla tomaattien kuivaamista uunissa, ja vahingossa, tai oikeastaan onneksi, panin uunin lämpötilan liian korkeaksi jotta ne olisivat kuivuneet. Tulos olikin uunissa paahdettuja tomaatteja joiden maku tiivistyi vielä entisestään joten tässä nyt sitten hieman hienostuneempi ja aikuisille sopiva versio ketsupista. Samaa menetelmää voit käyttää myös tavallisiin isompiin tomaatteihin. Silloin kannattaa vain leikata tomaatit neljään osaan ja mahdollisesti poistaa kuori uunissa paahtamisen jälkeen. Tomaatteja kannatta myös kuivata talven varalle jos on saanut suuren sadon ja on helppia valmistaa herkullisia aurinkokuivattuja tomaatteja kotioloissa hyötykasvikuivurilla.

Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit

300 g kirsikkatomaatteja
1-2 tl mustaa pippuria
pari oksaa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
merisuolaa
oliiviöljyä
pari kuivattua pikku chiliä

Huuhtele tomaatit hyvin ja anna niiden kuivua. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Halkaise kuivat tomaatit ja lado ne kuorineen kaikkineen uunivuokaan. Pane vuokaan pari oksaa tuoretta timjamia ja laakerinlehti jonka murrat pieniksi paloiksi. Mausta tomaatit suolalla ja mustalla pippurilla ja sekoita mausteet kunnolla tomaattien sekaan. Pane uuniin 225 asteeseen paahtumaan noin tunniksi. Paahtoaika riippuu hieman miten paljon tomaatteja on, joten tarkista varmuuden vuoksi välillä etteivät tomaatit pala pohjaan tai kuivu likaa. Tomaateista pitääkin haihtua jonkin verran nestettä mutta niiden ei silti pidä kuivua kokonaan vuokaan kiinni. Anna tomaattien hieman jäähtyä ennen kuin panet mausteiden kera ne huolella puhdistettuun lasipurkkiin. Lisää tomaattien sekaan kuivatut chilit ja kaada hyvää oliiviöljyä päälle kunnes tomaatit peittyvät. Anna tomaattien maustua pari päivää jääkaapin viileässä ennen niiden käyttöä. Tomaatit kannattaa syödä parin viikon sisällä. Öljyä voi käyttää mausteöljynä esimerkiksi Bruschettaa tehdessä tai salaattikastikkeessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...