28. elokuuta 2010

Gratin Dauphinois


Perunagratiini, kermaperunoita, valkosipuliperunoita, uunissa gratinoituja kermaisia valkosipuliperunoita.

Gratin Dauphinois on valkosipuli perunoiden alkuperäinen nimi ja mahtava ruoka tarjota vieraille. Gratin Dauphinois mainittiin ensimmäistä kertaa Ranskassa 1788 Clermont-Tonnerren kreivin järjestämillä illallisilla.

Alkuperäisessä reseptissä on voideltu uunivuoka jota vain sivellään puolikkaalla valkosipulin kynnellä jotta siihen saadaan vain mieto valkosipulin maku ja siinä käytetään myös hapan kermaa. Koska itse pidän valkosipulista lisään perunoiden sekaan silputtua valkosipulia ja hieman terveyttä ajatellen käytän vuoan voiteluun oliiviöljyä voin sijaan. 

Valkosipuli perunoille löytyy valtava määrä reseptejä joissa samat perunat valmistetaan joskus esikeittämällä mutta tämä minun versioni valkosipuli perunoista on vuosien mittaan todettu hyväksi ja maukkaaksi, ja se vaatii vain hieman valmistelua ennen uuniin menoa jonka jälkeen se periaatteessa hoituu itsestään. Perunoiden paistoaika riippuu perunan lajikkeesta, jos valitsee väärän kovamaltoisen perunan voi perunoita paistaa uunissa tunteja saamatta niistä pehmeitä. Tällä reseptillä saat ihania kermaisia valkosipuliperunoita neljälle hengelle.

Gratin Dauphinois
600 g perunoita
2-3 dl kermaa
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
valkopippuria

Pane uuni lämpiämään 175 asteeseen ja voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuen ohuiksi viipaleiksi. Lado alimmaiseksi vuokaan puolet perunoista, jonka päälle ripottelet tasaisesti joka puolelle hienoksi silputun valkosipulin. Älä unohda myös maustaa suolalla ja pippurilla. Perunat ovat miedon makuisia ja vaativat aika paljon suolaa. Lado loput perunat päälle. Kaada vuokaan kermaa kunnes 2/3 osaa perunoista peittyy ja paista uunissa 45 minuutista 1 tuntiin. Kerman pitäisi imeytyä perunoihin ja nestettä pitäisi olla tuskin ollenkaan vuoassa. Kun peruna on pehmeä sitä haarukalla koittamalla, se on kypsä. Jos perunat alkavat pinnalta saada likaa väriä ne voi peittää leivinpaperilla lopuksi paistoaikaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...