30. elokuuta 2010

Paahtopaistia pääruoaksi


Pinnalta tummaksi ruskistettu paahtopaistia. Uunissa valmiiksi kypsennettyä ja sisältä kauniin vaalean punaista häränlihaa, ruokaa juhlapöytään.

Paahtopaisti on upea liharuoka tarjottavaksi vieraille, joka tarvitsee vain hieman esivalmisteluja ennen kuin se periaatteessa itsestään paistuu uunissa. Lihan paisto aika riippuu lihan koosta, ja kuinka punaisesta lihasta pitää. Jollei ole ennen tehnyt paahtopaistia kannattaa hyödyntää paistimittaria, joka sijoitetaan lihan paksuimpaan kohtaan lihan sisälle. Mittari ei saa tulla ulos lihasta, silloin se antaa väärän lukeman.

Paahtopaistin voi myös syödä kylmänä leikkeleena, se valmistetaan samaan tapaan kuin alla, mutta sen kannattaa antaa jäähtyä folioon käärittynä, ja se säilyy jääkaapissa viikon verran. Kylmä paahtopaisti sopii hyvin esimerkiksi  punajuurisalaatin, Tsatsikin, yrttisen perunasalaatin, tavallisen perunasalaatinMimosasalaatin, tai Cole Slawin kanssa syötäväksi. Tällä reseptillä saat ruokaa nälkäiselle neljän hengen perheelle, tai vähän vähempiruokaiselle kuudelle hengelle varsinkin jos paahtopaistia tarjoillaan lämpimänä ruokana osana isompaa ateriakokonaisuutta.

Paahtopaisti
600 g härän ulkofileetä tai paahtopaistia
mustaa pippuria
suolaa
voita
öljyä

Ota liha jääkaapista esiin hyvissä ajoin jotta se ehtii saada huoneen lämmön enne sen valmistamista. Lihaa ei koskaan saisi valmistaa kylmänä. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Lämmitä paistinpannu ja sulata siinä nokare voita ja ruokalusikallinen öljyä. Ruskista liha joka puolelta kauniin ruskeaksi. Pane paisti uuniin voideltuun vuokaan kunnes lihamittari näyttää 65 astetta. Ota liha ulos uunista ja anna sen rauhassa vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen kuin se leikataan. Viipaloin liha ohuesti ja tarjoile keitettyjen vihreiden papujen, valkosipuli perunoiden ja punaviinikastikkeen kanssa tai kokeile sitä uunissa paahdetun kurpitsan kera. Ja kuten jo mainitsinkin, paahtopaistia voi syödä myös kylmänä jos paistia jää yhtään yli, siitä saa vaikkapa maittavia voileipiä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...