24. heinäkuuta 2010

Voileipäkakku


Kylää voileipäkakkua, ihanaa suolaista syötävää jossa graavilohta, savustettua kinkkua, punaisia tomaatteja, punajuurisalaattia, tuoretta tilliä, majoneesia ja maitorahkaa. Kylmää voileipäkakkua suoraan jääkaapista, ihanan viileää syötävää keäsn helteellä.

Vaikkei ole mitään suurempaa juhlaa, voi silti tehdä voileipäkakun koska se ei ole vaikeaa. Kaikista maukkainta kakusta tulee kun täytät sen valmiiksi päivää ennen tarjoilua ja kuorrutat ja koristelet sen vasta samana päivänä kun se on määrä syödä. Tämä on kaunista tarjoiltavaa juhlissa, mutta myös keäsn kuumat helteet ovat hyvä tekosyy saada syödä tätä herkkua.

Majoneesia

Perinteisessä voileipäkakussa kuorrutus on majoneesia, ja jos sitä käyttää tulee kakusta erittäin raskas joten olen itse alkanut suosia majoneesin ja maitorahkan sekoitusta mikä alentaa jo muuten kakun rasva-pitoisuutta, ja kuorrutus on myös helpompi levittää ja saada pysymään paikallaan. Kakku ei myöskään ole yhtä lämmön arka, kuten majoneesilla kuorrutettu kakku olisi.

Voileipäkakun pala
Suosin monivilja- tai grahampaahtoleipää voileipäkakuissa, ja nyt kun Fazerilta saa ruispaahtoleipää, sekin on oivallinen vaihtoehto tavalliselle valkoiselle leivälle. Voit myös leipoa itse paahtoleivän voileipäkakkuun seuraamalla reseptiäni paahtoleipä joka on osana aamiaseksi paistettuja tähtimunia.

En ole koskaan ymmärtänyt miksi tehdään joko liha tai kala voileipäkakkuja vaan sekoitan iloisesti kumpaakin joka kakkuun. Tämä on vain arkipäivä version voileipäkakusta, vain kolmikerroksinen ja jos teet isomman ja juhlavamman jossa enemmän kerroksia, voit siihen myös panna esimerkiksi Tsatsikia, punajuurisalaattia, kurkkumajoneesia tai pateeta täytteeksi.

Voileipäkakku

200 g kinkkua
2 dl majoneesia
1 prk ranskan kermaa (Creme fraichea) tai smetanaa
tuoretta tilliä
1 sipuli
tuoretta ruohosipulia
sitruunan mehua

Tee punajuurisalaatti päivää ennen ja anna sen maustua jääkaapissa. Suikaloi kinkku pieniksi suikaleiksi jotka sitten pienennät kuutioiksi. Sekoita kinkun palat punajuurisalaatin sekaan. Leikkaa graavilohesta pieniä paloja ja sekoita Creme Fraichen kanssa, jonka maustat tillillä ja sitruunan mehulla. Levitä alin kerros kakkuun, jonka päälle levität lohitahnan. Peitä kerroksella leipää jonka päälle levität punajuuri ja kinkkusalaatin jonka peität kerroksella leipää. Pane tiivisti muovi kakun ympärille ja pane se kylmään yön yli maustumaan, se päällystetään ja koristellaan vasta seuraavana päivänä. Sekoita 1/3 osa majoneesia maitorahkan sekaan ja päällystä kakku sillä. Koristele lohi-ruusuilla ja kinkkurullilla jonka sekaan asettelet tomaatinpaloja ja viimeistele tillillä ja ruohosipulilla. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua parin tunnin ajan ennen tarjoilua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...