28. heinäkuuta 2010

Kokonaisena keitetty kylmä kirjolohi


Kokonaisena keitettyä kirjolohta. Yrteillä maustetussa liemessä keitettyä kirjolohta, helppoa ruokaa jonka voit valmistaa hyvissä ajoin ennen Pääsiäistä tai kevään ja kesän juhlia.

Kala on terveellistä, ja pitää saada vaihtelua myös kun syö kalaa. Ystäväpiirissämme sattuu olemaan parikin kalastushullua joten saamme usein Tammerkoskesta pyydystettyä kirjolohta ja koska en oikein pidä kirjolohen mausta olen etsinyt reseptiä jossa kirjolohikin maistuisi hyvälle ja tässä se on, kokonaisena keitetty kylmä kirjolohi. Syömme usein tällä tavalla valmistettua lohta, ja kirjolohta, varsinkin pääsiäisenä, ja nyt kesällä sitä on ihana syödä kylmänä. 

Tillin voi jättää keitinliemessä käyttämättä mutta se on tarpeellinen osa kylmässä kalan kanssa tarjoillussa yrttikastikkeessa. Alkuperäisessä reseptissä neuvotaan kalan pään irrottamista ennen sen keittämistä, mutta jos sinulla on kalakattila, tai jos sinulla on muu tarpeeksi iso kattila, sitä ei välttämättä tarvitse tehdä.

Samaa reseptiä voit myös käyttää merilohen valmistamiseen ja kilosta kalaa saat sopivasti syötävää 5-6 hengelle. Jos valmistat kalan etukäteen jo päivää ennen sen tarjoilua, sinun ei tarvitse viettää paljoa aikaa keittiössä laittamassa ruokaa, vaan saat viettää enemmän aikaa vieraitten kanssa.

Kokonaisena keitetty kirjolohi

1 kg kirjolohta
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
2 rkl suolaa
10 valkopippuria
2 laakerinlehteä
1 sipuli
1 porkkana

Yrttikastike kirjolohelle

2 dl Creme fraichea
1 dl kermaviiliä
3 rkl majoneesia
nippu tilliä
nippu persiljaa
nippu ruohosipulia
2 rkl Dijonsinappia
suolaa
valkopippuria

Aloita keittämällä liemi ja anna sen porista hiljalleen kymmenen minuuttia. Pane kala liemeen hautumaan noin 20 minuuttia. Nosta kala ylös keitinliemestä ja vedä siitä nahka pois. Pane lohi takaisin liemeen jäähtymään jos tarjoat sen kylmänä. (Kalan voi myös vaihtoehtoisesti tarjota lämpimänä.) Leikkaa yrtit hienoksi ja sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla ja pane kastike jääkaappiin yön yli maustumaan. Tarjoile kala kastikkeen ja keitettyjen uusienperunoiden kera joko pääruokana tai osana seisovaa pöytää. Voit vaihtoehtoisesti tarjota kalan kylmänä yrttisen perunasalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...