29. huhtikuuta 2013

Vapun vaniljamunkit

Ihanat perinteiset vappumunkit, tällä kertaa herkullisella vaniljakreemillä täytetyt munkit vadelmahillon sijaan.Vielä ehtii huomenna tehdä munkkeja Vapunaatoksi.

Olen pienestä tytöstä lähtien ollut hyvin heikko munkeille, siis niille syötäville leivoksille tai pullille joita kutsutaan munkeiksi. ja joita olen nuoruudestani lähtien aika ajoin harrastanut muodossa tai toisessa, ja vapun aikoihin tiheämmin kuin muulloin, koska niin harvoin nykyään löytää kunnon munkkeja. Vaikka Tampere on iso kaupunki löytyy täältä vain kaksi paikkaa joissa munkit ovat aina tuoreita ja paikan päällä alusta lähti valmistettuja ja jollei hyviä munkkeja löydy niin on vaniljakreemi  hyvä vaihtoehtotäytteeksi kotitekoisille jollei satu olemaan hyvää vadelmahilloa Berliinin munkkeihin.

Vappupöydän herkkuja
Munkit ovat yksi asia joista vappu perinteisesti koostuu, ja jos etsit lisää herkkuja vapuksi kannatta sinun lukea tekstini vapun herkut johon olen koonnut linkkeineen samaan paikkaan ja löydät sieltä muun muassa simaa, tippaleipiä sekä kanervan kukinnoilla kuorrutettuja munkkeja.

Kaikki munkit voi halutessaan tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen. Valmistat munkit siihen asti kun ne on noussut ja pitäisi keittää, ja pakastat ja keität pakkasesta suoraan tai mahdollisesti lämmittää uunissa ja täyttää vasta tämän jälkeen hillolla, tai vaniljakreemillä paksu sitkeä ”räkä” kuten jälkikasvu sen ilmaisisi. Niin meillä vaniljamunkkeja kutsutaan niiden omalla muttei niin herkulliselta kuulostavalla nimellä. Meillä ne ovat räkämunkkeja, ja se ei mielestäni oikein sopinut otsikoksi tähän tekstiin.

Munkkirään, tai vaniljakreemin, valmistat aivan samalla tavalla kuten reseptissäni mansikat laventelikastikkessa, tähän ei vain käytetä sitä laventelia mausteena vaan kastike maustetaan tietenkin vaniljalla jotta siitä tulee oikeanlaista räkää, anteeksi vaniljakreemiä. Anna vaniljakastikkeen vain jäähtyä kokonaan ennen sen käyttöä, sen tulee olla aivan jääkaappikylmää.

Munkit kääntyvät kypsyessään itsestään

Hyödynnä hapanta kermaa

Voit sekä munkkitaikinan että vaniljakreemiin ihan hyvin käyttää hapanta kermaa tai maitoa joten räkämunkit ovat hyvä tapa hyödyntää sitä maitoa ja kermaa joista päivämäärä on loppu. Hapanta maitoa tai kermaa ei sinällään enää voi käyttää mutta keitettynä hapanta maitoa ja kermaa voi käyttää ruoanlaittoon sekä leipomiseen kunhan sen kuumentaa.

Ja samalla kun nyt puhutaan hyödyntämisestä kannatta samalla viikolla keittää ne kaikki muutkin öljyssä keitetyt herkut ja ruoat kuten tippaleivät, ranskanperunat, Fish and chips ja niin edelleen. Rasvassa keittämiseen kannatta käyttää jotain öljyä joka kestää kuumuutta käryämättä ja syttymättä palamaan, ja rypsiöljyn lisäksi sekä avokadoöljy ja kookosrasva kestävät hyvin kuumentamista. Lisää öljyssä keittämisestä voit lukea tekstistäni ranskan perunat

Vaniljamunkit pellillä nousemassa
Ja muista ettei öljyä tai kookasrasvaa enää kalan jälkeen kannata käyttää munkkeihin jotteivät ne maistu kalalle. Siivilöi kokonaan jäähtynyt keitinöljy ja kaada pulloon, säilytä jääkaapissa kunnes käytät sitä uudestaan. Öljy säilyy noin viikon jääkaapissa. Tällä reseptillä saat vähän niiden koosta riippuen tusinasta kahteen tusinaan vaniljamunkkeja.

Vaniljamunkit

1½ dl kerma-maitoa
2 rkl hiivaa
2 kanamunaa
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
1 dl voisulaa
375–400 g vehnäjauhoja
vaniljakreemiä täytteeksi
rypsiöljyä tai kookosrasvaa keittämiseen
tomusokeria viimeistelyyn

Valmista vaniljakreemi ohjeen mukaan mutta käytä siihen tuplamäärä maissijauhoja, siis kaksi ruokalusikallista maissijauhoja reseptissä mainitun yhden ruokalusikallisen sijaan. Anna vaniljakreemin jäähtyä kokonaan ja siirrä se jääkaappiin jäähtymään kylmäksi. Pane voi sulamaan kattilaan miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja maito kattilaan kun voi on sulanut, ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada maitoseos isoon taikinakulhoon ja lisää hiiva. Sekoita kermamaito ja hiiva isossa taikinakulhossa kunnes hiiva on liuennut ja lisää jonkin verran jauhoja kardemumman kanssa. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita ne löysään taikinaan. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinasta tavallinen pullataikinan tuntuinen taikina. Pane taikina takaisin kulhoon ja anna taikinan nousta puoli tuntia kulhossaan puhtaalla keittiöliinalla peitettynä.  Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä yhdestä taikinanosasta kerrallaan pitkä tasapaksu pötkö jauhotetulla pöydällä. Leikkaa pötköstä tasakokoisia paloja ja pyöritä jokainen pyöreäksi munkiksi jauhotettua pöytään vasten. Asettele munkkipullat voipaperille pellille nousemaan ja peitä liinalla. Keitä munkkipallot kuumassa rasvassa kunnes ne ovat saanet kauniin vaalean ruskean värin. Munkit kierähtävät itsestään ympäri kun ne ovat valmiita ja niitä ei tarvitse kääntää. Nosta munkit ylös reikäkauhalla ja anna niiden jäähtyä hieman talouspaperilla kunnes niitä voi käsitellä. Täytä ruisku tai pursotinpussi kylmällä vaniljakreemillä. Leikkaa munkkeihin pieni reikä terävällä veitsellä ja pursota niihin täytettä. Tomuta munkkien päälle tomusokeria tai kierittele ne taloussokerissa ja tarjoile vapun herkkuna vaikka raikkaan minttusiman kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...