15. huhtikuuta 2013

5:2 paastoruokia


Siitä riippumatta kuka meillä ruoan laittaa, vaikka se useimmiten ole minä, ja mitä kukin syö me olemme aina koko perhe syöneet samassa pöydässä samaa ruokaa, ja olen lisukkeilla ja muilla valinnoilla kikkaillut ruoan kanssa jotta perheen jäsenten ja ruokavieraitten erityistarpeet tai erityisruokavaliot sekä allergiat ovat otettu huomioon.

En ole koskaan kärsinyt siitä että olen aika ajoin paastonnut, ja nyt tarkoitan siis pitkiä aikoja paastonnut vain nesteillä mitään syömättä ja kuitenkin nauttinut ruoasta ja ruokapöydän iloista seurassa. Tämä on vain taas kerran asennekysymys.
Salaattia lounaaksi tai alkuruoaksi
Luin taannoin Lilyn palstalla luin kiinnostavan mietinnän liittyen 5:2 paastodieetin tai pätkäpaastoon jota puolison kanssa noudatamme. Tämä teksti pani minut taas kerran miettimään asioita jotka minulle ovat olleet aivan itsestään selviä muttei kuitenkaan sitä ilmeisesti ole kaikille muille. Itsestään selvänä tähän tulee ensimmäisenä mieleen Syö, juo ja elä pidempään, teksti jossa käsittelen kyseistä paastoa tai dieettiä ja jossa siihen itse voit tutustua, sen lisäksi ja jatkoksi puolisoiden yhteisiä paastopäiviä kuten uunilohta paperikäärössä, Possun fenkolisalaatilla sekä lohta ja pinaattia.

Kirjoitus pani minut miettimään ja nyt kun viime viikon lopun olin pakosta sängyn pohjalla toipumassa leikkauksesta, minulla oli aikaa pohtia asioita niistä mitenkään voimatta sen kummemmin vielä kirjoittaa, raapustelin tietenkin joitain muistiinpanoja. Tänään taas pystyn istumaan lyhyitä hetkiä ilman pahempia kipuja ja kokonaan uupumatta ja olen siksi voinut kirjoittaa jotain ja sain kootuksi joitain esimerkkejä ruoista joita voit valmistaa koko perheelle tai isommallekin seurueelle.

Näin voit valmistaa samaa ruokaa kaikille, kunhan vain pidät kirjaa siitä miten paljon olet mitäkin köyttänyt ja jaat annokset sen mukaisesti ja pidät omat annoksesi aisoissa ja kalorimääriisi sopivina sekä valitset pois ne liiat hiilarit joita muut ruokailijat voivat syödä ja sinun kannattaa jättää syömättä.
Puolukkaruispuuroa
Alla mainitut ruoat sopivat tällä tavoin syötäväksi kunhan vain itse tarkistat ja kirjaat omat kalorimääräsi ja punnitset raaka-aineiden määrät itsellesi sopivaksi, koska kyseisten reseptien määrätä eivät välttämättä ole ne oikeat. Olen tämän lisäksi myös lisännyt näitä vanhoja tekstejä hakusanalla, ja lisään niitä sinne siinä tahdissa kun itse niitä jaksan käydä läpi ja lisätä.

5:2 aamiainen

Aamiaiseksi kelpaa esimerkiksi Puolukkapuuro jos käytät pakastepuolukoita etkä lisää puuroon mitään sokeria. Sokerin voi jokainen lisätä omaan annokseensa itse joten sinun ei tarvitse ottaa siitä pulttia. Tämän lisäksi esimerkiksi  Munakoisomunakas, tai Pinaattimunakas tuoreesta pinaatista ovat hyviä aamiaisvaihtoehtoja kunhan vain käytätä non-stickpannua etkä lisää rasvaa pannulle perinteisten keitettyjen kananmunien lisäksi.
Grillattuja verjusvihanneksia
Sekä aamiaiseksi että lounaaksi taas sen sijaan sopii annoskokoiset tomaattimunakkaat ja voit kehitellä pienemmän ja kevyemmällä salaattikastikeversiolla Lohisalaatista viiliyrteillä

5:2 keittoja

Jos taas olet päivän ruoan suhteen kokonaan keittokannalla kannattaa sinun kokeilla ja tuunata reseptejäni keltainen kukkakaalikeitto, punainen linssikeitto joka myös on vegaaneille sopiva keitto, tulinen kalakeitto  valkoisesta kalasta tai nyt keväällä niin ajankohtainen perinteinen pinaattikeitto jossa löysäksi keitettyä kananmuna. Kanakeitto taas kelpaa ilman mykyjään.

Ilman rasvaa

Grillattuna kelpaa liha kuin liha kunhan vain grillaat kaikki tai paistat ne parilalla ilman rasvaa ja poista lihasta näkyvän rasvan ennen sen syöntiä. Helppoja ja nyt kevään alkavaan grillikauteen sopivia lämpimän ruoanreseptejä ovat esimerkiksi grillattu possu herkkusienillä ja parsakaalilla.
Kurkkuvichysoisse alkukeitoksi
Lisukkeeksi grillatulle lihalle sopivat esimerkiksi parsaa ja paprikaa grillatulle possulle sekä Verjusilla maustetut grillatut vihannekset. Salaattia Vesikrassilla ja retiiseillä  tai Paprika ja valkosipulisalaatti lisukkeeksi.

Kevyt salaattikastike

Salaattikastikkeen suhteen käytän itse hyvin paljon joko sitruunavinaigretteä tai tavallista vinagretteä. Näissä kummassakin on enemmän happoa kuin öljyä ja tästä syystä en juoksettuvat hieman, tämä on vain esteettinen haitta, ja saat kuitenkin saman maun kastikkeestasi. Öljyä vain minimaalisen pienen pieni määrä ja happoa joko sitruunasta tai viinietikasta normaalin enemmän. Tässä kannatta kuitenkin huomata että pitkään kypsytetty aromaattinen balsamietikkaa sisältää huimasti kaloreita joten sitä ei kannata käyttää jos on vain niukka määrä kaloreita joista haluaa suurimman nautinnon irti.

5:2 arkiruokaa

Hyvää arkiruokaa ja nopeaa on kaaliwokki seesamin siemenillä josta ne siemenet voi halutessaan jättää pois ja paistaa sen niukassa rasvassa non-stick wokkipannussa.
Lisukkeeksi tai alkuruoaksi sopivat Tomaattisalaatti ja myös keitot sopivat hyvin alkuruoaksi, ja jos käytät vain minimin perunaa ja annokset pieninä on tämä kurkusta valmistettu kurkkuvichysoisse niin kevyttä, niin kevyttä mutta herkullista. Jonka jälkeen joko herkullista grillattua ankan rintaa vihreillä pavuilla ja grillatulla tomaatilla tai uunissa foliossa kypsytettyä uunisiika siankärsämöllä ja karhunlaukalla.
Punaherukoita kevyt maitorahkassa

5:2 jälkiruokia

Vain tähän 5:2 dieettiin sopivat jälkiruoat näyttävät blogissani loistavan poissaolollaan, ja asian jonka aion heti ensi tilassa saada korjattua. Voit kuitenkin valmistaa marjarahkaa ja jogurttia jälkiruoaksi kevyt maitorahkaa ja jogurttia käyttäen kuten esimerkiksi vadelmarahka johon ei ole lisätty sokeria tai käytetty hillottuja appelsiinin kuoria, sokeroimaton herukkarahka jossa kevyt maitorahka on saanut korvata mainitun vispikerman tai mansikkajogurtti kunhan vain käytät niitä tuoreita ja pakastemarjoja ja lisäämättä sokeria. Tai miksei Instant icecream pakastemarjoista ja kevyt jogurtista,  hyvä jälkiruoka joka valmistuu pikapikaa heti ja sokerin sijan voit halutessasi käyttää Steviaa jos sinulla sitä on.
Instant vadelma-ice cream kevyt jogurtista


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...