22. huhtikuuta 2013

Yrttiset vuokamunat



Munia, vaivattomia tuoreilla yrteillä maustettuja vuokamunia, aamiasherkkua jolla päivä alkaa hyvin ja jolla jaksaa paremmin.

Minun on pakko myöntää että olen hyvin heikko munaruokien suhteen, ja tämä koska munista on niin moneksi. Pidän kananmunista koska niitä on aina saatavilla vaikka jääkaappi muuten ammottaisi tyhjää, ja toiseksi koska ne muuntuvat vaikka mihin. 

Kananmunat ovat herkkua ihan vain omana itsenään ja täältä löytyy monta munaruokaa muun muassa juustomunia lautasella sekä tavallisia pannulla paistettuja pannumunia ja pannumunia kylmäsavulohella. Hieman vaikeammasta päästä on taas koota se perinteinen brunssiherkku Eggs Benedict, siis Benediktin munat, mutta yllä olevalla linkillä pääset tekstiini jonka avulla ne onnistuvat.

Tähtimunat paistetun pekonin kanssa taas on helpompaa herkkua, ja samasta reseptistä löydät myös paahtoleivän ohjeen. Munakkaat muuntuvat moneen ja täällä on annoskokoinen Avokadomunakas ja tomaattimunakas jotka oivallisia retkievääksi, mutta jotka voi myös paistaa isolla pannulla monelle samalla tavalla kuten pinaattimunakas.

Maatiaisen munia
Vahingossa ja vieraissa oikeiden, tai pikemminkin niiden tuttujen kodissa jokapäiväisten ruokavälineiden puutteessa syntyy joskus hyviäkin ruokia, ja tässä uusi ja helppo vaivaton munaruoka muiden jo julkaistujen munaruokien lisäksi. Nämä vuokamunat taas ovat yksi tapa mennä takaisin juurille ja helpointa helppoa. Tarvitset vain sopivia vuokia, kuten esimerkiksi muffinivuokia. 

Nämä vuoat voidellaan jotta munat irtoavat vuoista, vaikka vuoat olisivatkin ns. non-stick eivät ne välttämättä irtoa jollei vuokia ole voideltu. Munan valkuaisella on tämä erikoisuus, se tarttuu kiinni ja on hankalaa saada irtoamaan edes pitkään liottamalla. Munat rikotaan yksitellen jokainen omaan vuokaansa ja uuniin kypsymään noin viidestä kymmeneen minuuttia vähän riippuen uunista toiseen ja haluatko niihin juoksevan keltuaisen tai läpikypsän ja voila! Munat vain maustetaan suolalla ja pippurilla ja viimeistellään yrteillä ja munat valmiita aamiaiselle syötäväksi.

Kananmuna maku

Tässä huomautan varmuuden vuoksi että nämä kanamunat ovat niin pelkistettyjä maultaan että tässä kannatta panostaa kanan munien laatuun ja makuun, joten jollet vielä ole päättänyt mitä kanamunia sinä itse käytät, ja puhun nyt vain ja ainoastaan kananmunien mausta enkä mitenkään ota kantaa niiden eettisyydestä, kannatta sinun lukea tekstini kanan munista, munia, vaiko munia. Myös sivulta huomion arvoista löytyy paljon muutakin kiinnostavaa luettavaa ruoasta.

Yrtteinä suosittelen niitä perinteisiä kuten ruohosipulia, tilliä ja persiljaa jos niistä pidät sekä oreganoa, basilikaa ja korianteria. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa yrttejä, ja sekoittamasta liian montaa samalla kertaa jotta vuokamunat säilyttävät puhtaan ja pelkistetyn makunsa.

Tuoretta ruohosipulia vuokamuniin
Isolla muffinssivuoalla saat samaan aikaan valmistettua 12 kananmunaa ja vähän riippuen mitä muuta sinulla on aamiaisella tarjottavaa yhdestä kahteen munaan on normaalia aamiaisella samaan tapaan kuin keitettyjen kanamunien suhteen. Tällä reseptillä saat aamiaismunia noin neljälle mutta tämä riippuu siitä minkälaisia vuokia sinulla on. 

Vuokamunat

6 kanamunaa
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1-2 rkl tuoreita yrttejä 

huuhtele yrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Lorauta muffinivuokiin pienen pieni loraus öljyä, tai kaada öljyä talouspaperiin ja sivele sillä vuoat läpikotaisin. Riko munat yksitellen jokainen omaan vuokaansa ja kypsennä uunissa 175 asteen lämmössä noin 5-12 minuuttia. Aika vaihtelee uunista toiseen. Ota vuokamunat ulos unista, ja asettele ne lautaselle tai tarjottimelle, mausta ne ripauksella suolaa ja mustapippuria ja viimeistelen tuoreilla yrteillä. Tarjoile munat oitis lämpiminä, haaleina tai jopa jäähtyneinä jolloin se sopivat kivasti vaikkapa retkievääksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...