27. huhtikuuta 2013

Paahdetut kuusenkerkkäpähkinät

Paahdetut suolaiset tahmean makeat kuusenkerkällä ja tulisella chilillä maustetut paahdetut pähkinät. Helppoa itse kotona tehtyä sormiruokaa illanistujaisiin, juhliin tai kokkareihin.
Helppo tapa saada itse tehtyä jotain erikoista etkoille ennen baariin lähtöä. Pähkinät ovat taattu menestys ja meillä vuosia ollut jo suosikkina.

Valitettavan herkullisia, jollet voi lopettaa maapähkinöiden syömistä sen ensimmäisen jälkeen on tämä vieläkin pahemmin koukuttavaa herkkua. Kuusenkerkkä ja chili on hyväksi todettu yhdistelmä, ja olenkin sitä jo käyttänyt viimevuotisissa kuusenkerkkäpipareissa joissa oli myös chiliä mausteena. 

Nämä ovat myös oivallinen ja herkullinen tapa hyödyntää niitä kaapin perukoille jääneitä eri pähkinäöitä. Pähkinöitä, joko yhtä pähkinää kerrallaan tai sekoitus jossa vähän kaikkia pähkinöitä on mielestäni on paras. Käytän tähän hasselpähkinöitä, saksan pähkinöitä, makadamia pähkinöitä, cashewpähkinöitä, pinjan siemeniä, pistaaseja ja manteleita kaikkia sekaisin suolaamattomina ja mitä milloinkin sattuu olemaan kotona kaapissa. Paahtamattomia ja suolamattomia pähkinöitä jotta itse saan paahtaa ne tarpeeksi tummiksi tai jättää paahtamatta pitkään, ja suolaamattomia jotta itse saan säädellä pähkinöiden suolaisuuden ja makeuden sopivaksi.

Sekapähkinöitä paahtamiseen
Kaikista helpon tapa saada pähkinät onnistumaan on käyttää vain kuivattuja mausteita, jos käytät tuoreita mausteita kuten esimerkiksi inkivääriä ja chiliä on niissä sen verran nestettä että paahtaminen on tehtävä toisella tavalla kuin tässä mainittuna, jossa mausteet lisätään pähkinöiden sekaan vasta niiden paahtamisen jälkeen, ja tämä tuoreissa mausteissa oleva vesi tai neste on ensiksi saatava haihtumaan, joten tämä tapa maustaa paahdettuja pähkinöitä ei toimi tuoreilla mausteilla.

Syy miksi mausteet lisätään vasta pähkinöiden paahtamisen jälkeen on ettei ne haihdu taivaan tuuliin, kuten esimerkiksi kaneli on erittäin herkkää kuumudelle ja sen vieno ja herkkä maku muuttuu sitä paahtaessa. Ja tässä tarkoitan taas nyt tämän kerran aitoa Ceylonin kanelia, en Kaukoidästä tulevaa Kassia-kanelia. Syy miksi aina mainitsen mitä kanelia milloinkin käytän on se että Kassiakaneli isoissa määrissä kuin neljäsosa teelusikallista laukaisee joillakin ihmisillä migreenin. Mutta toisaalta niin tekevät kyllä pähkinätkin, joten on hyvä tietää mitä kenellekin vieraalleen tarjoilee kuten myös laktoosiherkkyys tai vegaani ruokavalion noudattaminen.

Kuusenkerkällä maustettuja paahdettuja pähkinöitä
Tässä olen käyttänyt voita pähkinöiden maustamiseen jotta saan voin pähkinäisen maun säestämään ja korostamaan pähkinöiden omaa pähkinän makua mutta jos olet ruokarajoittunut tavalla tai toisella, voit käyttää voin sijaan kookosöljyä jolloin nämä kuusenkerkällä maustetut paahdetut pähkinät sopivat myös laktoosille herkille sekä vegaaneille. Tietenkin myös öljyt käyvät ja öljy kannatta valita sen makumaailman mukaan johon pyrkii. Esimerkiksi oliiviöljy sopii hyvin välimeren maissa tuotettujen viinien kera.

Suola on tavallista merisuolaa, hienoksi jauhettua sellaista ja käytän myös tavallista suolattua voita, mutta jos käytät suolaamatonta voita voit itse paremmin säätää pähkinöiden suolaisuuden itsellesi sopivaksi. Suolan määrä on kuitenkin vain osviittaa antava, lisää suolaa jolleivät ne ole sinulle ja sinun omaan makuusi tarpeeksi suolaisia. Tähän voit hyvin myös käyttää savusuolaa.

Pähkinöitä voi joko paahtaa kuumalla kuivalla pannulla, joka on se tapa josta itse pidän parhaiten tai paahtaa ne uunissa 175 asteen lämmössä noin kymmenisen minuuttia kunnes pähkinät ovat saaneet kauniin paahteisen ruskean värin. Pähkinöiden on tietenkin oltava suolaamattomia ja paahtamattomia, jotta itse saat säädettyä niiden suolaisuuden ja paahteisuuden. Pähkinät paahdetaan kuivina ja sekoitetaan lämpiminä suoraan sulatetun voin ja mausteiden kanssa.

Muista jauhaa karkea merisuola ennen käyttöä
Pähkinöitä kannattaa sekoitella niiden paahtamisen aikana ja koska se on helpompaa tehdä pannulla, paahdan yleensä pähkinät pannulla pienissä erissä uunin sijaan. Uuninluukkua kun availee paahtamien menee tätä mainittua kymmentä minuuttia pidempään, varo kuitenkin pähkinöiden polttamista. Huomaa myös että paahdettujen pähkinöiden rasvat ovat nyt muuntuneet eivätkä enää säily yhtä pitkään kuin paahtamattomina, joten syö paahdetut pähkinät viikon, korkeintaan kahden viikon sisään niiden paahtamisesta. 

Tällä reseptillä saat näyttävän mutta valitettavan nopeasti huventuvan määrän aivan koukuttavan herkullisia kuusenkerkällä maustettuja paahdettuja pähkinöitä.

Kuusenkerkkäpähkinät
500 g pähkinöitä
1 rkl voita
1-2 tl hienoa merisuolaa
1-2 tl chiliä
1 tl mustia sinapin siemeniä
½ tl jeeraa
1 tl kanelia
1 tl korianteria
½ tl inkivääriä
ripaus neilikkaa

Murskaa sinapin, jeeran ja korianterin siemenet morttelissa. Lämmitä paistin pannu tai uuni kuumaksi. Paahda pähkinät pannulla pienissä erissä tai levittele ne voi paperilla uunipellille ja paahda ne kaikki uunissa samalla kerralla noin kymmenisen minuuttia 175 asteen lämmössä.  Lisää kaikki mausteet isoon kulhoon. Sulata voi juuri ennen kuin pähkinät ovat valmiiksi paahdettuja. Lisää voisula kuusenkerkkäsiirapin ja lämpimien pähkinöiden kanssa mausteiden sekaan ja sekoita kaikki kunnolla. Anna jäähtyä joko hivenen verran ja tarjoile ne herkullisen lämpiminä tai anna niiden jäähtyä ja tarjoile ne vasta jäähtyneinä naposteltavana drinkkien kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...