16. huhtikuuta 2013

Kanakeittoa saksanmalliin
Mamman perinteinen kanakeitto vähän uudella otteella ja saksalaisilla myvyillä. Keväisen raikas ja kevyt kanakeitto mykyineen, fenkolilla, sellerillä ja kovaksi keitettyine kanamunineen, herkullista slowfoodia viikonlopuksi.

Luin juuri hiljattain sattumalta saksalaista lehteä jossa esiteltiin vanhan ajan perinteinen kanakeitto, hyvin samantyyppinen kuin mamma aikoinaan kanakeittoa valmisti. Kyseinen kanakeitto kuului aivan itsestään selvänä lapsuudessani kevääseen raikkaana keittoruokana. Joten kiitän suuresti kyseistä lehteä muistutuksesta ja sen antamasta inspiraatiosta. Tässä lehdessä keiton seassa oli herkullisen näköisiä saksalaisia hyvin erilaisen muotoisia mykyjä joihin olen ennestään tottunut, ja se tarjoiltiin kovaksi keitettyjen kanamunien kera. 

Kanakeittoa saksalaisittain

Kanaa vai broileria

Pitkään haudutettu keitto valmistettiin kanasta, ei siis broilerista ja se oli kuvan kaunis joten innostuin tosiaankin ja ryhdyin keiton sekö mykyjen kimppuun heti kun sille vihdoin löytyi aikaa. Itse lisäsin mamman keittoon fenkolia koska se sointuu hyvin yhteen sellerin kanssa, mutta myös koska siitä niin pidän.

Tämä on ruoka jossa voit käyttää ihan oikeasti kanaa, jos sinulla sitä on. Kana on vanhempaa ja täten myös sitkeämpää kuin broileri joka on nuorikkolintua, kukonpoikaa tai kanapoikaa ja kana vaatii pidemmän keittoajan kuin muori broileri tämä tarkoittaa sitä että tämän keiton voi yhtä hyvin myös valmistaa broilerista jolloin sen kypsennysaika on lyhyempi. Tähän keittoon kanaa keitetään pitkään ja hartaasi kunnes se on kypsää ja niin mureaa että hajoaa itsestään paloiksi. Kanaa keitetään parikin tuntia, kun taas broilerille riittää jopa reilu tunti, puolitoista tuntia. Mutta sama pätee kummassakin tapauksessa, mitä pidempään maltat lintua keittää, sitä mureampi on tulos.

Saksalaisia mykyjä kanakeittoon
Myvyt ovat pastatyyppisiä liemessä keitettyjä ja kypsytettyjä taikinapaloja, olen jo aikaisemmin kirjoittanut liemikeitosta jossa oli suomalaisia näistä saksalaisista hieman poikkeavia mykyjä. Nämä saksalaiset myvyt pääsevät vasta oikeuksiinsa kun niiden taikina on saanut levätä jääkaapin kylmässä vähintään kaksi tuntia, mutta kaikista mieluimmin yön yli seuraavaan päivään.

Liika liemi otetaan talteen sekä pakastetaan reduktion, siis kokoon keittämisen, jälkeen ja hyödynnetään muissa ruoissa kanaliemen muodossa. Ja jos etsit kanaliemen reseptiä on vaihtoehtoinen tapa valmistaa kanalientä löytyy reseptistäni kanakeittoa ja kanalientä samalla vaivalla, jossa muuten sattumalta on niitä juuri mainitsemiani suomalaisia mykyjä.

Ihanaa herkullista varsiselleriä keittoon
Ylijäänyttä kanaa voit hyödyntää valmistamalla siitä Avgolemonoa, joka on sitruunakanaa kreikkalaisittain tai äidin kanasalaattia ja jollei tämä kanakeitto sytytä, kannattaa sinun kokeilla tulista kanakeittoani.

5:2 paastokeittoa

Ja mikä parasta, tämän on ruokaa jota äiti voi perheelleen valmistaa ja samalla itse noudattaa 5:2 paastodieetin paastopäivän 500 kcal kalorimäärää jättämällä vain myvyt pois ja mittaamalla keittomääränsä. Niksi miten tämän tehdä on helppo, kaikki raaka-aineet punnitaan, siis porkkana, sipuli, selleri, fenkoli punnitaan joten niiden määrät ovat tiedossa ja kun keiton määrän jakaa neljälle hengelle tietää yhden henkilön määrän, ja samalla keiton sisältämät kalorit. 

Kananpoikaa keittoon
Muista vain keittää myvyt erikseen omasta keitostasi ja laskea tähän mukaan kanaliemen kalorit ja kun keiton sekaan lisää keitetyn kanamunan, kana keitetään kokonaisena joten siitä on helppoa punnita oma pala itselleen ja pilkkoa loput perheelle ja samalla ottaa sivuun sitä keittoa itselleen. Tämä keitetty kanaa punnitaan jotta kalorimäärät ovat tarkasti tiedossa ja päivän pääruoka hoidettu.

Laske jokaiselle keiton sekaan heidän ruokahalunsa huomioiden joko kokonainen kovaksi keitetty kanamuna, tai vain puolikas. Kananmunat voi joko viipaloida tai halkaista kahtia omien mieltymyksiensä mukaan. Tällä reseptillä saat keittoa tavallisesta poikkeavaan tapaan jopa neljästä kuudelle ruokailijalle.

Kanakeittoa saksalaisittain

1 kana
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 Laakerinlehti
4-6 porkkanaa
ripaus suolaa
valkopippuria
1 l vettä
3 sellerinvartta
1 fenkoli
valkopippuria

Saksalaiset myvyt

2 tl öljyä
1 kanamuna
200 g vehnäjauhoja
3 tl kylmää vettä
½ tl suolaa
Viimeistelyyn
tuoretta ruohosipulia
sellerinlehtiä

Suolaa kana yltympäri ja pane se jääkaappiin tiivisti muovilla peitettynä jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään. Pane kana kattilaan ja kaada päälle vesi ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Kiehauta ylös vesi ja anna kana pikkuhiljaa kiehua kypsäksi reilu tunti, jopa kaksi tuntia kunnes kana liha alkaa itsestään irrota luista. Kuori keiton pinnalle muodostunut vaahto pois isolla lusikalla tai reikäkauhalla. Huuhtele sellerinvarret ja fenkoli. Kuori porkkanat ja pilko ne Julienne, tulitikuiksi sellerin kanssa samankokoisiksi. Kuori sipuli ja suikaloi ne ja fenkoli samankokoisiksi suikaleiksi. Lisää vihannekset kattilaan kanan kanssa ja keitä ne kypsiksi, noin kaksi kymmentä minuuttia. Keitä kanamunat koviksi kymmenen minuuttia kattilassa. Kaada keitinvesi pois ja anna munien höyryyntyä kuiviksi.  Kaada munien päälle kylmää vettä ja anna niiden jäähtyä viitisen minuuttia. Nosta kana ylös kattilasta ja poista siltä sen nahka ja luut. Paloittele kananliha sopivan kokoisiksi paloiksi keittoon, ja säästä osa kanasta myöhempään käyttöön. Lisää kana takaisin keittokattilaan mykyjen kanssa. Ota keitto pois lämmöltä, lisää myvyt keiton sekaan ja anna niiden seisoa viitisen minuuttia. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla valkopippurilla. 

Saksalaiset myvyt
Riko kulhoon kananmuna, lisää kulhoon öljy, suola ja sekoita. Lisää kulhoon jauhot ja vaivaa mykytaikina kokoon. Peitä mykytaikina tiiviisti muovilla ja pane se jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tekeytymään, mieluiten yön yli seuraavaan päivään. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä puolentoista sentin paksuinen levy ja leikkaa siitä parin, kolmen sentin leveitä ja noin viiden sentin pitkiä suikaleita. Ota sivuun osa kanaliemestä pieneen kattilaan ja keitä myvyt siinä kypsiksi. Myvyt ovat kypsiä noin 3-5 minuutin päästä ja kun ne nousevat pinnalle kellumaan.

Annosten kokoaminen
Annostele keittoa mykyineen lämpimiin keittokulhoihin tai keittolautasille. Viipaloi tai halkaise kahtia kanamunat ja asettele ne keiton sekaan. Viimeistele annokset ruohosipulilla ja sellerinlehdillä ja tarjoile annokset oitis tuoreen rapean leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...