24. huhtikuuta 2013

Funnelcakes
Vapun isot tippaleivät laventelisokerilla. Funnelcakes, isot suuruuden hullut tippaleivät amerikkalaisittain kookkaina mutta Etelä-ranskaisilla mausteilla, laventelisokerilla. Raikkaalla sitruunankuorella maustettuja laventelisokerilla tomutettuja isoja tippaleipiä vapuksi.

Näin isoja tippaleipiä on kiva jakaa ja syödä pikku paloina, samalla tavalla kuin pienempiäkin tippaleipiä, näistä vain riittää isommallekin seurueelle. 

Viimeksi tippaleipien kävi köpelösti, ne vain olivat aivan liian herkullisia vuoden tauon jälkeen joten nyt meillä tehdään näitä jo toista satsia tänä vapuksi. Lisää vapun juhlintaan sopivia herkkuja löydät sivulta vapun herkut.

Koko keittopadan kokoinen tippaleipä
Facebook on nykyajan suuri vitsaus, jollei ole ajan tasalla jää kaikesta paitsi, toisaalta se on mahtavan kiva juttu kun löytyy pitkään kateissa olleita toisella puolella maailmaa asuvia ystäviä ja voi keskustella heidän kanssaan livenä reaaliaikaan. 

Viimeksi kun juttelin Amerikoissa asuvan lapsuuden ajan kirjekaverin ja nykyisen hyvän ystävättäreni kanssa keskustelimme juuri vapusta ja mitä silloin suomessa syödään, ja suureksi yllätyksekseni minua muistutettiin nuoruuteni unohtuneista ruokakokeiluista. Ystävätäreni, joka on skandinaavisia sukujuuria, muistutti minua entisaikojen suurista tippaleivistä, funnelcakes joita hän keittää samalla tavalla kuten me suomessakin tippaleipiä ja minä itse nuoruudessani keitin massiivisen isokokoisista tippaleipiä aikana jolloin olin enemmän makeuden hakuinen, ja jotka olin aivan tyystin unohtanut. 

Suppiloleivät

Funnelcakes ovat niemensä mukaisesti suppilo(pikku)leipiä , keksejä tai kakkuja, kiehuvaan öljyyn valutettua hyvin juoksevaa munkkitaikinaa mutta nämä ovat isoja, teksasilaisittain koko padan mittaisia ja parisen kymmentä senttiä läpimitaltaan.

Tippaleipien juokseva taikina
Nämä isto tippaleivät ovat nopeampia valmistaa, ensinnäkin ison kokonsa takia mutta myös koska näitä ei tarvitse nostaa hiivalla vaan niiden nostatusaineen on leivinjauhetta. Puolikas sitruunankuori tuoreena hienosti raastettuna mausteeksi kardemumman sijaan taikinan sekaan, tai kuivattua hienoksi morttelissa jauhettua sitruunakuorta, noin teelusikallinen korkeintaan kaksi on riittävä määrä. Käytä luomuviljeltyä sitruunaan jos vain mahdollista ja muista aina pestä sitruuna huolellisesti kun käytät sen kuorta. 

Taikina valutetaan kiehuvaan öljyyn joko suppilon kautta tai pursotinpussista. Voit myös kokeilla kannua jos siitä saa kaadettua tarpeeksi ohutta nauhaa. Lisää vinkkejä tippaleipien keittämisen suhteen löydät viimevuotisesta tippaleipä reseptistäni.

Ison iso koko lautasen kokoinen funnelcake

Laventelisokeria

Isojen jäähtyneiden tippaleipien päälle tomutetaan laventelisokeria, jonka voit valmistaa joko pikapikaa jauhamalla kuivattua laventelin kukkaa tomusokerin kanssa, tai antaa laventelin kukintojen pitkä aikaisesti maustaa sokerin, tällä pidemmällä maustamisajalla saat hienostuneempaa laventelisokeria jossa ei ole yhtä voimakasta makua. Huomaa että laventelilla on erittäin voimakas maku, ja jos laventeli kanssa liioittelee on tulos usein liian hajuvesimäinen, joten käytä laventelia vain säästeliäästi, laventelikukat siivilöidään sokerin seasta ennen niiden käyttöä, pikasokerissa ne jauhetaan sokerin sekaan.

Tällä reseptillä saat vähän vaihtelevan määrän niitä isoja tippaleipiä riippuen siitä miten isossa padassa, tai pieniä ja miten pienessä padassa niitä keität.  Arvioisin kuitenkin että tämä on aika samankokoinen kuin muutkin tippaleipäreseptini.


Funnelcakes

2 kanan munaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
½ sitruunan kuori
3 dl maitoa
250 g vehnäjauhoja
öljyä keittämiseen

Laventelisokeri

1 tl laventelikukkia
2 dl tomusokeria

Pane laventelin kukat ja tomusokeri puhtaaseen lasipurkkiin. Sulje lasipurkin kansi tiivisti ja hölskytä sokeri ja laventeli sekaisin. Anna laventelisokerin tekeytyä pari viikkoa vähintään tai kuukauden, mutta mielellään jopa vuoden. Kukat ovat sokerin seassa joten muista käyttää siivilää joka kerta kun käytät sokeria. Siivilöi sokeri ennen sen käyttöä siivilän läpi. 

Funnelcakes
pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan. Vatkaa kananmunat, sokeri ja hiiva löysäksi mutta sileäksi taikinaksi. Lisää maito munaseoksen sekaan, sekoita kunnolla lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi juoksevaksi taikinaksi Lämmitä öljyä kattilassa keittämiseen. Täytä pursutin pussi taikinalla ja pursuta siitä taikinaa hyvin läheltä kiehuvaan öljyyn, ympyröitä jotta se saisi oikean, pyöreän, muotonsa. Leivät keitetään kummaltakin puolelta kullan keltaiseksi jonka jälkeen niistä valutetaan liiat rasvat pois, mieluiten ritilällä koska ne eivät saa olla suoraan voipaperilla. Sirota tippaleipien päälle laventelisokeria siivilän läpi kun ne ovat kunnolla jäähtyneet ja tarjoile Vappuna joko siman, kuohuviinin tai samppanjan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...