18. huhtikuuta 2013

Paastopossua ja linssimuhennostaTällä kertaa paastopäivänä reilusti vähärasvaista proteiinia, proteiinia sekä possunlihan muodossa että linssimuhennoksen Belugalinssien ja ranskalaisten Puyn linssien muodossa josta suurin osa rakkaalle puolisolleni.

Possun lisukkeena oleva linssimuhennos on samalla tavalla laskettu ja valmistettua kuten jo aikaisemmin 5:2 paastodieetin lisukkeina olleet fenkolisalaatti sekä pinaatti. Osa minulle ja osa puolisolle ja samassa padassa tai kattilassa valmistettuna.  Viimeksi ne taisivat olla suunnilleen puoliksi jaetut, tällä kertaa ne sen sijaan ovat niin että 2/3 osaa siitä on puolisolle ja itselleni jää yksi kolmasosa koska hänen päivittäinen 800 kCal kalorimääränsä on reilut puolitoista kertaa isompi kuin oma 500 kCal. Myös puolison pariloitu possunpala oli suurempi kuin omani ja hän käyttää nykyään maitoa kahviinsa mutta on jättänyt sokerin pois. 

Sitruunateetä juomaksi
Tämä ruoan ylittävät muut päivän kalorit ovat sitten valittavissa miten kukin ne haluaa käyttää. Tämä ei ollut mikään suunniteltu ruoka vaan linssimuhennokseen menisi sitä mitä kaapista löytyi. Tästä syystä linssimuhennoksessa on sekä ranskalaisia vihreitä Puyn linssejä että mustia Belugalinssejä, jotka värjäävät ruoan melkein mustaksi. Mirepoix on se millä aina aloitan linssimuhennoksen.

Hienonnettua sipulia, porkkanaa ja varsiselleriä jotka kuullotetaan läpinäkyviksi pienessä tilkassa oliiviöljyä. Käytän yleensä linssimuhennokseen myös valkoviiniä joka tällä kertaa jätettiin tarkoituksella pois, ja korvasin sen parilla ruokalusikallisella omenaviinitikkaa mutta voit tähän käyttää myös punaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa balsamietikassa kuitenkin on moninkertainen kalorimäärä joten sitä ei tähän kannata käyttää.

Linssit painavat vajaat sata grammaa desilitralta, ja pariin desiin linssejä puolisen litraa vettä on hyvä määrä kun myös ottaa huomioon sen nesteen mikä on tomaateissa, sipulissa sekä sellerissä pataan lisätyn veden lisäksi.

Tomaatit linssien mukaan muhimaan
Mausteina on vain suolaa, pippuria ja linssimuhennokseen tulee myös kuivattua timjamia sekä basilikaa. Ja jääkaapin pohjalta löytyi myös kaksi tomaattia jotka alkoivat olla viimeisillään ja lisäsin sen linssien sekaan kypsymään. Tomaatit saivat muhiintua linssien seassa kunnes menivät rikki kuorineen ja siemenineen ja kaikkineen.

Possun ulkofileetä grillattiin kuumalla parilalla nopeasti jossa se sai kauniit raidat ja kypsyi läpikotaisin jonka jälkeen se aseteltiin ison linssimuhennoksen päälle ja tarjoiltiin heti lämpimänä. Tällä kertaa ei kumpikaan syönyt mitään aamiaista, ja säästin itse vähän illemmaksi joka on se ajankohta jolloin minulla on eniten nälkä, olen valitettavasi yösyöppö. 

Puoliso taas ei jaksanut syödä kaikkea itselleen määrättyä linssimuhennosta, muttei myöskään seuraavana päivänä valittanut jaksamistaan joten taidamme edelleen olla vähän hakusessa hänen päivittäisen kulutuskalorimäärän suhteen.

Keitetty kananmuna välipalaksi
Mutta, olemme nyt kaiketi jopa päätyneet siihen että maanantaina sekä perjantaina meillä on viikon kaksi vakiopaastopäivää ensi viikosta lähtien ja joita tarpeen mukaan voidaan siirtää mahdollisten menojen takia. Maanantai koska sunnuntai se ei voi olla. Sunnuntaisin jälkikasvu käy kotona näyttäytymässä ja jolloin meillä syödään koko perheen voimin yhdessä. Perjantai taas koska silloin puolisolla on lyhyempi työpäivä. 

Olen myös alkanut pikkuhiljaa lisätä vanhoihin resepteihin hakusanan, 5:2 paastodieetti jotta ne löytyvät blogihaussa. Vain ruokien määrä ovat itse punnittava itselleen sopivaksi, salaattikastikkeen määrästä karsittava ja ruoka kannatta grillatta tai pariloida sen rasvassa paistamisen sijaan.
Mandariinia välipalaksi

Puolisoiden 4. yhteinen paastopäivä


Kcal / 100 g kpl
Kcal
kpl raaka-aine Kcal
77 0 keit kananmuna 0
1 kananmuna 77

g/ml


g/ml

75 75 maito-kahvi 56

maito-tee 0
115 150 possua 173
100 possua 109
8 70 varsiselleriä 6
35 varsiselleriä 3
38 60 sipulia 23
31 sipulia 15
316 100 linssejä 316
50 linssejä 200
20 200 tomaattia 40
100 tomaattia 20
106 6 valkosipulia 6
2 valkosipulia 2
823 10 oliiviöljyä 82
5 oliiviöljyä 41
0 1 viinietikkaa 0
1 viinietikkaa 0
25 87 mandariineja 22
0 mandariini 0


Jäljellä: -76

Jäljellä: -33


Päivän maksimi: 800

Päivän maksimi: 500

Paastopäivän possua linssimuhennoksella

Grillattua possun ulkofileetä linssimuhennoksella

Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi. Huuhtele linssit juoksevan veden alla. Kuori porkkanat ja sipuli. Hienonna sipuli ja tee porkkanasta samankokoisia paloja. Huuhtele selleri ja suikaloi se pieniksi paloiksi. Mittaa kuumaan kattilaan oliiviöljyä ja lisää mirepoix. Anna vihannessekoituksen kuullottua läpikuultavaksi ja pehmeäksi keskilämmöllä. Älä unohda sekoittaa vihanneksia aika ajoin jottei mirepoix pala pohjaan, muista että, padan pohjassa on hyvin vähän öljyä. Kuiri valkosipulikynnet ja hienonna ne. Lisää ne mirepoixin sekaan ja anna valkosipulin tuoksun sekoittua keittiön ilmaan. Kaada pataan puolilitraa vettä ja lisää valutetut linssit pataan mirepoixin sekaan. Lisää pataan myös huuhdellut tomaatit kokonaisina, teelusikallinen timjamia sekä basilikaa ja laakerinlehti ja anna padan hautua kannen alla puolisen tuntia. Kuivaa liha ja mausta se suolalla ja pippurilla. Paista liha kypsäksi kuumalla parilalla tai grillissä. Tarkista linssimuhennoksen maku ja mausta sitä suolalla ja lisää sen sekaan ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Annostele linssimuhennosta lämpimille lautasille ja asettele pariloitu possu sen päälle ha tarjoile annokset oitis lämpiminä.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...