19. huhtikuuta 2013

Antilooppia suklaakastikkeessa
Maailman ympärimatka suklaisen antiloopin kyydissä. Kalaharin suolalla maustettua antilooppia suklaisessa kuusenkerkkäkastikkeessa, pähkinäiseksi grillatun vihreän parsan sametin pehmeän maa-artisokkapyreen kera.

Olen hulluna alennuksiin varsinkin ruoan suhteen, ja hyödynnän kaikki tarjoukset kun vain suinkin sopii ja passaa. Ja nämä tarjoukset saavat joskus minut kokeilemaan asioita joita en normaalisti kokeilisi, kuten nyt viimeksi kyseinen antilooppi joka syötiin jo aikoja ennen leikkaustani. 

Voisiin miedosti kuivailla tätä vähän enemmän kuin tavallisesti sekoilevaksi ruoaksi koska ruoan raaka-aineet ovat peräisin maailmana kaikista kolkista, ja kuten ne aina mainoksissa sanovat, ja siitä se sitten lähti, ja tämä ruokasekoilu alkoi siitä että löysin lähi k-kaupan pakastimesta pakastettua antiloopin lihaan tarjouksessa. 

Tuoretta vihreää parsaa lisukkeeksi

Antilooppia ja Kalaharin suolaa

Mainitsemani sekoilu alkoi sitten vasta kotona kun aloin miettimään mitä meillä oli kotona kaapissa ja mitä sen antiloopin kanssa voisi tarjoilla, ja Kalaharin-suola tuli ensimmäisenä mieleen jonka jälkeen mieli harhaili jo pidemmälle antiloopin perukoilta Amerikkoihin josta sieppasin mukaan maa-artisokkaa sen antiloopin seuraksi. Maa-artisokkaa voi jo nyt alkaa kaivaa ylös maasta, joten se kannattaa käyttää pakastimesta nyt loppuun.

Suklaakastike

Ja koska nyt alkaa olla se aika vuodesta jolloin kannattaa tehdä varastoissa tilaa uudelle sadolle lisäsin sekaan hyödynsin kuusenkerkkää siirapin muodossa kastikkeeseen suklaa lisäksi.
Kastikkeessa käytetty tumma suklaa on alkujaan Amerikoista kotoisin tähtianis taas kiinasta, joten Australiasta jäi vain puuttumaan jotain joten yhdistin antiloopin australialaisen punaviinin kera, ja jota myös käytin kastikkeeseen suklaan kanssa. 

Kastikkeeseen tummaa suklaata

Kanervaa ja jäkälää

Lopuksi viimeistelin annokset suomalaisella poronjäkälällä ja kuivatuilla kanervan kukilla ja nyt kun yritin saada selkoa sekoiluilleni kun kirjoittelin niitä blogiin osui silmään että kuukauden ruokahaaste on suklaa, joten osallistun kuukauden ruokahaasteeseen tällä maailman ympärimatkallani antiloopin selässä, siis antilooppipihvillä kuusenkerkkä suklaakastikkeessa. Poron jäkälän ja kuusenkerkän käytön suhteen suosittelen että luet lisää asiasta sivultani ruoanlaittosanastoa sekä tekstistäni villiyrtit ja kasvit talteen.

En muista olisinko koskaan ennen edes syönyt antilooppia, ja eniten minua harmittaa ettei pakkauksesta mitenkään ilmennyt mitä kyseinen antiloopinliha oli, siinä lueteltiin vain pari, kolme antilooppia jonka lihaa pakkauksessa voi olla. 

Kanervan kukintoja viimeistelyyn
Tämä ei tule olemaan ole viimeinen kerta kun syömme antilooppia, syömämme antiloopin liha oli hyvin miedonmakuista joka vähän taisi hukkua innostuneen ja hieman kastikiviiniä maistelleen kokin sekoilujen alle, ja haluaisin vain tietää mitä antilooppia se on seuraavalla kerralla. Tällä reseptillä saat tavallisesta poikkeavasti lämmintä ruokaa vain kahdelle. 

Maailman ympärimatka antiloopin selässä

250 g antilooppia
150 g tuoretta vihreää parsaa
300 g maa-artisokkaa
1 dl australialaista punaviiniä
1-2 rkl kylmää voita
20 g suklaata
2 tähtianista
pari palaa poronjäkälää
1 tl kuivattuja kanervan kukintoja
Kalaharin suolaa
mustapippuria

Ota liha ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsentämistä jotta se on huoneenlämpöistä kun aloitat ruoanlaiton. Huuhtele parsat anna niiden kuivua kokonaan. Harjaa maa-artisokat huolellisesti ja kuori ne perunankuorijalla. Pidä kuoritut maa-artisokat kylmässä sitruuna vedessä jottei ne tummuisi. Paloittele maa-artisokat pienemmiksi jotta ne kypsyvät nopeammin ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Lisää kattilaan lihalientä, tähtianikset, kuusenkerkkäsiirappia ja kaada sekaan viiniä. Anna kastikkeen kiehua kokoon kattilassa kunnes noin kolmas osa siitä on jäljellä. Lisää lihasta valuneet nesteet sekä lihan tekeytymisen aikana siitä valuneet nesteet kastikkeen sekaan. Lisää kastikkeen sekaan kylmää voita pienissä kuutioissa ja anna niiden sulaa kastikkeen sekaan kunnes siitä on tullut paksua ja kiiltävää. Ota kattila pois lämmöltä, siivilöi kastikkeesta mausteet ja lisää kastikkeen sekaan suklaa sulamaan. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Mausta pihvi kummaltakin puolelta sekä suolalla että vasta rouhitulla mustapippurilla. Paista lihaa kuumalla pannulla, tai grillaa sitä kolmesta neljään minuuttia vähän pihvin paksuudesta riippuen. Pane pihvi uuniin 100 asteeseen kunnes se on halutun kypsää. Käytä lihamittari jollet ole varma lihan kypsyydestä. Ota pihvi ulos uunista, peitä se foliolla ja anna sen vetäytyä viitisen minuuttia. Poista parsasta sen puinen tyvi napsauttamalla ne poikki noin pari senttiä niiden tyvistä. Grillaa parsaa kunnes se on saanut kauniit raidat joka puolelle. Soseuta maa-artisokat ja lisää pyreen sekaan voinokare sekä loraus kermaa ja mausta se pippurilla ja suolalla. Soseen tulisi olla kuin löysää perunasosetta. Mausta maa-artisokkapyreen oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Asettele maa-artisokkapyreetä lämpimille lautasille ja grillattua parsaa sen päälle. Kokoa pihvi parsojen päälle ja lusikoin kastiketta annosten ympärille ja pihvien päälle. Viimeistele annokset kanervan kukilla ja poronjäkälällä ja tarjoile annokset oitis lämpiminä.

Viinisuositus: Australialainen Wolf Blass Red LabelShiraz Cabernet Sauvignon punaviini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...