12. huhtikuuta 2013

Kevään 2013 kuohuviinit
Kuohuviiniä, roseeta kuplivaa kuohuavaa viiniä kevään ja kesän juhliin. Tänä vuonna tuntuu siltä että kevään uutuusviineissä, ei vain suomessa, on suurta lisää juuri rosee kuohuviinein saralla, niiden tähänastinen hyvin pieni menekki näyttäisi kääntyvän nousuun, ainakin jos saa ennustaa siitä itä maailmalla tapahtuu. 

Sain suureksi ilokseni juuri sopivasti syntymäpäiväni yhteydessä joitain juuri mainittuja kuohuviinejä maisteltavaksi. Joten kiitos taas kerran ystävällisyydestä kaikille maahantuojille, meillä oli taas kerran erittäni asiantuntevat ja hauskat kuohuviinimaistajaiset. Näitä kevään uusia vaaleanpunaisia kuohuviinejä joista yksi ei ole rosee, onkin ilo voida suositella kaikkiin kevään ja kesän perhejuhliin olivat ne sitten perinteisiä ristiäisiä tai nimiäisiä, rippiäisiä, kihlajaisia, häitä tai lakkiaisia unohtamatta sitä kevään alun paalumerkkiä Vapun aattoa ja vappua. 

Kuohuviini on aina hyvä vaihtoehto sille laiskalle joka ei itse jaksa tai osaa simaa panna. Meillä on perinteisesti aina juhlittu vappua kuohuviinein ja samppanjoin unohtamatta simaakaan äitini syntymäpäivän takia, jolloin viime vuosina viimeistään avattu kevään grillikausi vähän säästä riippuen. 

Pongracz Rosé

Kiintoisa Etelä-afrikkalainen käsin poimitusta Chardonnaysta ja Pinot Noirista valmistettu rosee kuohuviini joka sai kunniamaininnan vuoden viinit kilpailussa. Pongracz Rosé on kivan unkarilaiseen tyyliin valmistettu kuohuviini. Se on hieman normaalia roseeta hieman tummempaa lohenpunaista kuohuviiniä. 

Pinot Noir rypäleen maku erottuu siinä erityisen hyvin joten tällä kuohuviinillä on hyvin omintakeinen samalla täyteläinen mutta raikas sitruksinen maku jossa pyöreää vadelman sävyä sekä paahteista makua. Itsestään selvänä tervetuliaisjuomana se sopii erityisen hyvin kalan, katkarapujen sekä muiden äyriäisten kera. Pullo on valitettavasti vihreä joten sen lohen punainen kaunis väri ei tule oikeuksiinsa kuin vasta lasiin kaadettuna. Hinta on reilut kymmenen euroa.


 

Codorniu Seleccion Raventos Rosado

Tämäkin viini sai kunnianmaininnan vuoden viinit kilpailussa. Tämä on espanjan ensimmäinen rosee cava-viini, samalla se on myös hieman normaalia tummempi rosee kuohuviini kuten edellä mainittukin. Omien maahantuojalta saamieni tietojen mukaan tämän pitäisi olla valmistettu ainoastaan Pinot Noir rypäleistä ja olisi jos se olisi sitä samppanja sitä kutsuttaisiin Blanc de Noirs, mikä tarkoittaa että sen on ainoastaan sinistä viinirypäleistä valmistettua samppanjaa. 

Alkon sivuilla lukee kuitenkin että siinä on Pinot Noirin, jota 85 % ja sen lisäksi käytetty kolmea espanjalaista rypälelajiketta, Macabeau, Xarel-Io sekä Parellada. Nämä kolme viinirypälettä ovat taas ne joista espanjalainen Cava, siis kuohuviini, perinteisesti valmistetaan. 

Codorniu Seleccion Raventos Rosado on puolitäyteläinen kivan pyöreä aprikoosille maistuva raikas hieman roseeta tummempi kuohuviini jossa kivasti mineraalinen sivumaku. Tämä kuohuviini sopii erittäin hyvin aperitiiviksi sekä vaalean lihan kuten possun, kanan ja ankan sekä rasvaisen kalan kuten lohen kanssa nautittavaksi. Plussaa tuottajalle siitä että pullo oli valkoinen läpinäkyvä jotta viinin kauniin lohenpunaisen värin näkee jo sen ostaessaan. Tämä on ihan kiva vaihtoehto perinteiselle valkoiselle cavalle.
 

Bründlmayer Brut Rose

Myös tämä kuohuviini sai kunniamaininnan vuoden viinit kilpailussa, ja tämä on ehdottomasti hintansa arvoinen pullo. Tarinan mukaan kuohuviini syntyi kun Bründlmayerin viininviljelijä mies halusi vuonna 2007 valmistaa vaimolleen ranskalaistyyppistä samppanjaa, ja minun on sanottava että siinä hän onnistui erinomaisesti koska sokkomaistettuna Bründlmayerin rosé hämäisi varmasti monen ammattilaisen luulemaan sitä samppanjaksi.

Tämä yllätyksellinen, hienostunut ja elegantti Itävaltalainen rosee kuohuviini vetää hyvin vertoja kalliimmallekin aidolle samppanjalle. Väri on kauniin vaaleanpunainen rosee kuohuviini, joka on kivan kuiva ja mineraalinen. Se on pehmeän kermaisen kupliva ja eloisasti kupliva mausteinen mutta kuiva kuohuviini jossa aavistuksen vadelmaa ja kiva mineraalinen maku.

Tämä viini on samalla raikas ja riehakas kun hienostunut ja hillitty ja se sopii juhlistamaan juhlaa kuin juhlaa. Viiniä saa vain tilausvalikoimasta ja sen hinta on samppanjaa halvempaa, noin 30 euroa pullolta mutta sanoisin kuitenkin että hinta laatu suhde on tässä paikallaan koska se oli tällä kertaa ehdottomasti maistajaisten parhain kuohuviini. 

Hintansa takia se kyllä soveltuu paremmin hienompiin juhliin eikä juhlien jälkeiselle brunssille mimoosana. Kaiken plussan jälkeen miinusta tuottajalle että pullo valitettavasti on vihreä joten tämäkään kaunis hennon vaaleanpunainen kuohuviini ei sekään päässyt oikeuksiinsa kuin vasta lasiin kaadettuna.


Valdivieso Moscato

Chileläinen Valdivieso Sparkling Moscato kivan hedelmäinen ja yllättävän maukas vaikka onkin makea kuohuviini Valdivieson viinitilalta joka oli maansa ensimmäinen kuohuviinin tuottaja. Maahantuottajan antamista tiedoista Alkon tiedot poikkeavat hieman, Alkon mukaan viiniin on käytetty kolmasosa Moscatellia ja loput Torontellia. Mene sitten sanomaan onko nämä samojen maahantuojan mainitsemat Moscatel de Alejandria ja Moscatel Rosada eri nimillä. 

Kaikki kolme mainittua ovat kuitenkin tavalla tai toisella muscat-rypäleen eri variaatioita joten ei ole ollenkaan yllättävää että tämä kyseinen kukkainen Muscat –vivahde tulee maussa kivan hedelmäisenä läpi maussa. Viini tuntuu moscatellin takia makeammalle kuin se oikeasti on, ja koska tämä on puolikuivaa sopii kuohuviinialoikkaille makeasta kuohuviinistä pitävien lisäksi juotavaksi. 

Tässä puolimakeassa kuohuviinissä on hieman hunajaista simamaisuutta jota kivasti piristää sen seassa piilevä mustan seljan kukan aromit. Viinissä on kivasti hapokkuttaa joka sopii erinomaisesti vaikka kermakakun ja muiden makeiden jälkiruokien kanssa. Ja tässä on viini jota voi ilman huonoa omatuntoa käyttää mainitsemaani mimoosaan brunssilla, johon tulee kolmas osa kuohuviiniä ja kaksi kolmas osaa appelsiinimehua. Valdivieso Moscato kuohuviini sopii erinomaisesti taittamaan appelsiinimehun joskus hapahkon maun. 

Tämä oli kaikista halvin maistetuista kuohuviineistä hinnaltaa huokein ja suosittelenkin sitä erityisesti kevään koulun päättäjäisten juhlintaan ja lakkiaisiin jossa se antaa oman lisänsä juhlintaan pirteällä olemuksellaan. Tämä kuohuviini oli testin ainoa ei rosee vaan valkoinen kuohuviini joten se, että se tulee vihreässä pullossa, ei häiritse samalla tavalla kuin aiemmat roseet kuohuviinit vihreissä pulloissaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...