25. huhtikuuta 2013

Minttusuklaiset vuokaleivokset





Luonnollisella minttu-uutteella maustetut laktoosittomat suklaamuffinssit jotka kuorrutettu minttuisella suklaakuorrutuksella, suklaista herkkua vaikka vappuna kahvipöytään.


Tällä viikolla olen jostain syystä keskittynyt leivonnaisiin, tai pikemminkin niiden kirjoittamiseen, muffinit ovat jo syöty aikoja sitten mutten vain ole viime aikoina saanut tekstiä yhtä paljon ulos sattuneesta syystä. Ei ole mikään salaisuus että olen hulluna tummaan suklaaseen, ja mitä tummempaa sitä parempi ei vain sen terveydellisten vaikutusten takia vaan sen ihanan tumman aromaattisen maun takia. 


Tällä kertaa yhdistin sen tumman suklaan mintun kanssa ja tapani mukaan valmistin tietenkin itse sen minttu-uutteen, joka tässä tapauksessa on vesiuute jota ei kannata säilyttää pidempään ja koska se ei säily ollenkaan on se kaikki käytettävä heti ja tässä sen menee sekä leivosten taikinaa että niiden kuorrutukseen. 

Minttu-uutetta tekeytymässä
Minttuvesiuutteen valmistat vain joko tuoreesta mintusta joka uutat kuumaan kiehuvaan veteen tai keität teen kuivatusta mintusta. Sekä viherminttu että piparminttu sopii, ehkä piparminttu vieläkin paremmin koska sillä on voimakkaampi mintunmaku kuin vihermintulla. Käytä teehen noin kahden teepussin verran kuivattua yrttiä jonka annat hautua 10-15 minuuttia ennekuin poistat teepussit, tai siivilöit yrtin pois ja anna minttuteen jäähtyä kokonaan ennen sen lisäämistä muffinssitaikina ja kuorrutukseen.


Laiskana emäntänä olen tähän oikaissut vaniljasokerilla, mutta voit yhtä hyvin käyttää näihin aitoa vaniljatankoa josta raaputat siemenet taikinan ja kuorrutuksen sekaan. Huomaa että vaniljasokeria käytetään suhteessa enemmän kuin vaniljaa, koska vaniljatangossa on vaniljaa tiivistetyssä muodossa, joten noin vaniljatanko riittää sekä muffinitaikinaan että kuorrutukseen.


Nämä ovat periaatteessa aivan perinteiset suklaamuffinit mutta vain laktoosittomiksi muunneltuna jossa kosteana raaka-aineena on maidon sijaan käytetty mantelimaitoa ja perinteisesi käytetty voisula on korvattu kookosrasvalla. Kuorrute joka on valmistettu kookosrasvasta kestää paremmin huoneenlämmössä seisomista muttei kesähelteellä kuin perinteinen voikuorrute joka pitkään esillä ollessa alkaa vähän sulaa.

Kevyesti rikkivispatut kananmunat
Muffinssitaikinaa ei koskaan saa sekoittaa liikaa, on tarkoitus että kaikki raaka-aineet ovat vain sekaisin, ja jos taikinaa vaivaa liikaa muodostuu gluteenia jolloin muffineista tulee sitkeitä eikä yhtä kuohkeita kuin vain sekaisin menetelmällä. 

Tässä olen taas kerran käyttänyt tummaa aromaattista Muscovadosokeria josta muffinssit saavat sitä ihanan tummaa ja hieman lakritsimaista ja toffeemaista makua sen mintun lisäksi. Sokerin määrä on niin pieni kuin sain suinkin jottei muffinssit ole liian imeliä ja pienen pieni ripaus suolaa tasapainottaa leivokset, varsinkin nyt kun tähän ei ole käytetty voita jossa luonnostaan on vähän suolaa.


Kaakaojauhe on tumminta tummaa sataprosenttista kaakaota. Tällä samalla reseptillä voit myös valmistaa aivan vegaaneja muffinsseja, ja munien sijaan käytät tuplamäärän leivinjauhetta ja tämän lisäksi myös teelusikallisen verran ruokasoodaa. Ja jollei sinulla ole mitään ongelmia minkään suhteen käytät näihin muffinsseihin vain tavallista voita ja maitoa, gluteenittomia saat muffineista kun korvaat vehnäjauhot riisi tai maissijauhoilla. 
 
Paperivuoat muffinipellillä
Tällä reseptillä saat noin yhdeksän isoa muhkeata Amerikan muffinssia, pienemmissä vuoissa tästä tulee tietenkin enemmän pieniä suklaisia herkkupaloja juhliin. Lisää suklaalle maistuvia herkkuja ovat muun muassa Nanny Sue's chocolatecake, tumma ruotsalainen kladdkaka sekä suklaata tihkuvat suklaamuffinssit kahvikuorrutuksella.


Minttusuklaamuffinssit


1 dl kookosrasvaa

1 dl Muscovadosokeria

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhetta (100 %)

1 tl leivinjauhetta

2 dl mantelimaitoa

2 rkl vahvaa minttuteetä

2 kanan munaa

1 tl vaniljasokeria


Minttusuklaakuorrute


3 rkl kookosrasvaa

3-4 dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta (100 %)

1 tl vaniljasokeria

2-3 rkl vahvaa minttuteetä

½ tl merisuolaa


Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Sulata kookosrasva hyvin matalalla lämmöllä pienessä kattilassa. Ota sulanut kookosrasva lämmöltä. Riko munat toiseen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki. Lisää kulhoon myös sulanut kookosrasva, minttutee sekä mantelimaito ja sekoita. Kaada seos kuivien aineksien sekaan ja sekoita kaikki sekaisin. Älä sekoita taikinaa liikaa. Jaa taikina suuriin paperisiin muffinssivuokiin muffinipellille. Paista muffinsseja uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta muffinssit vuoista pellille jäähtymään jossa ne saavat jäähtyä kokonaan ennen niiden kuorrutusta. Mittaa huoneenlämpöinen kookosrasva kulhoon, lisää kulhoon myös vaniljasokeria sekä minttuteetä. Lisää koko ajan sekoittaen tomusokeria pienissä erissä kunnes olet saanut pehmeän mutta jämäkän kuorrutuksen. Lusikoi kuorrute pursotuspussiin ja pursota sillä kuorrutetta muffinssien päälle ja viimeistele muffinssit nonparelleilla. Leivonnaiset säilyvät huoneenlämmössä noin päivän, pari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...