27. maaliskuuta 2013

Samppanjaosterit kurkkupastalla
Keväisen hennon vihreä samppanjalla maustettu kurkkukeitto jossa tuoreita ostereita. Samppanjaostereita kermaisessa kurkkupappardellen kanssa kevyessä keväisessä pääsiäiseksi sopivassa alkuruokakeitossa.

Tänään on vegaani keskiviikko, ja vaikka nimi on kurkkukeitto ostereilla on tästä samasta keitosta vegaanikin versio joka sopii alkuruoaksi nyt näin pääsiäisviikolla. Satuin viime viikonloppuna vahingossa ohimennen katsomaan kun Gordon Ramsay valmisti herkullisen näköistä osterikeittoa, ja vaikken oikein Ramsaystä paljon piittaa hänen kommenttiensa jälkeen suomalaisesta ruoasta, innostuin kuitenkin kokeilemaan hänen keittoaan. 

Samppanjaosterit kurkkupappardellella

Vichysoisse

Totesin että keitto on hyvin samantyyppistä kuten oma Kurkkuvichysoisseni. Ramsayn samppanjaosterikeitto oli maukasta, jollei jopa aivan herkullista varsinkin jos siitä jättää pois sen salaatin jonka hän lisäsi keittonsa, ja samalla oivalsin että tällä tavalla samaa keittoa voi tarjoilla myös vegaanille vieraalle joka oli eksynyt meille syömään.

Pääsiäisen hennon vihreäkeitto

Samalla poikkesin myös siinä että käytin mustapippurin sijaan valkopippuria ja myös siinä etten käyttänyt samppanjaa vaan kuohuviiniä jota sattui olemaan käsillä, muuten keitto on periaatteessa aivan sama on minun suureksi häpeäkseni myönnettävä. Mutta totean, virheitä sattuu ja Ramsay on ammattikokki ja hänen asenteensa muuhun kuin suomalaiseen perinneruokaan on hyvin samoilla linjoilla oman näkemykseni kanssa ruoasta ja sen eettisyydestä. Ramsay tarjoili oma keittonsa jouluna alkuruoaksi, itse taas olen sitä mieltä että se sopii paremmin nyt pääsiäiseksi niin kauniin hennon vihreine värisävyineen.

Kurkkupappardellea
Keitto on oikein ripeä valmistaa kunhan vain on saanut osterit avattua ja kurkun suikaloitua. Itse keiton valmistus menee alle viidessä minuutissa, keitto keitetään vain ylös ja osterit saavat kypsyä puolen minuutin verran.

Kurkkupappardelle

Olen juuri pitkiä suikaleita varten hankkinut kotiin leveän vihanneskuorijan jolla saa tehtyä tarpeeksi leveitä pitkiä suikaleita mutta tähän voit tietenkin myös käyttää tavallista perunakuorijaa. Jos kuorijan terän lovi on liian kapea voi tämä vain olla vaikeaa perinteisellä suomalaisella perunankuorijalla, mutta juustohöylä on myös tähän varteen otettava vaihtoehtoinen työväline.

Keitto sisältää kermaa, tai hapatettua smetanaa joka misuta sopii tähän paremmin kuin makeahko vispikerma, joten jos kärsit laktoosiongelmista kannatta sinun käyttää laktoosittomia maitotuotteita. Smetanan voit itse helposti valmistaa ohjeeni mukaan, löydät sen reseptistäni pihvi Stroganoff. Huomaa vain että kerma eikä smetana sovi vegaanille joten vegaanin keitto on otettava eroon jo ennen kerman lisäämistä.

Vegaanikeitto salaatilla

Tällä reseptillä saat lämmintä alkuruokakeittoa neljälle joko osterin kera kaikki ruokaisille tai vegaanina versiona ilman ostereita. Keittoon tulee kolme osteria jokaiselle ruokailijalle joten tarvitset tähän puoli tusinaa ostereita jollei vieraasi ole harjaantuneita osterinsyöjiä ja pidä herkusta. totutteluun riittää pienempikin määrä, kahdesta osterista jo tietää pitääkö niistä vai ei, yhtä on vähän turha edes maistaa. 

Kokille vaivan palkaksi osteri ja kuohuviiniä

Tuoreita ostereita

Osterit korvataan salaatilla vegaaneille ja koska keittoon käytetään kasvislientä ei liemenkään suhteen ole mitään säädettävää vaikka yksi ruokailijoista on vegaani on vain muistettava pitää osterit erossa vegaani kurkkukeitosta. Jos yksi vieras on vegaani voi nämä ylijäävät osterit jakaa toisen ruokailijoiden kesken.

Samppanjaa tai kuohuviiniä

Pieni tilkka samppanjaa juhlistaa tilaisuuden kuin tilaisuuden ja tässä kurkkukeitto saa siitä osansa, ja koska keitossa jo on kuohuviiniä sopii kuohiviini hyvin sen kanssa tarjoiltavaksi, ja on tavallaan aivan itsestään selvää ettei kaikki ylijäänyt kuohari mene vain kokin janoisiin kiduksiin.
Osterien käsittelyn ja niiden avaamisen suhteen viittaan aikaisempaan tekstiini perinteiset osterit jossa olen selittänyt osterin käsittelyn ja mistä tietää voiko niitä syödä vai ei, sekä miten osterit helpoiten avataan kotikonstein. Jos sinulla on ostereita ja halut vasta tutustua niihin etkä tiedä mitä niistä tehdä kannatta sinun kokeilla reseptini Rockefellerin osterit, grillatutchiliosterit, osterit Kilpatrick tai miljonäärin ostereita aidon kaviaarin kera. Tällä reseptillä saat keittoa neljälle ruokailijalle, pienemmän annoksen jopa kuudelle alkuruoaksi. 

Samppanjaosterikeitto kurkkupappardellella

2 kurkkua
12 tuoretta osteria
suolaa
valkopippuria
2 dl smetanaa
(vegaanille noin 1 dl salaattisuikaleita)

viimeistelyyn:
tuoretta ruohosipulia

Huuhtele ruohosipuli ja salaatti vegaanille huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori kurkku ja leikkaa siitä pituussuunnassa pitkiä pappardelle pastasuikaleita koko kurkun pituudelta perunakuorijalla. Pane kurkkupastasuikaleet kylmään veteen odottamaan.  Avaa osterit ohjeen mukaan. Suikaloi jäävuorisalaatti ohuen ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Valuta kurkku lävikössä ja pane ne kattilan, lisää kattilaan vihannesliemi. Mausta keittoa ripauksella suolaa ja valkopippuria ja kiehauta keitto ylös. Tarkista keiton maku ja annostele keittoa vegaanille lämpimälle keittolautaselle kurkkupastan kera, lisää suikaloitu salaatti päälle ja pidä lämpimänä.  Lorauta osterin nesteet keiton sekaan kattilaan kerman kanssa, ja lisää osterit lopunkeiton sekaan kattilaan lämmölle 30 sekunniksi. Nosta kattila heti tämän jälkeen pois lämmöltä jottei osterit kypsy liikaa. Annostele kurkkupastasuikaleita lämpimille keittolautasille ja nosta osterit päälle. Lisää keiton nestettä keittolautasille ja viimeistele keitot ruohosipulisilpulla. Kaada keiton päälle juuri ennen tarjoilua tilkka kuohuviiniä ja tarjoile oitis alkuruokana saman kuohuviinin kera jota lorautit keiton sekaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...