25. maaliskuuta 2013

Syö, juo ja elä pidempään!
Ruokaa rakastavalle herkkusuulle voi helposti muodostua paino-ongelma puhumattakaan muista terveyshaitoista. On niin paljon jota pitäisi vielä syödä ja maistaa, laihduttaminen on vaikeaa ja liikuntaa ei saa tarpeeksi. Mutta nyt laihtuminen onnistuu luopumatta herkuista. Vai onnistuuko?

Minulla ei ollut lapsuudessani paino-ongelmia, ja söin kuin hevonen eikä minua paljon paino painanut. Vasta reilun kolmekymppisenä alkoi painoa kertyä, ja olen ollut toisinaan reilut 20 kiloa painavampi kuin minulle olisi sopivaa, ja ajoittain vaihdellut normaalipainon kanssa.

Veriarvot ja verenpaine ovat kuitenkin aina olleet kuin nuorella tytöllä ja niin vielä viisi vuotta sitten, mutta ei enää. Verenpaineeni hipoo roimasti lääkityksen rajaa, verensokeri oli viime mittauksessa uhkaavasti lähestynyt diabeteksen määritystä ja tyrmistyin kun sain tietää että veren LDL-kolesterolikin oli koholla. Herkuttelu ruokablogin parissa ei ole ollut hyväksi minulle ja asialle pitäisi kai tehdä jotain.

Mutta, huolestuin todenteolla kun rakas puolisoni, joka ei ole ylipainoinen vaan ikäisekseen hyvinkin hoikka, sai yllättäen jokin aika sitten sekä verenpainelääkityksen että kolesterolilääkityksen. Hänkään ei enää nuorru, ja yhtäkkiä aloin huolestua meidän kummankin terveydentilasta. Hieman hitaampi mies miettii aina asioita pitkään, kuusikin kuukautta joskus eikä syty ja lähde yhtä nopeasti liikkeeseen kuin allekirjoittanut.

Hummericocktailia
Olen kuitenkin se joka hoitaa ruokapuolen ja mietin pitkään miten voisin saada puolisoani muuttamaan ruokatottumuksiaan. Rakas puoliso on edelleenkin itsepäisesti vakuuttunut että makkara on vihannes vaikka olen häntä siitä yrittänyt valistaa jo yli vuosikymmenen, mutta sain apua yllättävältä taholta kun sitä yläkerralta epätoivoisena pyysin.

Viime viikolla näytettiin Michael Mosleyn tv-dokumentti Syö, juo ja elä pidempään jonka sattumalta myös rakas puolisoni samalla näki. Olen ennekin suurelle mielenkiinnolla katsonut hänen ohjelmiaan ja niistä myös blogannut tekstissäni lihoitko jouluna. Katsoimme dokumentin valmiiksi ja hetken hiljaisuuden jälkeen puolisoni ilmoitta että hän alkaa paastota. 

Tilasin kirjan "The fast diet" heti samalta istumalta netistä ja kun sain sen kaksi päivää myöhemmin kuin sen yhteen menoon. Eglannin kielisen kirjan voit tilata oikeanpuoleisen kuvallisen linkin kautta Amazonilta. Kaikki asiat olivat niin kuin olin ollut ne ymmärtävinäni, ja siitä aloin heti seuraavana päivänä paastota ensimmäistä kertaa tällä tavalla. Minulle tuli kuitenkin innostuksen lomassa mieleen tarkistaa tutulta yleislääketieteen professorilta, joka tuntee meidät kummatkin, mitä hän tästä dieetistä tiesi ja olisiko turvallista paastota kun on verenpaine ja kolesterolilääkitys. Ripeä ja asiantunteva vastaus oli ettei hän nähnyt mitään estettä meille kummallekaan ja puoliso aloittaa paaston nyt pitkäperjantaina, itse olen tänään jo kolmannella ei peräkkäisellä paastopäivälläni.

5:2 dieetti

Michael Mosley on keksinyt että jos paastoa kaksi päivää viikossa, tai pikemminkin rajoittaa kalorimääräänsä normaalista neljäsosaan ja syö valikoivasti nämä kaksi päivää, voi loput viikon viidestä päivästä syödä huoletta sitä mistä pitää. Ja suosittelenkin että katsot tv-ohjelman jos kiinnostuit tästä. 

Syötkö nälkääsi vai siksi että olet tottunut siihen määrättyyn kellon aikaan? Kehomme vaihtelee koko ajan kahden aineenvaihduntatilan välillä, energianvarastoimista ja energian polton. Keho varastoi energiaa ruokailun yhteydessä kunnes sille on tarvetta tulevaisuudessa, ja insuliini märittelee tätä tilaa tasollaan. Ruoansulatus alkaa ja energiaan varastoidaan kehoon.
Verigreippiä
Jaksottaisen paaston aikana keho ei varastoi ruoan energiaa tulevaisuuteen vaan keho on energiankulutustilassa. Palaamme aikaan jolloin esi-isämme elivät vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja jaksoittain pakosta paastosi ruoan puutteessa.

Laboratoriokokeiden mukaan 5:2 dieetti vähentää syöpäriskiä, sydänsairauksia ja sokeritautia.
On todettu laboratoriokokeilla että verenpaine alenee, verensokerintaso laskee mutta myös että veren paha LDL-kolesteroli laskee. Tämä tarkoittaa sitä että ylipainoinen ihmisen laihtuu, ja laihtuessaan hänen riskinsä sairastua syöpään, diabetekseen, sydän ja verenkiertosairauksiin vähenee.

Mutta, todettiin myös että kasvuhormoni IGF-1, insuliini kaltainen kasvutekijä -1 joka nopeuttaa vanhentumista ja geenit voivat jopa alkaa korjaamaan virheitä samalla kun sen alentaa verenpainetta, LDL-kolesterolia sekä veren glukoosipitoisuutta. Joten ilmeisten terveysvaikutusten lisäksi tämä tapa syödä pitää myös nuorekkaana pidempään, asia joka on todettu eläinkokeilla sekä ihmistutkimuksissa, ja vaikken eläinkokeista niin pidä, on se vaikuttavaa. 

Paistettua raakamakkaraa
Näinä kahtena ei toisiaan seuraavana viikonpäivänä kalorimäärä rajoitetaan neljäsosaan normaalista, naisille 500 kCal ja miehille suuremman lihasmassana takia 600 kCal kahtena. Nämä paastopäivän kalorit voi itse jakaa päivän mittaan, kunhan vain rajoitat ruoan määrän ja valitset mitä syöt. Mutta nämä samat kalorit voi yhtä hyvin myös syödä samalla aterialla yhteen menoon jos niin haluaa. Kaloreita ei saa rajoittaa kahtena toistaan seuraavana päivänä, vaan niiden välissä on aina oltava vähintään yksi ruokapäivä.

Loput viisi päivää viikosta saa syödä sitä mitä itse haluaa, joten yhden päivän vähällä ruoalla oleminen ei ole kitumista koska huomenna voin syödä sitä mitä mieli tekee. Ja 2000 kaloria naisille päivässä, miehille 2600 kaloria on suositeltu kalorimäärä normalidiettille.

Huomaa että nämä yllä mainitut kalorimäät koskevat vain kevyttä työtä tekeville henkilöille, sinun kannatta tarkistaa kalorimääräsis oman kulutuksen mukaan riippuen miten aktiivisesti harrastat kuntoilua, ja miten raskasta työtä teet. Meillä oli käydä köpelösti kun puolisin kalorimäärät olivat aivan liian niukat paastopäivinä hänen raskaaseen ruumiilliseen työhänsä verrattuna, hän tarvitsee 800 kcal päivässä ja tämä on se neljäsosa häene normalista kulutuksestaan! Voit lukea lisää tästä tekstistäni  paperiuunilohta josta myös löydät linkin hyvään laskuriin jossa voit tarkistaa oman päivittäisen kalorikulutuksesi.

Kasvoin kodissa jossa aamiaisen tärkeyttä painotettiin, ja yritin vuosia syödä aamiaista mutta se ei vain minulta onnistu. Aika ajoin unohdan syödä mitään aamulla ja päivällä ja syön vasta illalla joten tämä tapa syödä rajoittamalla ruokani neljäsosaan normaalikulutuksesta ei minusta tuntunutkaan niin hankalalta ja nyt tänään, jolloin olen kolmannella paastopäivälläni voin hyvin, paremmin kuin pitkään.
Wieninleikettä ranskiksilla

Itse juon sekä tee että kahvin mustana näinä mainittuina paastopäivinä. Sekä kahvissa että teessä on niin pienet kalorimäärät että niitä voi huoletta juoda suuria määriä eikä niitä välttämättä tarvitse laskea, mutta tämä on vain mustaa teetä ja kahvia. Maidossa taas on niin paljon tyhjiä kaloreita, vaikka se olisi rasvatonta maitoa, joten säästän ne kalorit mieluummin johonkin toiseen.

Illalla olen tottunut syömään voileivän teen kera mutta olin jo sen kaiken nauttinut aikaisemmin joten minun oman rytmini ja kalorimäärä jakaminen päivää pitkin on vielä hukassa ja haussa ja vaihtelee edelleen päivästä toiseen menojen mukaan.

On todettu että näinä syömäpäivinä, kun saat syödä ihan mitä vain ei ole yhtä nälkä ja vaikka saisi syödä niin paljon kuin vain haluaa, rajoitetut ravintomäärän päivät alentavat tätä halua, tai kiihkoa syödä liikaa ajan myötä. Koehenkilöt eivät samalla tavalla himoinneet rasvapitoisia ruokia kuten ennen. Asia jota itse en henkilökohtaisesti vielä ole todennut, mutta mikä varman aikanaan tule. Huomenna on se päivän jolloin syön, kunnolla ja sitä mitä haluan. Perjantaina on taas paastopäivä ja koko pääsiäisen syön sitä mitä haluan, ja tiistaina ensi viikolla pääsiäisen jälkeen paastoan taas seuraavan päivän.
Kahvia vähän överisti


Niin, tässä on vielä se hyvä puoli jonka unohdin mainita, koehenkilöitä jaettiin näissä mainitsemissani ihmiskokeissa kahteen eri ryhmään joista toinen ruokapäivinä sai syödä mitä he halusivat, vaikka mitä roskaruokaa, ja toinen jotka saivat vain syödä vähä rasvaista ruokaa, ja ryhmä joka mässäili ruoalla tavalliseen tapaan laihtui enemmän. Ja tätä jatkui viikko viikon jälkeen!
Joten, syön miten haluan viisi päivää viikossa, ja rajoitan kalorit ja syömiseni kaksi ei peräkkäistä päivää viikossa.

Nyt olen alkanut laskea kaloreja, asia jota en ole koskaan harrastanut, asia jota en hallitse ja hyvät neuvot ovat tarpeen. Ruokaremonttimme ei tullut yllättäen, vain sen muoto yllätti. En olisi koskaan edes hulluimmissa unissani vanhana karppaajana jo Michel Montignacin ajoilta 1980-luvun lopussa uskonut että vielä jonain päivänä lasken kaloreja. 

Marokkolaista minttuteetä mielin määrin
Hyvänä neuvona, juo vettä, juo paljon ja runsaasti vettä koko päivän mittaan. Juo tee ja kahvi mustana, juo yrttiteetä tai vihreää teetä. Äläkä paastoa juhlapyhinä tai viikonloppuina, tiedän itse että nälän huomaa huonommin jos on jotain tekemistä. Jos tekee mielivälipalaa, syö omena, pari porkkanaa tai selleriä. Niissä on kivasti pureskeltavaa ja pureskelu vie nälän paremmin kuin nesteenä nautittu jonka seassa ei ole sylkeä.

Huomaa että mitään dieettiä ei pidä aloittaa ilman lääkärin arvioimaa terveydentilaa, ja että tämä 5:2 dieetti ei myöskään sovi I-tyypin diabetesta sairastaville, erittäin laihoille henkilöille tai ruokahäiriöistä kärsiville.


Lisää 5:2 paastokokemuksia voit lukea kirjoituksistani 5:2 paastoruokia, possua ja linssimuhennosta, paperiuunilohi fenkolilla ja parsalla, grillattua possunulkofileetä fenkolisalaatilla, merisuolalla pariloitua lohta ja pinaattia paastopäivänä. Teksteistä löytyy paasto aikana tehtyjä huomioita sekä muuta hyvää tiedettävää 5:2 paastodieetistä. Hakusanalla 5:2 paasto löydät ruokia jotka helposti ovat muunneltavissa ja vaa’an avulla käyttökelpoisiksi ja tähän pätkäpaastoon sopiviksi.
 
5:2 diettin kana-annos

5:2 paastopäivä naiselle

Yhteensä: 499 kCal

Aamiainen
1 kuppi mustaa teetä
2 keitettyä kananmunaa (180 kCal)
250 g verigreippiä ( 52 kCal)

Päivällinen
140 g kananrintaa ilman nahkaa (148 kCal)
100 g kukkakaalia (16 kCal)
2 sellerinvartta (2 kCal)
75 g tomaattia (13 kCal)
100 g jäävuorisalaattia (16 kCal)
1 rkl oliiviöljyä (27 kCal)
2 rkl sitruunamehua ( 1 kCal)
1 tl dijonsinappia ( 16 kCal)
80 g porkkanaa ( 28 kCal)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...