6. maaliskuuta 2013

Vegaani kaalikeitto maissilla
Kaalikeitto maissilla ja kahviherneillä vegaanille. Lopputalven nopea lämmin vihanneskeitto täynnä proteiinia. Pelkistetty ja miedon makuinen vegaani kaalikeitto.

Pidän keitoista, ja niitä on täällä blogissa viime aikoina esiintynyt muodossa jos toisessa, ja tämä on yksi lisää mutta tällä kertaa tyystin vegaani kasviskeitto jollet käytä siihen vihannesliemen sijaan kalalientä. Tänä keitto sopii sekä nyt talvella hiihtolomiane ruoaksi kuin kesällä uuden sadon version uudesta kaalista ja tuoreesta maissitsa valmistettuna.

Kaalia, sipulia ja porkkanaa pieneksi suikaloituna kaalikeittoon

Pikanopea kaalikeitto

Keitto valmistuu huippunopeasti vain kaali ja sipuli suikaleiksi ja porkkanat Julienneksi ja kiehumaan vihannesliemeen. Vihannekset ovat kypsinä noin vartissa jonka jälkeen keiton sekaan lisätään oikotienä valmiiksi jo kypsennettyjä kikherneitä säilyketölkistä sekä pakastemaissia, nämä saavat vain kiehahtaa ylös ja lämmetä keton seassa ja keitto on valmista tarjoiltavaksi. 

Kahviherneitä ja maissia

Kahviherneet myydään muistaakseni 400 gramman kokoisissa joka tarkoittaa noin 240–250 grammaa papuja. Voit halutessasi tietenkin esiliottaa kahviherneet yön yli runsaassa vedessä ja keittää ne kypsiksi. Tämä on hyvä tapa, varsinkin jos haluaa säästää rahaa, ja taata papujensa laadun. Kesällä sinun kannatta tietenkin hyödyntää tuoretta maissia jos sitä on saatavilla, ja maissinjyvät leikataan vain terävällä vetisellä irti maissintähkistä ja lisätään keiton sekaan kypsymään samaan aikaan kaalin kanssa. Tuoreet maissinjyvät kypsyvät kymmenessä minuutissa.

Kypsiä keitettyjä kikherneitä
Valmista itse kasvisliemen keittoihin ja minulla on sitä valmiina pakastettuna, mutta sen sijaan käytätä kaupan vihannesliemikuutiota riittää tähän keittoon yksi sellainen, ja vettä lisätään vihannesten päälle kunnes ne nippa nappa peittyvät.

Liperiä keitossa

Keitto maustettaan pelkistetysti vain suolalla ja pippurilla sekä Liperillä, toiselta nimeltään lipstikalla. Lipstikalla on vahva sellerimäinen maku josta joko pitää tai ei pidä ja siihen on totuttava, mutta liperi on erittäin sopiva kumppani ja mauste kalille, varsinkin jollei keitossa ole selleriä. Sitä voisi jopa kutsua aromivahventeeksi koska se korostaa määrättyjä makuja ja musteita ruoissa ja liperiä käytetään juuri tästä syystä usein liemikuutioissa. Keitto ei sisällä gluteenia jollei ostamissasi liemikuutioissa ole sitä, ja koska se on vegaani ei se myöskään sisällä mitään laktoosia. 

Kaalikeittoa pakastimeen varalle

Tämä keitto sisältää kaalia joten sitä voi lämmittää uudestaan kuten muitakin kaalikeittoja. Kaalikeitot vain paranevat niitä uudestaan lämmittäessä, kunhan vain muistat lämmittää keiton uudelleen hellävaraisesti hauduttaen jotteivät maissi ja kahviherneet vahingossa mene rikki. Keiton voi jopa pakastaa jos haluaa valmistaa sitä isomman satsin laiskan tai kiireisen päivän varalle ja koska se ei sisällä perunoita ei sen väri muutu, ja se säilyy pakastettuna kolmisen kuukautta.

Kesän tuoretta maissia keittoon kesällä
Vaikka tarjoilet keiton leivän kanssa kannatta sen päälle levittää jotain papusosetta jotta ateriasi kattaa monta eri aminohappoa ja saat tasapainoisemmin proteiinia ravinnostasi. Vegaanina leivänpäällisenä voit käyttää esimerkiksi yrttistä paputahnaa, ruskeaa papusosetta tai Hummusta jossa myös on kahviherneitä. Tällä reseptillä saat nopeasti lämmintä keittoa neljälle ruokailijalle tuttuun hyväksi todettuun tapaan. 

Kaalikeitto kahviherneillä ja maissilla

½ kg kaalia
4 porkkanaa
1 iso sipuli
4 dl pakastettua maissia
1 prk kahviherneitä
½-1 tl kuivattua lipstikkaa
meri suolaa
mustapippuria

Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi jotta ne kypsyvät nopeasti ja leikkaa porkkanat Julienne, tulitikuiksi. Pane pilkotut vihannekset kattilaan ja lisää lipstikka sekä kasvislientä ja vettä kunnes ne nippa nappa peittyvät nesteeseen. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria ja kiehauta vihannekset ylös. Anna keiton kiehua keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia, vartti kunnes kaali ja porkkana varmasti on kypsää. lisää keittoon pakastemaissi suoraan pakastimesta ja valutetut kahviherneet. Anna niiden lämmitä keiton seassa ja tarkista keiton maku. Tarjoile keitto kuumana lämpimiltä keittolautasilta tai keittokulhoista tuoreen ruisleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...