15. maaliskuuta 2013

Lohimurekepihvit




Lohipihvit kukkakaalipyreellä. Kullan ruskeiksi paahtuneita lohimurekepihvejä kermaisen samettisen kukkakaalipyreen ja tuoreen mintun kera. Kalamurekepihvit, vaihtoehtoinen tapa syödä useammin kuin vain kerran viikossa.

Joskus ruokailijoiden määrä yllättää ja pienestä annoksesta on jatkettava sitä suuremmaksi ja jollei kalapalat ole tarpeeksi isoja määrään ruokailijoita kohden on tämä hyvä tapa saada pienempikin määrä riittämään isommalle seurueelle, kokonaisen lohiperhosen tai medaljongin sijaan tehdä mureketta lohesta jolloin sama määrä riittää pidemmälle. Lohimurekepihvit ovat myös kiva tavallisesta paistetusta lohesta eriävä tapa syödä sitä kalaa vaihtoehtoisella tavalla. Jollei vieraasi ole allergisia sitruunalla voi sitruunan kuorta raastaa mukaan maustamaan lohimureketta, muuten se on parempi jättää käyttämättä.

Älä turhaan jauha lohta

Lohta ei välttämättä tarvitse jauhaa lihamyllyssä tai monitoimikoneella. On oikeastaan parempaa jos vain hienonnat sen terävällä veitsellä summittaisesti niin lohimurekkeesta ei tule liian hienojakoista jolloin se myös pysyy paremmin koossa pihvejä paistaessa. Tähän käytin vain yhden keltuaisen koska minulla oli yksi jäänyt yli edellisestä ruoasta mutta voi halutessasi myös käyttää kokonaisen munan. 
Veitsellä pieneksi pilkottua lohta

Minttua tai sitruunaa

Minttu taas antaa lohella oman pikkulisänsä, ja katso että se on tavallista viherminttua eikä piparminttua jossa on tähän ruokaan liian voimakas purukumimintun maku. Mintun tarkoitus tässä on antaa annoksella vähän raikkautta, jollei voi käyttää siihen sitruunaa mikä muuten oivallisesti taittaa lohen rasvaisuuden. Sitruunamehua voit pirskotella sekä kukkakaalipyreen että lohimurekepihvien päälle niille jotka sitä voivat syödä tai tarjoilla annokset sitruunaviipaleen kera. Nigella antaa väåhän sipulista lisää sipulisella maullaan mutta ne anvat myös kivaa rapeutaa muuten hyvin pehmeään annokseen.

Korppujauhoista sen verran että mainostan usein rukiisia ja hapanleivästä valmistettuja korppujauhoja mutta tähän ne voivat olla liikaa jolloin lohi jäisi niiden jalkoihin eikä sen oma maku tulisi esiin eikä myöskään pääsisi oikeisiinsa samalla tavalla, joten suosittelen sinua tähän käyttämään tavallisia vähän mauttomampia korppujauhoja aromaattisempien rukiisten sijaan.
Valkoista kukkakaalia pyreeseen

Kukkakaalisosetta

Kukkakaalipyree sen sijaan taas on aivan oma juttunsa sille joka ei aina jaksa, esimerkiksi karppaamisesta johtuen, tai ei halua syödä perunaa. Kukkakaalipyree sopii myös karppaajille koska se sisältää vain hyvin vähän hiilareita. Jos haluat ruoasta laktoosittoman voit joko käyttää laktoositonta voita ja kermaa siihen, tai vaihtoehtoisesti käyttää oliiviöljyä sekä kukkakaalipyreeseen että lohipihvien paistamiseen. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä ruokaa neljälle hengelle.

Lohimurekepihvit

300 g lohta
2 salottisipulia
1-2 dl korppujauhoja
1 keltuainen
suolaa
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Kukkakaalipyree

1 iso kukkakaali
1-2 dl kermaa
2-3 rkl voita
suolaa
valkopippuria

viimeistelyyn
2 rkl Nigellan siemeniä
tuoretta minttua
sitruuna viipaleita

Huuhtele minttu ja anna sen kuivahtaa puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi, floreteiksi, ja pane ne kattilaan. Kaada vettä kattilaan kunnes kukkakaali niukasti peittyy vedellä. Lisää ripaus suolaa ja keitä kukkakaali kypsäksi, noin kaksikymmentä minuuttia, puolituntia. Kuori salotit ja pilko ne hienosti. Pilko lohi pieneksi terävällä veitsellä ja pane se kulhoon salottisipulin kanssa. Lisää kulhoon desilitra korppujauhoja sekä kananmuna. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja sekoita mureketaikina huolellisesti sekaisin. Lisää korppujauhoja jollet ole saanut aikaiseksi koossa pysyvää mureketaikinaa. Paista koepala ja maista onko mausteet paikallaan ja mausta mureke lisää suolalla sekä valkopippurilla jos se sitä tarvitsee. Muotoile lohimurekkeesta pihvejä tai kvenellejä kosteilla käsillä. Paista lohipihvit paistinpannulla keskilämmöllä tilkassa oliiviöljyä kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean paahtuneen värin pintaan. Kaada kukkakaalin keitinvesi lävikössä pois ja soseuta kukkakaali voinokareen kanssa. Lisää sekaan kermaa kunnes olet saanut sopivasta juoksevan muttei liian löysän soseen. Mausta suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Lusikoi kukkakaalipyreetä lämpimille lautasille ja asettele lohimurekepihvit päälle. Lusikoi paistinpannulta rasvaa annoksien ympärille ja päälle. Viimeistele annokset ripottelemalla Nigellan siemeniä ja riivi mintunvarsista mintunlehtiä niiden päälle. Tarjoile annokset heti lämpiminä raikkaan vihreän salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...