4. maaliskuuta 2013

Äveriään miehen kukkakaalikeitto
Kylmää kukkakaalikeittoa aidolla kaviaarilla. Äveriään miehen kermaista kukkakaalisosekeittoa aidolla kaviaarilla ja hummeriliemellä. Ei aivan niin kuin mestarikokit vaan vähän eri tavalla kuten suunniteltu.

Mietin tässä mitä siitä kaviaarista voisi tehdä joka oli jääkaapissa odottamassa vuoroaan ja silmään osui legendaarisen keittiömestarin Joel Robuchonin kermainen kukkakaalikeitto kaviaarilla ja hummerihyytelöllä. Kun aloin mietintämyssyssäni  korvan takana valmistelemaan ja miettimään ruoanlaittoa siitä löytyi netistä oikein hyviä valokuviakin mutten niitä enää löytänyt kun oli tarkoitus valmistaa itse ruoka joten se menikin sitten vähän eri tavalla kuin piti vaikka minulla oli vielä resepti käsillä. Mutta kokin juomalla samppanjalla on mahdollisesti voinut olla sormensa pelissä.

Kaviaaria kermaiseen kukkakaalikeittoon

Hummerilientä keittoon

Vaikka hummerihyytelö jäi väliin, tästä tuli vain kylmä keitto kaviaarilla, ei mitenkään huonompi keitto mutta mielestämme kaviaarin maku jäi hummerifondin sekä kukkakaalin jalkoihin, joten kyllä tämä on herkullista keittoa mutta kaviaarin käyttäminen tähän on vain haaskausta hyvällä raaka-aineella. Tästä johtuukin keiton nimi, äveriään miehen keitto, tämä on vain ruokaelitismiä eikä kaviaari pahemmin pääse oikeuksiinsa. Tavallinen siianmäti, joka sekin on hintavaa, toimisi tässä ihan yhtä hyvin, jollei jopa paremmin ja käytänkin sitä tähän seuraavalla kerralla. 

Ruoassa minua ehdottomasti kiehtoi eniten hummerinfondin käyttö yhdistettynä kaviaariin vaikkei se mennytkään suunnitellusti. Fondia minulla jo oli valmiina ennestään keitettynä ja pakastettuna aivan oikeilla mausteilla, ja josta pitäisi saada jotain aikaiseksi valmistettua ennen kuin tulee parasta ennen-päivä. Kermaisen samettiseen kukkakaalikeittoon taas olisi pitänyt käyttää kanalientä mutta se saikin seurakseen sen hummerifondin.

Hummerinkuorista hummerifondia

Kaviaaria viimeistelyyn

Keittoon olisi pitänyt käyttää kanalientä ja hummeriliemestä olisi tullut valkoviinin kera hyytelöä kaviaarille mutta niin se ei mennytkään, hyytelöimisen unohdin tässä kokonaan. Mietin vain miten se olisi toiminut jos olisin käyttänyt hummerifondia hyytelöön jolloin maku olisi ollut vieläkin voimakkaampi. Tämä olin jo päättänyt nähdessäni kuvan jossa kyseinen hyytelö oli minun makuuni aivan liian tummaa ollakseen tarpeeksi vaimeaa kaviaarille kumppaniksi. Puoliso joka ei ennen ollut maistanut kaviaaria oli jopa pettynyt sen makuun. 

Hummerifondin voit helposti itse valmistaa reseptini mukaan, valehummerikeittoa joka on sama resepti jota käytän oli keitossa aitoa hummeria vai muita merenelävien rapujen, katkarapujen kuoria tms.

Fenkoli toimii kaviaarin kanssa

Kirvelin vaihdoin fenkolin tilliin koska sitä sattui olemaan käsillä, mutta pidän myös fenkolin vihreiden lehtien ja kaviaarin makuyhdistelmästä.  ja sanon sen että se soveltuu erittäin hyvin yhteen kaviaarille kumppaniksi, joten jos haluat koristella kaviaaria valitsen voimakkaamman tillin sijaan vienompaa fenkolin lehtiä. 

Tässä kukkakaalikeitossa käytetään klassiseen perinteiseen tapaa kananmunan keltuaista ja voit säilyttää erotellun valkuaisen tiiviissä rasiassa jääkapissa missä se säilyy kolmisen päivää, tai pakastaa sen jolloin se säilyy hyvänä jopa vuoden.

Valkoista kukkakaalia keittoon
Keitossa on se hyvä puoli että sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin jäähtymään, jopa edellisenä päivänä. Tällöin kukkakaali keitetään kypsäksi ja soseutetaan mutta maissitärkkelys ja kerma lisätään vasta juuri enne tarjoilua seuraavana päivänä. Keitto on mainio kesähelteillä kun mieli vain vaatimalla vaatii kylmää ruokaa. Joten tällä reseptillä kylmää keittoa omalla tavallani vähän Joel Robuchonin inspiroimana soveltaen vähän niin kuin sinne päin alkuruoaksi neljälle tai kuudesta jopa kahdeksalle jos sen sijaan tarjoilet keiton väliruokana pieneimpinä annoksina.

Kermainen kukkakaalikeitto kaviaarilla
50 g kaviaaria
300 g kukkakaalia
1 munan keltuainen
1-2 dl paksua kermaa
1 tl maissitärkkelystä
suolaa
valkopippuria

viimeistelyyn:
fenkolinlehtiä

Huuhtele fenkolin lehdet huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Paloittele kukkakaali pienimmiksi puketeiksi, jätä kourallinen puketteja sivuun. Kaada kattilaan kukkakaalipuketit, hummeriliemi, ripaus suolaa sekä curryjauhetta ja anna kukkakaali kiehua kypsäksi keskilämmöllä. Tämä kestää noin kaksikymmentä minuuttia. Leikkaa jäljelle jääneistä kukkakaalin paloista ohuita viipaleita pituussuunnassa ja pane ne mukaan keittoon kymmeneksi minuutiksi kypsymään. Nosta kukkakaali viipaleet erilleen pieneen kulhoon odottamaan keiton viimeistelyä. Lisää kulhoon tilkka keitinlientä ja anna viipaleiden jäähtyä. Peitä kulho tiivisti muovilla ja siirrä kukkakaali viipaleet jääkaappiin odottamaan keiton viimeistelyä. Erottele keltuainen valkuaisesta pieneen kulhoon. Säästä valkuainen talteen myöhempää käyttöä varten. Lisää kulhoon maissitärkkelys keltuaisen kanssa ja sekoita ne huolellisesti haarukalla keskenään. Soseuta keitetty kukkakaali hummeriliemineen joko sauvasekoittimella tai mikserissä ja lisää keltuainen sekaan. Lisää koko ajan sekoittaen kermaa kunnes keitto on tarpeeksi juoksevaa muttei liian ohutta. Lisää keiton sekaan ripaus valkopippuria sekä suolaa ja soseuta keitto siivilän läpi jotta se on aivan tasainen. Peitä keitto tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin jäähtymään kylmäksi. Tarkista vasta kylmän keiton maku, sen suolaisuus ja maut muuntuvat ja maistuvat aina eri tavalla keiton jäähdyttyä. Kylmä keitto vaatii aivan erilaisen suolaisuuden kuin lämmin keitto. Annostelen kylmää kukkakaalikeittoa kulmille lautasille tai keittokulhoihin. Asettele keittoon kukkakaaliviipale ja sen päälle kaviaaria. Viimeistelen annokset fenkolinlehdillä ja tarjoile keitto joko kylmänä alkukeittona tai väliruokana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...