20. maaliskuuta 2013

Naanleivät
Intialaiset Naanleivät. Uunituoreet intialaiset helposti ja vaivattomasti leivottavat Naanleivät tandoorikanan kurkkuraitalle syömisvälineeksi.

Tänään nyt olisi pitänyt olla vegaanikeskiviikko mutta kun tämä resepti unohtui eilisestä jossa sitä oli lisukkeena ajattelin laittaa sen tänään, vaikka se sisältääkin jogurttia. Intialaiset, vaikka ovat kasvissyöjiä, eivät välttämättä ole vegaaneja, vaan he käyttävät sekä kanamunia että maitotuotteita ruokaan. Ja koska Naanleivät myös sisältävät kananmunia ei niitä valitettavasti voi valmistaa vegaanina versiona.
 
Intialaista ruokaa, varsinkaan Tandoorikana ei olisi sama ilman Naanleipää, ja kokemuksella voin sanoa että ne ovat parhaimmillaan juuri uunilämpiminä ja tuoreina. Ja nämä leivät ovat se millä tätä ruokaa syödään, siihen ei tarvitse mitään haarukkaa. On hauskempaa syödä sormin. 

Taikina jaettu kuuteen Naanleipään

Naanleipä parasta tuoreena

Naanleipiä ei kuitenkaan kannata tehdä pitkään etukäteen koska ne eivät maistu ollenkaan samalle. Eiliset ovat jo koppuraisia ja pahasti kovettuneita ja koska niiden valmistus ole mikään pitkä koko päivän projekti, pitää vain osata ennakoida milloin pistää taikina nousemaan ennekuin kaulitaan ja leivät uuniin paistumaan jossa ne kypsyvät minuuteissa, jotta ne ovat valmiita samoihin aikoihin tandoorikanan kanssa.

Takina onnistu parhaiten jos muistat antaa jogurtin ensin temperoitua huoneenlämpöiseksi ennen taikinan tekoa, mutta jogurtin voi antaa myös lämmetä taikinan seassa. Tällöin taikinan nostaminen kuitenkin kestää pidempään ensin lämmetä huoneenlämpöiseksi ja alkaa nousemaan koska jogurtti on suoraan jääkapista kylmää. 

Naanleipien reseptissä käytetään sekä tuorehiivaa että leivinjauhetta, samoin kuten vanhan ajan laskiaispullien reseptissä. Tässä käytetään myös samalla tavalla öljyä, ja sen tulee olla neutraalinmakuista kuten esimerkiksi maapähkinäöljy, viinirypäleen siemenöljy tai rypsiöljy. Oliiviöljyllä on liian voimakas maku eikä sitä perinteisesti käytettäisi Naanleipiin.

Supisuomalainen puikula avuksi
Karjalanpiirakoiden kaulimiseen käytetty puikula on meillä todettu erinomaiseksi apuvälineeksi jotta saadaan hyvän muotoisia Naanleipiä ja ne pyörivät aivan samalla tavalla kuin karjalanpiirakoiden kuoret jauhotetulla pöydällä.

Korianteria vai Nigellan siemeniä

Naanleipiin opin käyttämään tuoretta korianterinlehtiä mutta niiden puutteessa jollei, kuten tänään kaupasta löytynyt korianteria voit käyttää kuivattuja korianterinlehtiä, tai kuten itse, kuivattuja korinterin kukintoja niiden hentoine kärkilehtineen. Myös korianterin siemenet käyvät, ja vaihtoehtoisesti Naanleivän voi myös maustaa mustan Nigellan siemenillä tai seesamin siemenillä. 

Mustan Nigellan siemenet
Nämä mausteet kannattaa sekoittaa taikinaan sen sijaan että ne ripotellaan leipien päälle. Siemeniä voi kuitenkin ripotella lisää naanleipien päälle mutta ne pysyvät siinä hyvin huonosti jollei leipää sivele kananmunalla tai vedellä.

Tällä reseptillä saat kuusi Naanleipää jota voit kastaa tandoorikanan kastikkeeseen. Leipä on aina parhaimmillaan uunituoreena ja koska se on niin helppoa tehdä ei sitä kannata pakastaa tai muuten ennakoida vaan tehdään vasta samana päivänä kun sille on tarvetta.

Intialaiset Naanleivät

1 tl tuorehiivaa
1 ¾ dl jogurttia
1 dl maitoa
1 tl ruokosokeria
1 kanamuna
1 rkl öljyä
3½-4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl korianterinlehtiä
1-2 rkl Nigellan siemeniä

Ota jogurtti ulos jääkaapista ja anna sen temperoitua huoneenlämpöiseksi. Sekoita kosteat ainekset keskenään kulhossa ja anna niiden olla parikymmentä minuuttia. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne nousseeseen kosteisiin raaka-aineisiin. Sekoita kunnes olet saanut aikaiseksi taikinan, joka on kiiltävä ja notkea, noin kymmenisen minuuttia. Laita taikina kulhoon ja peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna taikinan nousta tunnin verran. Pistä uuniin pelti ja lämmitä uuni pellin kanssa 300 asteeseen. Uunin tulee olla niin kuuma kuin vain mahdollista. Voit myös panna grillinvastuksen päälle mutta se pitää muistaa kytkeä pois päältä ennen kuin leivät menevät uuniin kypsymään. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli niistä pyöreitä littanoita leipiä, samankokoisiksi kuin pitaleivät. Laita leivät kuumalle pellille ja kypsennä ne uunissa 2-3 minuuttia. Leipiä ei tarvitse kääntää, riittää että ne saavat väriä vain yläpuolelle. Kun leivät ovat nousseet ja pullistuneet, sekä saaneet kaunista ruskean paahtunutta väriä pintaan ovat ne kypsiä ja ne voi ottaa uunista ulos. Peitä leivät puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna niiden jäähtyä peiteltyinä kunnes on aika syödä. Tarjoile uunituoreita hivenen jäähtyneitä mutta vielä lämpimiä Naanleipiä lämpimän tandoorikanan, keltaisen mausteriisin, mangochutneyn, kurkkuraitakastikkeen ja salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...