9. maaliskuuta 2013

Aurinkoinen karitsankylkipaisti
Karitsankylkipaistia hasselpähkinöillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla sekä tuoreella basilikalla ja timjamilla täytettynä. Gluteeniton pähkinöillä, tomaateilla ja tuoreyrteillä täytetty karitsankylki kullan keltaisen tomaattihyytelön kera. Näyttävää ja keliaakikoillekin sopivaa täytettyä kylkipaistia pääsiäisenä tarjoiltavaksi.

Voisi luulla että meillä on jo pääsiäinen koska meillä juuri nyt syödään sekä karitsaa että kilipukkia mutta ei, näin ei kuitenkaan ole. Pääsiäinen on vasta kuun lopussa tulossa mutta pakastimeen on saata lisätilaavillisialle joka myöhemmin tänä kevään pannaan lihoiksi ja suuri osa siitä pakastimeen. Sattumalta tämäkin resepti sopii pääsiäisen herkkujen seuraan, ja tämä kylkipaisti on gluteeniton ja siihen käytettiin hasselpähkinöitä korppujauhojen sijaan joten myös keliaakikot voivat sitä huoletta syödä. Täytteessä ei myöskään ole paljon hiilareita joten se sopii myös karppaajille, kunhan vain lisukkeet ovat toiset kuin tässä mainitut. Voit myös kokeilla perinteistä ranskalaista täytettyä karitsan kylkipaistia jos voit syödä gluteenia.

Kylkipaistista poistettu kylkiluut
Muista vain ettei yrtit saa olla kosteita koska täytteessä ei ole mitään viljaa sitä sitomaan ja täytteen pitää olla melko kuivaa tahnaa ja sipulista tulee normaalisti tarpeeksi paljon kosteutta. Mutta, jos tahnastasi jostain syystä tulisi aivan liian kuivaa etkä saisi sitä levitettyä kylkilihalle, voit lisätä pienen tilkan oliiviöljyä sen sekaan kunnes saat sen levittyvään muotoon.

Kylkipaistin luiden poistaminen on aika työlästä joten jollei sinulla ole karitsaa pakastimessa ja ostat lihan kauppiaalta etkä itse halua poistaa luita kannattaa pyytää lihakauppiasta tekemään sen.
Itse kylkipaisti voi olla työlästä kokemattomalle saada täytettyä ja sidottua, mutta tämä on hyvin näyttävä ruoka, ja siinä sitomisessa voit hyvin oikaista. Paistin sitomisen voit joko tehdä kunnolla seuraamalla ohjettani paistin sitominen, tai vain kääriä narua kokoon käärityn paistin ympäri siksakkia edestakaisin paistin pituutta edeten.

Vielä näyttävämmän paistin saat kunhan vielä muistat kevyesti viiltää karitsankylkipaistin pintaan viiltoja poikittain, muista vain varoa naruja joilla olet sitonut paistin kiinni käärölle. Lihan pintaviiltely on vanha perinteinen ranskalainen tapa saada lihapaistin omaa rasvaa maustamaan sitä sen paahtuessa, jota on käytetty jo ainakin keskiajalta lähtien. Tämän lihan sitomisen ja viiltelyn jälkeen saat lopun ajan maata sohvalla jalat ilmassa kunhan vain perunat ja porkkanat ovat kuorittuja, vain pari kertaa kannattaa kurkata uuniin ja tarkistaa ettei kaikki nesteet ole kuivuneet vuoasta, ja valella paistia samalla.

Pintaviilletty karitsankylkipaisti sidottuna laiskan emännän tapaan
Lisää vuokaan vettä jos se uhkaa kuivua liikaa, mutta juureksista valuu niin paljon nesteitä ettei se yleensä ole tarpeen.  Perunat voi jättää kuorimatta ja vain harjata huolellisesti jos ne ovat uusia perunoita, talvella ne sen sijaan useimmiten kannattaa kuoria. Itse kuitenkin haluan niistä hyvin karamellisoituneita ja paahtuneita joten annan niiden useimmiten olla uunin lämmössä pidempään kuin vain kypsiksi jotta ne saavat sen oikean värin. Tällä reseptillä tuttuun hyväksi todettuun tapaan lämmintä hasselpähkinöillä ja tuoreyrteillä täytettyä karitsankylkipaistia.

Aurinkokuivatuilla tomaateilla täytetty karitsankylkipaisti
1 luuton lampaan tai karitsankylki
500 g perunoita
500 g porkkanoita
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl hasselpähkinöitä
1 kananmuna
½ nippu tuoretta basilikaa
½ nippu tuoretta timjamia
1-2 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria
oliiviöljyä vuokaan

Ota liha ulos huoneenlämpöön ajoissa jo tunti ennen sen kypsentämistä, jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöön. Huuhtele yrtit ja anna niiden kuivua kokokaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
Kuori sipuli ja valkosipuli. Riivi basilikan varista lehdet ja tee samoin timjamille jos sen varret ovat kovia ja puisia. Pistä pähkinät, sipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit monitoimikoneeseen yrttien kanssa. Lisää sekaan myös teelusikallinen suolaa sekä rouhittua mustapippuria ja hienonna ja sekoita kaikki keskenään karkeaksi tahnaksi.  Suolaa liha kummaltakin puolelta sekä suolalla että mustapippurilla. Levitä karitsankylkipala voipaperille pöydälle luupuoli ylöspäin ja levitä sen päälle tasainen kerros täytettä. Älä levitä täytettä aivan reunoihin asti vaan jätä pari senttiä tyhjäksi reunoista. Kääri liha kokoon tiukalle rullalle jottei siinä ole liikaa ilmaa ja sido paisti narulla ohjeen mukaan. Viillä paistin pintaan nahan läpi viiltoja mutta varo leikkaamasta naruja poikki. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja lisää paisti vuokaan. Kypsennä paistia noin 1½ tuntia 200 asteen lämmössä.  Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele ne karkeasti tasakokoisiksi paloiksi. Lisää ne samaan vuokaan karitsan kanssa noin puolen kypsennysajan jälkeen. Valele paistia ja vihanneksia vuokaan valuneilla nesteillä pari, kolme kertaa kypsennyksen aikana ja lisää vesitilkka jos neste uhkaa haihtua kokonaan. Nosta paisti sivuun ja anna sen tekeytyä vähintään kymmenen minuuttia, mielellään parisenkymmentä minuuttia folion alla. Perunat ja porkkanat voivat jatkaa ruskeaksi paahtumista uunissa tämän ajan. Poista vetäytyneestä paistista narut ja leikkaa paisti noin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Annostele lämpimille lautasille viipale, pari kylkipaistia viereen paahdettuja porkkanoita ja perunoita. Lusikoi annosten päälle ja ympärille paistinnesteitä ja lisää viereen ruokalusikallinen tomaattihyytelöä ja tarjoile annokset oitis lämpiminä raikkaan vihreän salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...